Çiçek Açtığı An Toplanan Sebze - Son Dakika
Ekonomi

Çiçek Açtığı An Toplanan Sebze

Çiçek Açtığı An Toplanan Sebze

Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştirilen bir bamya çeşidi, çiçek açtığı gün toplanıyor.

08.07.2013 11:26

Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştirilen bir bamya çeşidi, çiçek açtığı gün toplanıyor.

Günün erken saatlerinde toplanan ilçeye özgü çiçek bamyası, aynı gün toplanmadığı takdirde değerini yitiriyor. 35 binin üzerinde nüfusu bulunan ilçedeki belde ve köylerin yarısında üretimi yapılan çiçek bamyası ilçe ekonomisi için hayati önem taşıyor.

Bamya hasadı için erken saatlerde tarlaya gittiklerini ve açan çiçekleri topladıklarını belirten üreticilerden Osman Gürbüz, toplamadıkları takdirde 'Kaval' dedikleri hale gelen bamyanın değerini kaybedip tüccarlar tarafından alınmadığını söyledi.

Çiçek açtığı vakit toplanması şart olan bamya için "Cenazeye bile ağlatmaz" denildiğini anımsatan Gürbüz, her derde deva diye nitelendiğini ve özellikle mide ile bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirtti.

Toplandıktan sonra dizilip birkaç gün kurutulan çiçek bamyasını kilosunu 60 liradan satın aldıklarını anlatan 40 yıllık bamya tüccarı Ahmet Taş, başta düğünlerde çorbasının yapılıp en fazla tüketildiği Konya olmak üzere Kayseri, Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Erzurum, Erzincan gibi illere gönderildiğini dile getirdi.

Taş, 1970'de 10 ton bamya üretiminin yapıldığı ilçede şimdi yılda ortalama 250 ton bamya üretildiği ve ekonomiye büyük katkısı olduğunu vurguladı. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çiçek Açtığı An Toplanan Sebze - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement