Arınç: Bunu Hakime Sormak Lazım - Son Dakika
Güncel

Arınç: Bunu Hakime Sormak Lazım

Arınç: Bunu Hakime Sormak Lazım

Arınç, Gezi Parkı olaylarında göstericilere saldıran eli sopalı ve satırlı şahıslar hakkında mahkemenin verdiği kararı şaşırtıcı bulduğunu söyledi.

08.07.2013 21:58  Güncelleme: 10:13

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Gezi Parkı olaylarında göstericilere saldıran eli sopalı ve satırlı şahıslar hakkında mahkemenin verdiği kararı şaşırtıcı bulduğunu ifade ederek, "Savcıların ve hakimlerin bu güne kadar yaptıkları işlemler verdikleri kararlardan dolayı herkesin alabildiğine eleştirdiği Türkiye'deyiz Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Gezi Parkı olaylarında göstericilere saldıran eli sopalı ve satırlı şahıslar hakkında mahkemenin verdiği tahliye kararını şaşırtıcı bulduğunu ifade ederek, "Savcıların ve hakimlerin bu güne kadar yaptıkları işlemler verdikleri kararlardan dolayı herkesin alabildiğine eleştirdiği Türkiye'deyiz. Dolayısıyla elinde satırla sağa sola hücum eden bir kişi neden serbest bırakılmıştır, adli kontrol uygulaması niçin öngörülmemiştir derseniz bunu hakime sormak lazım" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da toplanan ve yaklaşık 4,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Arınç açıklamalarda bulundu. Dövizli askerlik ücretleri hakkında bir indirime gidildiğini kaydeden Arınç, dövizli askerlik bedeli 10 bin avrodan 6 bin avroya düşürüldü. Bu herhalde yarın veya diğer günlerde yayımlanacak" açıklamasında bulundu.

"MUHALEFETİN BU TUTUMUNU MİLLETİMİZE ŞİKAYET EDİYORUM"

Torba Kanunun görüşmeleri sırasında TBMM'de yaşanan gerginlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Arınç, bu durumu üzücü olarak nitelendirdi. AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar'ın kaşınan yaralanmasıyla sonuçlanan gerginliğin milletvekili onuruna ve itibarına tamamen aykırı olduğunu söyleyen Arınç, "Bu olaya sebebiyet veren, gerek milletvekilimiz gerekse Sayın Bakanımız tarafından açıklanan CHP'li milletvekilleri ile ilgili olarak hem TBMM'nin onun şahsında başkanının sayın milletvekilimiz şikayetçi olduğuna göre, bu milletvekilleri hakkında yargısal sürecin başlamasını ve sonuçlanmasını temenni ediyoruz" dedi. TBMM'nin 1 Temmuz'da tatile girebileceğini söyleyen Arınç, Torba Kanun'un görüşmeleri nedeniyle çalışma süresinin uzatıldığını hatırlattı. MHP ve CHP'nin bu görüşmeleri engelleyici bir tavır içinde olduğunu aktaran Arınç, demokrasilerde muhalefetin engelleme hakkının kutsal olduğunu belirtti. Arınç, "Ancak bunların yerince kullanılması gerekir. Yurttaşlarımızın aleyhine, toplumun büyük kesimlerine zarar verecek bir noktaya gelmemesi gerekir. Hele hele eleştirilerin ötesinde fiili saldırıya dönüşmemesi gerekir" diye konuştu. Meclis çalışmalarında AK Partili vekillerin yoğun bir şekilde katılım gösterdiğini kaydeden Arınç, CHP'den en çok 25, MHP'den 15, BDP'den ise 2 milletvekilinin Genel Kurul'a katıldığını aktardı. Arınç, "Ama her maddenin oylanmasında karar yeter sayısı isteniyor. Zaman kaybına yol açılıyor" diyerek, kanun tasarı ile çalışanlara getirilen özlük hakları ile ilgili bilgiler verdi. CHP'li bazı vekillerin "Meclis'i kavga alanına" dönüştürdüğünü söyleyen Arınç, genel başkanların bu kişileri iç disiplin kararlarıyla cezalandırması gerektiğini vurguladı. Bu durumun Meclis'e ve milletvekillerine yakışmadığını söyleyen Arınç, "Muhalefetin bu tutumunu milletimize şikayet ediyorum" dedi.

"ŞU ANDA EKSTRA BİR YAPTIRIM UYGULAMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Görüşülen konular arasında önceliğin Mısır'da yapılan askeri darbe olduğunu söyleyen Arınç, bu sabah erken saatlerde Cumhuriyet Muhafızları'nın karargahının önünde oturma eylemi gerçekleştiren ve sabah namazını kılan kişilere ateş açılması sonucu 60'ya yakın kişinin hayatını kaybettiği bine yakın kişinin de yaralandığını üzüntüyle öğrendiklerini dile getirdi. Arınç, Mısır'da halkın üzerine ateş açılmasına ilişkin olarak, "Halkıyla savaşan, halkına silah doğrultan ve bu sebeple meşru hükümetleri, cumhurbaşkanını devirerek yetkileri bir başkasının eline veren bir anlayışı şiddetle kınıyoruz" dedi. Hükümetin bu konuyla ilgili ilkeli tavrını bundan sonra da sürdüreceğini aktaran Arınç, bu konuya tepki gösteren tarafın sadece Türkiye olmasının kendilerini yalnız kaldıkları için üzdüğünü fakat hakikatleri söyleyenlerin sadece kendileri olması nedeniyle de onur verdiğini kaydetti.

Mısır'daki askeri darbeye karşı uluslar arası tepkinin artması için çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Arınç, bu konuyla ilgili olarak ABD başta olmak üzere AB, Arap Birliği ve İslam Konferansı'nın üye ülkeleri görüşmeler yapıldığı aktardı.

Arınç sorulan bir soru üzerine, Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Türkiye'ye gönderilmek istendiğine" yönelik iddiaları ise spekülasyon olarak nitelendirdi. Türkiye'nin bundan sonraki süreçte izleyeceği yol haritası ile ilgili sorulan bir soruya ise Arınç, Mısır'da "olağan" hale dönülmesi amacıyla Türkiye'nin çağrılarına devam edeceğini kaydetti. Arınç, "İşbaşına geldiğini zanneden hükümete karşı bizim şu anda ekstra bir yaptırım uygulamamız söz konusu değildir. Ortada bir flu durum var. Bu flu durumu Dışişleri Bakanlığımız süratle her gün, her an değerlendirmektedir. Biz de işin takibindeyiz" dedi.

"BUNU HAKİME SORMAK LAZIM"

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili sorulan bir soruya Arınç, bu konuyla ilgili görüşlerini daha önce çok defa dile getirdiğini söyleyerek, "Bugün Bakanlar Kurulu'nda bu konu görüşülmedi. Görüşülmeye değer bir konu da değil" yorumunu yaptı.

Gezi Parkı olaylarında göstericilere saldıran eli sopalı ve satırlı şahıslar ve bu şahısların serbest bırakılması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Arınç şu ifadeleri kullandı:

"Elinde pala ve satır olan ve herkese sataşan, kimisini tehdit eden kimisine tekme atan bir görüntü korkunç bir görüntü. Bunu meşru kabul etmek, hafif görmek, buna farklı anlamlar yüklemek kesinlikle doğru değil. Bu kamu düzenini bozan bir harekettir. İnsanların hayatına, malına, canına tehdit kokan bir harekettir. Bunu kim yaparsa yapsın TCK'da mutlaka bir karşılığı vardır. Uzun süre ekranlarda kalmıştır. Zannediyorum polisin müdahalesi daha sonra olmuştur. Savcılık tutuklama talebi ile mahkemeye göndermiş fakat mahkeme serbest bırakmıştır. Savcıların ve hakimlerin bu güne kadar yaptıkları işlemler verdikleri kararlardan dolayı herkesin alabildiğine eleştirdiği Türkiye'deyiz. Dolayısıyla elinde satırla sağa sola hücum eden bir kişi neden serbest bırakılmıştır, adli kontrol uygulaması niçin öngörülmemiştir derseniz bunu hakime sormak lazım. Bu hükümetin bir işi değil. Ben de sizin gibi çok garip karşıladım. Bu saldırgan hakkında mutlaka TCK kapsamında yargının mutlaka süratle bir karar vermesi gerekir."

"KAÇINCI DEFA LİDERLERİ ZİYARET EDİYOR?"

Arınç TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yapacağı liderler turuyla ilgili bir soru üzerine, "Sayın Meclis Başkanımız bu konuda kaçıncı defa liderleri ziyaret ediyor? Üçüncü mü olacak dördüncümü olacak bilemiyorum. Sayın Başbakanımızdan randevu talep etmişlerse Sayın Başbakanımızdan böyle bir talep geldiğine göre bir karşılık verecektir. Ne gündür ne zamandır bu konu gündeme gelmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Mısır'da yaşayan Türk vatandaşlarının ve yatırım yapan iş adamlarının Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini kaydeden Arınç, Mısır'da 7 bin 98 Türk vatandaşının bulunduğunu söyledi. Fevkalede bir gelişme olması halinde vatandaşların sorunsuz bir şekilde tahliye edilebileceğini vurgulayan Arınç, Mısır'da yatırımları olan işadamlarına bir saldırı olması halinde ise öncelikle Mısır'ın zarar göreceği değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk süreleri ile ilgili verdiği karar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Arınç, bu konunun Bakanlar Kurulu'nda ele alınmadığını, uzun tutukluluk konusunu gerekçeli karar açıklandıktan sonra yürütmenin yeni bir düzenleme yapabileceğini sözlerine ekledi.

Arınç, basın toplantısını sonunda herkesin Ramazan Ayını tebrik etti ve bayramlara ulaşmayı da Allah'tan temenni etti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Arınç: Bunu Hakime Sormak Lazım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement