Nazilli'de Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları Konuşuldu - Son Dakika
Yerel

Nazilli'de Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları Konuşuldu

Nazilli\'de Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları Konuşuldu

Nazilli'de Uzun ve Sağlıklı Yaşam sempozyumunda konuşan ünlü Beslenme Danışmanı Dr. Yasemin Bradley, uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarını anlattı.

29.04.2014 19:13  Güncelleme: 19:47

Nazilli Belediyesi ve Uzun Yaşam Derneği tarafından organize edilen 5. Uzun ve Sağlıklı Yaşam sempozyumunda konuşan ünlü Beslenme Danışmanı Dr. Yasemin Bradley, uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarını anlattı. Sempozyumda Uzun Yaşam çalışmalarına katkılarından dolayı İhlas Haber Ajansı ailesi adına Genel Müdür Thomas Bonifield'e teşekkür plaketi sunuldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Beslenme Danışmanı Dr. Yasemin Bradley, Tiyatrocu-Sinema Oyuncusu Ayşen Gruda, Dünya Yaşlılık Derneği Genel Başkanı Umut Çınar, Köşe Yazarı NLP Uzmanı Belgin Turan, Wellness Koçu Emel Çekici ve Uluslararası Tasarımcı Sema Keçeci 'nin konuşmacı olduğu '5. Uzun ve Sağlık Yaşam' Sempozyumuna Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Belediye Başkan Vekili Ziya Aksüt, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Özkan, KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın eşi Oya Talat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Serpil Keskin, Nazilli Belediyesi Meclis Üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Uzun Yaşam Derneği Başkanı Engin Tulumbacı yaptı. Nazilli'nin yapılan araştırmalar ve incelemelerle uzun yaşamın merkezi olarak kabul edildiğini hatırlatan Tulumbacı, uzun yaşamın topraktan toprağa konsepti ile yeni bir rol kazanacağını ifade etti. Nazilli Belediyesi, Nazilli Kaymakamlığı ve Nazilli Ticaret Odası başta olmak üzere birçok oda ve sivil toplum örgütleri ile yapacakları çalışmalarda Nazilli'nin marka olmasının yanı sıra Nazilli'nin ürünlerinin de daha iyi tanıtılmasına katkı sağlayacaklarını söyledi. Uzun ve Sağlıklı Yaşam sempozyumunun bu yıl farklı bir konsept ile akademik bilgiler dışında gerçekleştiğini söyleyen Tulumbacı, yöresel ürünler ve yörenin gelişmesi için temaslarının süreceğini dile getirdi.

HEDEF, UZUN AMA SAĞLIKLI YAŞAMAK

Belediyelerin artık sosyal olarak insanlara hizmet vermeyi amaçlamaları gerektiğini ifade eden Nazilli Belediye Başkan Vekili Ziya Aksüt; "Nazilli bölgesi yaşlı nüfusunun yanı sıra yaşlı insanları göç alan da bir şehir. Bunda iklim özelliği, yaşam alanları, doğası, ürünleri gibi etmenlerin yanı sıra Uzun Yaşam markası da çok etken oldu. Bu nedenle de onların daha iyi yaşamalarını sağlamak üzere çeşitli kurumların kurulması gerektiğini gördük. Arkadaşlarımızla sırasıyla bunları yerine getirmek için bir çalışma yaparak Alzheimer Merkezi, Huzurevi, Evde Bakım Birimi, TİYAM isimli İleri Yaş Araştırma Merkezi gibi arka arkasına birbirini tamamlayan ve uzun ama sağlıklı bir hayatın sürdürülmesi için çalışmalar yaptık. Uzun ama sağlıklı bir yaşam hedefliyoruz. Ticari anlamda belki altını tam tamamlayamadığımız bir proje ama bununla ilgili de çalışmalarımız başladı. İncirimiz, zeytinimiz, zeytinyağımız, kestanemiz gibi uzun yaşama etki eden ürünlerimizi tüm ülkeye ve dünyaya en iyi şekilde anlatıp, tanıtacağız" dedi.

"İNSANOĞLU ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLERİ YERİNE GETİRMELİ"

Davetlerinden dolayı Nazilli Belediyesi ve Uzun Yaşam Derneği'ne teşekkür eden KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ta, Uzun Yaşam'ın herkesin arzuladığı bir durum olduğunu ancak bunun gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Bu gerekleri yerine getirmek objektif koşullar uygun olursa uzun yaşam için önemli olduğunu belirten Talat; "Uzun yaşam için elinizden gelen her şeyi yaparsınız ama bir gün yolda giderken bir kaza geçirirsiniz ve bütün o çabalarınız boşuna gidebilir. Ama bunlar tesadüfler, rastlantılardır bazen de buna kader denir, bazen yazgı denir ama sonuç itibariyle ne isterse olsun insanoğlu eğer uzun yaşamak istiyorsa, sağlıklı yaşamak istiyorsa üzerine düşen görevleri de yerine getirmeli." dedi.

KIBRIS'A DA ALZHEİMER MERKEZİ KURULMALI

Nazilli Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi'nin kendisini çok etkilediğini söyleyen Talat; "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) buna büyük ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Orada yok. O nedenle yaş ortalamasının yükseldiği koşullar da böylesine bir merkeze bütün yerleşimlerin yerleşim birimlerinin ihtiyaç olduğu bir gerçek. Alzheimer hastası insanların yaşadıkları sıkıntıları anlamak, bilmek onları bu sıkıntılardan kurtarmak ve aynı zamanda hastaları da günlük yaşamlarında rahata erdirmek sanıyorum her sosyal devletin görevi. Sosyal Devletin görevi olduğu gibi yerel yönetimlerin de bu konuda girişim yapması hem görevleri hem de aslında başarıları. Her yerel yönetim bunu yapmıyor ama birçok yerel yönetime örnek teşkil edecek şekilde Nazilli ilk merkezi kurmuş. Bunlar tabi çok önemli şeyler. İnsan yaşamını iyileştirmek için. Sağlıklı Uzun Yaşama katkıda bulunmak için yapılmış işlem" şeklinde konuştu.

'NAZİLLİ'NİN DURUMU ENTERESAN'

300 yıl öncesine kadar savaş ve başka sebeplerden dolayı ortalama yaşam süresi 30 olduğunu ifade eden Dünya Yaşlılık Derneği Genel Başkanı Umut Çınar, Nazilli'nin uzun yaşam süresi nedeniyle Türkiye'de olduğu kadar dünyada da ilgiyle takip edildiğini ifade etti. Çınar; "Şimdi artık 70'lerin hatta Türkiye'de bile 80'lere varmaya başladı. Yurt dışında Japonya da annesine babasına bakmayanlara hapis cezaları geliyor. Şimdi Türkiye'de Nazilli'nin durumu biraz enteresan. Nazilli'de pozitif bir bakış açısı var. Yani burada ki insanlarla konuştuğumuzda en önemlisi dünya da olmayan şey ilk duyduğumuz şükretmek. Nazilli'nin insanı şükrediyor. O yüzden bunu bu temayla işleyip tüm dünyaya duyurabiliriz. Yaşlılık zor bir dönem değil yaşlılık eğer sevgiyle saygıyla giderse çok doğal ve çok güzel bir dönem Nazilli'de olduğu gibi."

'İNCİR'DE BİR SIR VAR'

Uzun Yaşam şehri Nazilli'nin uzun yaşamını sakin yaşamına bağlı bir durum olabileceğini belirten ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda da, "Sağlıklı yaşamak tabii ki çok önemli. 2 gün kaldıktan sonra Nazilli'ye mi yerleşsem diyorum artık. Çünkü İstanbul ve Ankara'da yaşamayı kimseye tavsiye etmem. Hadi İzmir olabilir ama buranın bir sakinliği var. Uzun yıllar sonra ilk kez burada çok rahat uyuyabildim. Ayrıca iştahım açıldı. Burada yaşasam kesin 100 kilo olurum. Çok güzel bir şehir, bir de inciri çok güzel. İncir de sağlıkla ilgili faydası var. Demek ki onda bir şey var, sır var. Bunu keşfetmek lazım."

'NAZİLLİ'DE YAŞAMAK BİR MUTLULUK'

Konuşmasında hanımlara seslenerek Başbakana da öneride bulunan Gruda; "Hanımlarımıza diyorum ki, genç düşünün. Hanımlar dünya kadınları hele hele Türkiye'nin kadınları bizler evrim ve devrim geçirmezsek dünya da ülkemizde hiçbir yere gidemez. Onun için ben hanımlara diyorum ki değişin. Ezber bozun. Genç düşünün. Yüz yaşında da olsanız genç düşünün. Onun için diyorum ki sizler bu adamları yetiştiriyorsunuz. Bu kızları, oğlanları biz yetiştiriyoruz. Onun için kendimize dönüp dönüp bakalım. Yani bence çok yaşamak değil de kaliteli yaşamak çok önemli. Çok yaşamanın da kaliteye dayandığını biliyorum. Onun için diyorum ki kadına şiddet, doktora şiddet, avukata şiddet. Her şeyde bir şiddet var, bundan uzaklaşalım. Ben diyorum ki sakin yaşamak demek ki biraz öyle yaşamamız gerekiyor, biraz sakinleşmemiz gerekiyor. Başbakan'dan da rica ediyorum. Lütfen biraz sakinleşsin. Biz de sakinleşelim. Şöyle bir kafamızı dinleyelim. Yani buna o kadar ihtiyacımız var ki. Gerçekten Mecliste kimse dövüşmesin, kafa-göz yarılmasın. İnanın stres çok şeyler alıyor bizden. Çok az insan stresle birlikte yaşamayı öğreniyor. Eğer onu yaşamınıza katabiliyorsanız stres faydalı. Bir açıdan. Amma velakin onu kaçımız başarabiliriz. Onun için biraz sakin yaşamamız benim burada keşfettiğim bir şey. Bütün dünya yavaşlatılmış şehirlere doğru gidiyor. Nazilli'de de bir yavaşlık var, bir sakinlik. Kimsenin acelesi yok. Çok güzel bir şey. İnsanlar içinde bulunduğu mutluluğu bilmezlermiş sizler her halde sizler biliyorsunuzdur. Nazilli'de yaşamak bir mutluluk" dedi.

SAĞLIKLI YAŞAMIN TİYOLARINI VERDİLER

Daha sonra ise sırasıyla Köşe Yazarı NLP Uzmanı Belgin Turan, Wellness Koçu Emel Çekici ve Uluslararası Tasarımcı Sema Keçeci ile Beslenme Uzmanı Dr. Yasemin Bradley konuşma yaptı. Wellness Koçu Emel Çekici nefes egzersizleri ile Dr. Yasemin Bradley ise beslenme şekillerini anlatarak sağlıklı yaşam için tiyolar verdi. Bradley konuşmasında uzun ve sağlıklı yaşamak için yapılması gerekenleri de anlattı. Sempozyumun sonunda ise Dünya Yaşlılık Derneği Genel Başkanı Umut Çınar önümüzdeki süreçte yapmayı planladıkları 'Uluslar arası platin saçlı güzeller' yarışmasının Nazilli'de yapılabileceğinin de sinyalini verdi. Sempozyumda skeç canlandıran Naz Tiyatro Topluluğu ise uzun süre ayakta alkışlandı. Gençleri ve yaşlıları konu alan skeçlerde Nazilli ile özdeşleştirilen konuşmalar ve konular ise izleyicilerin dikkatini çekti.

BASIN KURULUŞLARI ONURLANDIRILDI

2008 yılında başlayan ve 2009 yılında ülke ve dünya genelinde Uzun Yaşam çalışmaları ve araştırmalarıyla duyulan Nazilli'nin gerek akademik gerekse sosyal çalışmalarının duyurulmasını sağlayan Basın Kuruluşları da teşekkür edilerek, plaketle ödüllendirildi. Çalışmalara emeği geçen muhabirler geçtiğimiz aylarda Nazilli Kaymakamlığı tarafından ödüllendirilirken sempozyumda ise basın kuruluşlarının genel müdürleri ve genel yayın yönetmenlerine ödülleri verildi. Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli'nin plaketi Aydın Temsilcisi Durmuş Ali Kılınç'a, YeniAsır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'nın plaketi Nazilli Büro Sorumlusu Ali Soydemir'e, TRT Haber ve Spor Yayınları Daire Başkanı Nasuhi Güngör'ün plaketi TRT Muhabiri Sonay Teker'e, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün plaketi Nazilli Temsilcisi Bahattin Albayrak'a, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici'nin plaketi Aydın Temsilcisi Osman Akçay'a, Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü Uğur Cebeci'nin plaketi Aydın Temsilcisi Cem Ulucan'a ve İhlas Haber Ajansı Genel Müdürü Thomas Bonifield'in plaketi de Nazilli Temsilcisi Ümit Özmen'e protokol üyeleri tarafından takdim edildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli'de Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement