Vali ile Belediye Başkanı Melede Ateşi Yaktı - Son Dakika
Yerel

Vali ile Belediye Başkanı Melede Ateşi Yaktı

Vali ile Belediye Başkanı Melede Ateşi Yaktı

Siirt’te Ramazan ayının gelişini bildirmek amacıyla ¬asırlardır yakılan melede ateşi bu yıl da yakıldı.

05.06.2016 21:26

Siirt'te Ramazan ayının gelişini bildirmek amacıyla ¬asırlardır yakılan melede ateşi bu yıl da yakıldı.

Kızlar Tepesi Parkı itfaiye alanında düzenlenen etkinliğe Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Siirt Belediye Eş Başkanları Tuncer Bakırhan ve Belkıza Beştaş Epözdemir, HDP İl Başkanı Abdullah Çetin, Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık ve Çekül Vakfı Temsilcisi Ayhan Mergen katıldı.

Vali Tutulmaz, melede ateşinin Siirt'in önemli değerlerinden biri olduğunu, bu geleneğin devam ettirmesi açısından bu toplantıyı önemsediğini söyledi. Melede ateşinin Siirt başta olmak üzere değişik bölgede ramazan ayının gelişinin hatırlatması açısından önemli bir gelenek olarak geçmişte yer aldığını dile getiren Vali Tutulmaz, "Ancak zamanla teknolojinin gelişmesi ve şehirleşmenin artmasıyla bu gelenekten uzaklaşılmış. Ancak son yıllarda belediyenin öncülüğünde bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor" dedi.

Siirt Beledi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ise, ramazan arifesi öncesi, ramazan ayının gelişini müjdeleyen sembol olan melede ateşinin, barış ve huzura vesile olmasını temennisinde bulundu.

ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Ayhan Mergen, meledenin yüzlerce yıllık bir gelenek olduğunu söyledi. Teknolojinin bu kadar gelişmediği dönemlerde Ramazan ayının ancak gökyüzünün incelenmesi ile başladığını hatırlatan Mergen, "Ramazanın gelişini çevredeki yerleşim birimlerin haber vermek ve bu duyulan sevinci çocuklara aşılamak amacıyla asırlardan beri yakılıyordu. Mahallenin çocukları Mahallenin çocukları toplanarak tek tek evlerin kapısını çalarak çalı çırpı toplarlardı. Bunu yaparken de evin nazlı çocuklarına yönelik dualar içeren teker maniler hep bir ağızdan söylenirdi. Aynı şekilde akşamüstü evlerine dönen mahallenin de erkeklerinden para toplanır ve çalı çırpı alınırdı. Alınan bu çalı çırpılar mahallenin korunaklı bir yerinde saklanır ve arife günü mahallenin meydanında kule haline getirilerek akşam ezanına yakın bir saatte tutuşturulurdu" dedi.

Daha sonra katılımcılar hep birlikte melede ateşi yaktı. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Vali ile Belediye Başkanı Melede Ateşi Yaktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement