Ulusal Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika
Yerel

Ulusal Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Sona Erdi

Ulusal Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Sona Erdi

Konya'da düzenlenen Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.
2 gün önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla başlayan Ulusal Konya Ovası...

16.11.2013 13:42

Konya'da düzenlenen Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.

2 gün önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla başlayan Ulusal Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Sempozyumu son gününde, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) üyesi üniversitelerin çalıştayı yapıldı.

Çalıştayın moderatörlüğünü yapan ve KOP'un bölge için önemine değinen YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Konya ve çevresinin coğrafi olarak en az yağış alan bölgeler olduğunu hatırlattı. Bu bölgede susuz, nitelikli ve katma değeri yüksek tarım anlayışının yararlı olacağına işaret eden Prof. Dr. Çalış, "Bu coğrafya, modern Türkiye'nin de inşasında önemli rol oynamıştır. Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey ve Güney Afrika, Fas, Endonezya ve daha birçok bölgeden gelenler, bu coğrafyaya eğitim, kültür alanında değerler katmışlar ve Anadolu'yu ilmik ilmik işlemişlerdir. Geçmişi bu kadar sağlam olan bu bölgenin yüksek öğretim kurumları da eğitim, kültür, bilim ve fikir üreterek bölgenin gelişmesinde önemli rol oynamalıdır" dedi.

SEMPOZYUMUN SONUÇ BİLDİRGESİ

UNİKOP Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel daha sonra 7 ana başlıktaki sonuç bildirgesini açıkladı. Bölgedeki enerji verimliliğinin mevcut durumunun analiz edilmesiyle bölgede enerji verimliliğini artırıcı faaliyetlerin belirlenerek uygulamaya geçirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Gökbel, "Güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kullanımının bütün sektörlerdeki mikro birimlerden makro birimlere kadar bölge geneline yayılması gerekiyor. Kısa vadede mümkün görünen Ermenek Barajı'nın kaynağında bulunan Gevne Çayından ve Kesikköprü Barajı üzerinden Kızılırmak Havzası'ndan Konya Kapalı Havzasına su transferine ilişkin etüt ve planlama çalışmalarına ivedilikle başlanılması faydalı olacaktır. Bölgede arazi toplulaştırma projelerinin tarla içi geliştirme hizmetleri ile birlikte yapılarak bölgenin toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması önemlidir" diye konuştu.

Bölgede yapılacak demir yolu hatlarının sadece yolcu taşıma amaçlı Yüksek Hızlı Tren (YHT) olarak değil, aynı zamanda yük taşınmasına da imkan sağlayacak karma (yük+yolcu) hatlar şeklinde tasarlanmasının gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Gökbel, "Kayseri- Antalya hızlı tren hattının 2023 yılında tamamlanacak şekilde yatırım programına alınması gerekir. Ayrıca Konya- Mersin konvansiyonel yük hattının rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmalarının en kısa sürede bitirilmesi de bu bölge için önemlidir. KOP Bölgesinin coğrafi özellikleri ve güvenli konumu nedeniyle stratejik veri yedekleme merkezleri ve ileri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi gerekir. Akıllı şehir konsepti bölge illerinde yaygınlaştırılmalı. Bölgedeki üniversitelerin mevcut kaynaklarına yönelik envanter bilgisinin bölge paydaşları tarafından ortak kullanımına imkan sağlayacak veri tabanı oluşturulmalı. Bölge sanayisindeki firmaların küresel ölçekli uygulamalara rahat erişimini sağlayacak bilişim alt yapısı yatırımlarının TEKNOKENT ve KOSGEB tarafından desteklenmesi de önemli" diye konuştu.

Açıklamanın sonunda YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Çalış'a, Prof. Dr. Hakkı Gökbel tarafından plaket verildi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ulusal Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement