TÜKODER Tüketiciyi Bilinçlendirdi - Son Dakika
Yerel

TÜKODER Tüketiciyi Bilinçlendirdi

TÜKODER Tüketiciyi Bilinçlendirdi

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi Tarafından Dedeman Turizm Meslek Lisesi Uygulama Otelinde, Firma Yetkililerinin de Katıldığı Tüketiciyi Bilgilendirme Semineri Düzenlendi.

29.04.2007 13:58

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi tarafından Dedeman Turizm Meslek Lisesi uygulama otelinde, firma yetkililerinin de katıldığı tüketiciyi bilgilendirme semineri düzenlendi.

Seminere, Dadaşkent Belediye Başkanı Vahdettin Yaylalı, Dernekler İl Müdürü Feyzullah Kılıç, Türk Kadınlar Birliği Onursal Başkanı Saffet Zengin, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nimet Aydemir ve çok sayıda davetli katıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan TÜKODER Yönetim Kurulu Başkanı ve Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Gamze İspirli, Tüketici hakem heyeti üyeleri Avukat Sadrettin Haşıloğlu, avukat Abdulkadir Ungan ve Sanayi Ticaret Şube Müdürü Turgut Özer, tüketicileri bilgilendirdi.

TÜKODER Yönetim Kurulu Başkanı Gamze İspirli, yaptığı sunumda tüketici hakları konusunda teknik bilgiler vererek, Erzurum'da en çok karşılaşılan tüketici sorunlarına değindi. Yerel sermayenin desteklenmesinin önemine değinen İspirli, “Son dönemlerde yerel marketlerin Erzurum da başlattıkları kampanyalarla yerli üretimin desteklenmesi amaçlanıyor. Yerel marketlerin çağdaş işletmecilik anlayışına uygun hareket etmesini öneriyoruz. Tüketici de yerli ürünleri ve sermayeyi tercih ederek, bu yöndeki çalışmalara destek olmalıdır.” dedi.

Evrensel tüketici hakları kavramına değinen Başkan İspirli, “Yaşam standardını yükselten evrensel tüketici hakları konusunda önemli sorunlar yaşanıyor. 2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları'na hazırlanan kent çöpleriyle, köstebek yuvasını andıran yollarıyla daha fazla gündeme gelmemelidir.Çöp konusundaki duyarsızlık sanıldığı gibi yüzeysel bir sorun değildir.Sağlık açısından ve halk sağlığını tehdit etme yönünden çöp toplama konusundaki eksiklikler önemli bir yer edinir. Bu durum evrensel tüketici hakkı ihlalidir. Belediyeler bahar sezonuyla birlikte daha rasyonel çalışmalara imza atabilmelidir.Hemen her sokak çöp yığınlarından, halk sağlığını tehdit eden atıklardan geçilmiyor.Buna birde köstebek yuvasına dönen yollar eklenince çağdaş hizmet anlayışı sadece sözde kalıyor.Çöp toplama konusundaki zafiyetler önemli sorunları da beraberinde getiriyor. “diye konuştu.

Sağlıksız et kesimlerinin de Erzurum'da halk sağlığını ciddi manada tehdit etmeye devam ettiğini belirten İspirli, "Erzurum'da bazı mahallerde sağlıksız et kesimleri devam ediyor. Bu alanda halk sağlığı önemli oranda tehdit ediliyor. Konuyla ilgili olarak belediyeleri ve ilgili kurumları göreve çağırıyoruz. Denetimlere ağırlık verilmedir. Bilinçli olmayan tüketici bu alanda ekonomikliği tercih etmek adına sağlıksız ürünleri tercih edebiliyor."şeklinde konuştu.

UNGAN, AYIPLI MAL VE HİZMETLERİ ANLATTI

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve tüketici hakem heyeti üyesi avukat Abdulkadir Ungan da ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin teknik bilgiler verdi. Ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili açıklamalarda bulunan Ungan,şunları kaydetti:“Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen, standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir. Sağlayıcı tarafından bildirilen reklam ve ilanlarında veya standardında veya teknik kuralında tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler, ayıplı hizmet olarak kabul edilir.”

Ayıplı mallarda haklara da değinen Ungan,şu bilgileri verdi: “Satın aldığınız mal veya hizmetin ayıplı olduğunu anlamanız durumunda; malın veya hizmetin teslim tarihten itibaren 30 gün içerisinde satıcıya veya sağlayıcıya başvurarak; Ödediğiniz bedelin iade edilmesini, Malın ayıpsız olanıyla değiştirilmesini, Ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini, Ücretsiz olarak tamir edilmesini , Tazminat isteme haklarından birisini talep edebilirsiniz. Satıcı talebinizi yerine getirmekle yükümlüdür. Ayıplı malın neden olduğu zararlardan o malın imalatçısının üreticisinin sorumluluğunun usul ve esasları,Satın aldığınız malın kullanımı sırasında ortaya çıkan bir ayıp sözkonusu ise bu gizli ayıp anlamına gelir. Bu durumda malın teslim tarihinden itibaren 2 yıl içinde haklarınızı kullanabilirsiniz. Bu süre, konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda 5 yıldır.”

HAŞILOĞLU, KAPIDAN SATIŞLARI ANLATTI

Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Avukat Sadrettin Haşıloğlu da kapıdan satışlarla ilgili bilgiler verdi. Kapıdan satışlarla ilgili teknik bilgiler veren Haşıloğlu,şu bilgileri sundu: “En az yirmibeşmilyar TL olan satıcı veya sağlayıcılar, merkezlerinin bulunduğu il'deki Müdürlüğe başvurarak "Kapıdan Satış Yetki Belgesi" almak zorundadır.Yönetmelik kapsamındaki satışlarda, tüketici ile satıcı veya sağlayıcı arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve akdedilen sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Sözleşmede bulunması zorunlu asgari bilgiler:Tüketicinin ve satıcı veya sağlayıcının isim, unvan, açık adres, telefon ve varsa diğer erişim bilgileri Sözleşmenin düzenlendiği tarih, Malın veya hizmetin teslim veya ifa tarihi, Malın veya hizmetin vergiler dahil Türk Lirası olarak peşin satış fiyatı, Sözleşme konusu mal veya hizmetin nitelik ve niceliğine ilişkin açıklayıcı bilgiler, Cayma bildiriminin yapılacağı açık adres, Cayma hakkını belirten en az onaltı punto koyu siyah harflerle yazılan; 'Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz.' ibaresi.

Sözleşmede belirlenen şartlar, sonradan hiçbir şekilde ve şartta tüketici aleyhine değiştirilmez. Satıcı veya sağlayıcı, sözleşmeyi tüketicinin imzalamasını ve sözleşme tarihini tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlamak zorundadır.”.

ÖZER ÇALIŞMALARI ANLATTI

Sanayi ve Ticaret Şube Müdürü Turgut Özer, de müdürlüğün yaptığı çalışmaları anlattı. Tüketicinin elinde belge olmasının önemine değinen Özer, şunları söyledi:“ Alışverişlerde mutlaka fiş ve fatura alınmalıdır. Belgesiz alışveriş yapılmamalıdır. Tüketiciler 175 nolu tüketici hattından her konuda bilgi alabilir.”

Seminer de söz alan Dadaşkent Belediye Başkanı Vahdettin Yaylalı, tüketici bilincine yönelik toplantıların önemli bir yer edindiğini belirterek, tüketicilerin haklarını arama konusunda bilinçli olmasını istedi. Tüketici hakları konusunda belediyelerinde zabıtalar aracılığı ile önemli görevler üstlendiğini belirten Yaylalı, vatandaşa bu noktada en iyi hizmeti vermenin gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.

Seminer sonunda tüketici haklarına önem veren firmalara ödül verildi.

(İRT-İRT-Y)

29.04.2007 13:49 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel TÜKODER Tüketiciyi Bilinçlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement