İran Devrim Muhafızları, üç farklı ülkedeki hedefleri vurdu - Son Dakika
Dünya
BBC

İran Devrim Muhafızları, üç farklı ülkedeki hedefleri vurdu

İran Devrim Muhafızları, üç farklı ülkedeki hedefleri vurdu

İran Devrim Muhafızları, 24 saat içinde balistik füzeler ve insansız hava araçları kullanarak Irak, Suriye ve Pakistan'daki hedefleri vurdu. Saldırılar, İranlı sınır muhafızlarını öldüren Ceyş el-Adl adlı militan gruba misilleme olarak gerçekleştirildi. Devrim Muhafızları, bölgesel güç olarak konumunu sağlamlaştırdığını belirtirken, İsrail ve ABD üslerinin de hedefleri arasında olduğunu açıkladı. Saldırılar, İran'ın iç politikaya da hizmet ettiği düşünülüyor.

18.01.2024 03:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

24 saat içinde balistik füzeler ve insansız hava araçları fırlatarak üç farklı ülkedeki hedefleri vuran İran Devrim Muhafızları son yıllarda önde gelen bir bölgesel güç olarak konumunu sağlamlaştırdı.

Önceki gün Irak ve Suriye'nin kuzeyini vuran Devrim Muhafızları, bir sonraki akşam da Pakistan'da iki hedefe saldırdı.

Devrim Muhafızlarına yakın medya, Pakistan saldırılarının geçtiğimiz haftalarda İranlı sınır muhafızlarını öldüren Ceyş el-Adl adlı militan gruba misilleme olduğunu bildirdi.

Ceyş el-Adl, İran'ın güneydoğusundaki Beluçların hakları için savaştıklarını söyleyen İranlı Sünni Beluç bir grup.

Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, İran İslam Cumhuriyeti'nin hiçbir düşmanının korkusuzca uyuyamayacağını ilan etti.

Orta Doğu'daki ABD üslerinin yanı sıra Tel Aviv ve Hayfa'daki İsrail üslerinin de balistik füzelerinin menzili içinde olduğunu açıkça ifade ediyor.

Pazartesi gecesi Devrim Muhafızları'nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'i hedef alan 11 balistik füze fırlatmasıyla Tahran niyetini açıkça ortaya koydu.

Bölgesel hükümet en az dört sivilin öldüğünü ve altı sivilin de yaralandığını açıkladı. Başbakan Mesrur Barzani bunu "Kürt halkına karşı işlenmiş bir suç" olarak nitelendirdi.

İran Devrim Muhafızları'na yakın Fars haber ajansı, saldırıda İsrail istihbarat servisine bağlı üç Mossad üssünün imha edildiğini iddia etti.

IKBY hükümeti topraklarında yabancı ajanların varlığını reddederken İsrail sessizliğini koruyor.

Ancak Devrim Muhafızları, önde gelen Kürt iş insanı Peşrev Dizayee'nin evini hedef alarak nokta saldırıları düzenleyebileceğini gösterdi.

Dizayee, 2003'te ABD'nin Irak'ı işgalini takip eden yıllarda Falcon Group ve Empire World adlı iki şirketin sahibi ve kurucusuydu. Reuters haber ajansına göre Barzani ailesine yakındı.

Evine dört füze isabet etti ve yerel haberlere göre 11 aylık kızı da saldırıda hayatını kaybetti.

Falcon Group güvenlik, inşaat, petrol ve gaz gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor. Grubun güvenlik bölümü Irak'taki Amerikan ve çeşitli Batılı temsilci ve şirketlere destek sağladı.

Bu nokta saldırıları, Devrim Muhafızları'nın sadece sivil yapıları hedef almakla kalmayıp, ABD öncülüğündeki koalisyon üssünden sadece birkaç kilometre ötedeki Erbil Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki askeri tesisleri de vurabileceği mesajı veriyor.

ABD'nin Irak'ta, Erbil de dahil olmak üzere, IŞİD örgütüne karşı ABD öncülüğündeki koalisyonun bir parçası olarak 2 bin 500 askeri bulunuyor.

Washington, yerel güçleri desteklemek ve bir zamanlar Irak ve Suriye'nin büyük bölümünü kontrol eden IŞİD'in yeniden canlanmasını önlemek için orada olduklarını söylüyor.

Ancak bu saldırılar, İsrail'in Suriye'deki son eylemleri göz önüne alındığında, İran açısından ülke içi amaçlara da hizmet ediyor.

25 Aralık'ta üst düzey bir Devrim Muhafızları komutanı Şam'ın dış mahallelerinden birine yönelik İsrail hava saldırısı olduğuna inanılan bir saldırıda öldürüldü.

Devrim Muhafızları 15 Ocak'taki saldırısında da Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetine balistik füzeler fırlattı. Saldırıda IŞİD ve diğer "terörist grupların" hedef alındığı belirtildi.

İdlib, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı 2011'deki ayaklanmaya destek veren 2,9 milyon yerinden edilmiş Suriyeliye ev sahipliği yapan son muhalif kale.

Esad, Rusya ve İran'ın askeri desteğiyle iktidarda kalmayı başardı.

İslamcı grup Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) İdlib'de kontrolü elinde tutan ana grup olmakla birlikte IŞİD ve El-Kaide de İdlib'de varlık gösteriyor.

Devrim Muhafızları saldırının 3 Ocak'ta İran'ın güneyindeki Kerman'da misilleme olduğunu açıkladı.

Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümü nedeniyle mezarı yakınında toplanan kalabalığa yönelik iki intihar bombacısının saldırısı olmuştu.

İran Devrim Muhafızları İdlib'i hedef almak için bin 450 km menzile kadar gidebilen Hayber Şekan (Kale Yıkan) füzesi kullandığını açıkladı.

Ayrıca saldırıyı güneydeki Huzistan vilayetinden yaptığını söylüyor.

Ancak Devrim Muhafızları füzeleri İdlib'e çok daha yakın olan Batı Azerbaycan eyaletinden de fırlatabilirdi.

Yer seçimi ve Hayber Şekan füze sistemi, İran'ın Suriye sınırındaki İsrail'in çeşitli noktalarına ulaşma kabiliyetini dünyaya göstermek istediğine işaret ediyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya İran Devrim Muhafızları, üç farklı ülkedeki hedefleri vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement