Türkiye'ye Örnek Gösterilen "Yaşam Merkezi" - Son Dakika
Yerel

Türkiye'ye Örnek Gösterilen "Yaşam Merkezi"

Türkiye\'ye Örnek Gösterilen "Yaşam Merkezi"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu tarafından Türkiye'de örnek gösterilen ve ilk olduğu bildirilen Afyonkarahisar Sağlıklı Yaşam Merkezi, ilaçla tedavinin dışında uygulunan çeşitli programlarla insanların fiziksel aktivitelerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün: "Sağlıklı Yaşam Merkezi'mizde 'reçetelendirme' diye tabir ettiğimiz egzersizin reçetelendirilmesi işlemi yapılıyor.

13.03.2014 12:21

ALİ KEMAL AKAN - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından Türkiye'de örnek gösterilen ve ilk olduğu bildirilen Afyonkarahisar Sağlıklı Yaşam Merkezi, ilaçla tedavinin dışında uygulunan çeşitli programlarla insanların fiziksel aktivitelerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Özellikle tansiyon ve şeker hastası, kilo ile mücadele eden insanları hedef alan merkezde, beden sağlığının korunmasına yönelik tedbirlerin alınmasında yol gösterici bir görev üstleniliyor.

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde verilen hizmetin, insanların genel vücut sağlığı ile buna yönelik tedbirlerin alınması olduğunu bildirdi.

Sağlığı bozacak unsurlar arasında, kilo ve şişmanlığın getirdiği hastalıklar olduğuna değinen Akgün, merkezde öncelikle insanların sağlıklı bir şekilde kilo vermelerine yönelik, yol gösterici programlar uygulandığını ifade etti.

Sağlıklı yaşam merkezinin Türkiye'de ilk olduğunu belirten Akgün, merkezde, egzersiz konusunda eğitim almış 5 hekim, 2 diyetisten, 1 psikolog, 1 çocuk gelişim uzmanı ve 6 hemşirenin görev aldığını söyledi.

Merkeze gelen kişilere, "şunları yiyeceksin, bunlarla besleneceksin" şeklinde bir diyet programı oluşturup göndermediklerini anlatan Akgün, "Burası birçok birimin koordineli olarak çalıştığı birim. Burada egzersiz programının oluşturulması, verilen egzersize göre bir diyet programı uygulanması ve arkasından da bu iki yöntemin hayat boyu kalıcı hale gelmesi için psikolojik bir destek veriliyor. Burası, bir ekip çalışmasının ortaya ko hizmet yeridir" diye konuştu.

İnsanların Sağlıklı Yaşam Merkezi'ne gelmesi için herhangi bir yere başvurmasına gerek olmadığına dikkati çeken Akgün, herhangi bir sosyal güvence de aramadıklarını söyledi.

-"Egzersizin reçetelendirilmesi yapılıyor"

Şeker hastalığının öncelikli tedavisinin ilaçsız egzersiz ve fiziksel aktiviteler olduğunu anlatan Akgün, tansiyonun en büyük sebeplerinden birisinin de kas kayıpları hareketsizliği olduğunu vurguladı.

Egzersizin, tedaviyi kolaylaştırıcı bir özelliğe sahip olduğunu dile getiren Akgün, şunları kaydetti:

"Egzersiz, ilaç kullanımını azaltıyor. Bazı hastalıklarda ise ilaç kullanımını tamamen ortadan kaldırıyor. Dünya, egzersizin bir ilaç olduğunun farkında. Bunu biliyor, bunu bir ilaç olarak kullanıyor. Bununla ilgili Sağlıklı Yaşam Merkezi'mizde 'reçetelendirme' diye tabir ettiğimiz egzersizin reçetelendirilmesi işlemi yapılıyor. Yani reçetelendirme, bir ilacın, ne zaman, nasıl, ne kadar kullanılacağını tarifleyen bir programdır, bir uygulamadır. Mesela tansiyon hastasına vereceğiniz egzersiz, şeker hastasına vereceğiniz egzersizle aynı nitelikte olmaması gerektiğini anlatıyoruz. Kişinin sağlık durumuna uygun bir egzersiz programı oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz egzersiz sadece kilo vermesini sağlamıyor, mevcut olan hastalığını da tedavi ediyor. Kullandığı ilaç miktarını azaltıyor. Bazı durumlarda ilaç kullanımını tamamen ortadan kaldırıyor. Kamu yararına da büyük bir etkisi var."

-"İlaçsız tedavi"

Türkiyr'de bir ilk olan Afyonkarahisar Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde insanları "ilaçsız tedavi" ettiklerini açıklayan Akgün, şöyle devam etti:

"Bizim reçetemiz, egzersiz programı ve beslenme programı... Kişiye ne zaman, nasıl, ne şekilde egzersiz ve beslenme yapacağını anlatan bir reçete. Reçete denince hemen akla ilaç geliyor ama biz bu reçetelendirmeyi egzersize uyguluyoruz. İnsanlara güvenli, yapabilecekleri egzersiz programını, 'ne zaman egzersiz yapalım, nasıl yapalım, hangi egzersizi yapalım, ne kadar sürede yapalım, şiddeti ve yoğunluğu ne olsun' sorularına cevap vererek kişiye bir program uyguluyoruz, öğretiyoruz, sonuçlarını alıyoruz ve buna göre de bir beslenme programı oluşturuyoruz. Oluşturulan bu beslenme programı ve egzersizin de kalıcı olması lazım. Siz bunu 1-2 gün değil, hayat boyu yaptığınız takdirde, hayat boyu bütün şifa verici etkilerini, ilik oluşturucu vücut üzerindeki etkilerini devam ettirecektir. Uzman arkadaşlarımız, bazılarının ilaçlarını tamamen kesiyor. İlaç kullanımı ihtiyacı ortadan kalkıyor. Bunun getirdiği hastalıklar da kiloyla birlikte ortadan kayboluyor."

Akgün, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun Afyonkarahisar ziyaretinde Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde incelemede bulunduğunu ve çok beğendiğini, Türkiye'ye örnek olacak bir işe imza atıldığını, bunun ülkemizde yaygınlaştırılması gerektiğini söylediğini aktardı. - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'ye Örnek Gösterilen 'Yaşam Merkezi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement