Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika
Yerel

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna\'nın Doğusundaki Gelişmeler

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dündar: "Ahıska Türklerinin durumu bizi endişelendiriyor, üzüyor.

31.05.2014 13:36

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, Ukrayna'nın doğusundaki Ahıska Türkleri için endişelendiklerini belirterek, "Hükümetiyle, muhalefetiyle, sivil toplum kuruluşları ve basınıyla onların yanında olmamız, sahip çıkmamız lazım" dedi.

Dündar, AA muhabirine özbeöz Türk Ahıska Türklerinin, Osmanlı ve cumhuriyet dönemi de dahil, her dönemde Türkiye'ye bağlılıklarından şüphe edilmediğini, zor şartlara rağmen kendilerini hiçbir şekilde değiştirmediklerini ve asimile olmadıklarını söyledi.

Ahıska Türklerinin, Sovyetler döneminde Sibirya ve Ukrayna gibi birçok bölgeye dağıtıldığını, nüfusunun büyük bölümünün Gürcistan'da yaşadığını anlatan Dündar, 2 yıl önce Rusya ve Gürcistan'ın anlaşmasıyla 400 Ahıska Türkü'ne ana topraklarına geri dönme fırsatı sunulacağı, kendilerine ev yapılacağı ve iş imkanı sağlanacağı belirtilmesine rağmen sözlerin yerine getirilmediğini vurguladı.

Ukrayna'nın doğusunda 2-3 bin civarında Ahıska Türkü yaşadığını aktaran Dündar, Rus yanlıları ile Ukrayna hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda 3 Ahıska Türkü'ne ait evin yerle bir olduğunu, diğerlerinin de evlerinin bodrum katlarında kendilerini güvence altına aldıklarını öğrendiklerini kaydetti.

Ahıska Türklerinin sesini Anadolu Ajansı aracılığı ile Türkiye ve dünyaya duyurmaya çalışarak, yardım çağrısında bulunduğunu dile getiren Dündar, şöyle devam etti:

"Ahıska Türklerinin can ve mal güvenliği kalmadı. İmkanı olanlar, Azerbaycan ve çevre ülkelere gittiler. İmkanı olmayanlar çatışmaların ortasında kaldı. Bu durum bizi endişelendiriyor, üzüyor. Hükümetiyle, muhalefetiyle, sivil toplum kuruluşları ve basınıyla onların yanında olmamız, sahip çıkmamız lazım. Türkiye, Somali'ye, mağdur ve muhtaç durumdaki dünyanın birçok ülkesine yardım yapan bir ülkedir. Ahıska Türklerine vakit geçirmeden, ihmal etmeden sahip çıkmamız lazım."

"Ahıska Türklerinin Türkiye'ye getirilmesi çözüm değil"

Ahıska Türklerinin, Türkiye'ye getirilmesi düşüncesinin yapay çözüm olacağını savunan Dündar, her milletin kendi vatanlarında özgürce yaşamaya hakkı olduğunu ifade etti.

Dündar. sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyanın birçok ülkesinde Türkler yaşıyor. Orada hadise olduğunda, 'haydi Türkiye'ye gelin' demek çözüm değildir. Artık insanların yerinde mutlu olması gerekir. 6 asırdır orada yaşayan insanları oradan söküp başka yere götürmek, akıl karı bir iş değildir. Türkiye, Ahıska Türklerinin sesini dünyaya duyurmalı. Politik ve diplomatik temaslarla bu sorunu kökünden çözmeye çalışmalıdır. Şu an için Ahıska Türklerinin barınma, yiyecek, giyecek gibi insani yardıma ihtiyacı var. Bu yardımları çok acil ulaştırmamız gerekir." - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement