Trabzon'da "Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık" Paneli - Son Dakika
Yerel

Trabzon'da "Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık" Paneli

Trabzon\'da "Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık" Paneli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi ile Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) ortak organizasyonu ile “Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık” konulu panel düzenlendi.

12.12.2013 12:54

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi ile Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) ortak organizasyonu ile "Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık" konulu panel düzenlendi.

Fatih Eğitim Fakültesi'ndeki panele Trabzon Ortahisar İlçe Kaymakamı Osman Ateş, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ-Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Akdeniz, KTÜ-İlahiyat Fak. Dekanı Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, TMO Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer ile çok sayıda davetli katıldı.

Panelde konuşan TMO Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer, TMO tarafından 2008 ve 2012 yıllarında yaptırılan araştırma sonuçlarında ekmek israfının artış gösterdiği ve bunun ülke ekonomisine yük getirdiğinin tespit edildiğini belirterek "İsraf konusunda halkımızın bilinçlendirmeye ihtiyacı olduğu görüldü. Bunun üzerine Sayın Başbakanımızın öncülüğünde 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' başlatıldı. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğimizi, emeğimizi ve geleceğimizi israf etmemeliyiz. Bu duyarlılıkla başlatılan kampanyanın bütün kurum ve kuruluşlarımız ile halkımız tarafından sahiplenilmesi, ülkemiz adına sevindiricidir. Kampanyanın amacı; ekmeğin üretim ve tüketim aşamalarında israfının önlenmesi, toplumsal duyarlılık oluşturulması, bayat ekmeğin değerlendirilmesi konusunda bireylerin bilinçlendirilmesi, insan gıdası olan ekmeğin hayvan beslenmesinde kullanılmasının israf olduğuna dikkat çekilmesi ve toplumu bu konularda bilinçlendirilerek ekmek israfının önlenmesine katkı sağlamaktır. Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası, hedeflendiği gibi medya, valilikler, kamu kurum ve kuruşları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, üniversiteler ve özel sektörlerin işbirliği ile gerçekleştirilen etkinliklerle 10 ayı aşkın bir süredir sürdürülmektedir" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da yaptığı konuşmada "Dinimiz 'cimrilik etmeyiniz ama israf da etmeyiniz' buyuruyor. Sosyal hayatımızın her alanında olduğu gibi ekmeğimizi kullanırken de maalesef israf ediyoruz. Sınırlı olan dünyamızdaki üretim ve imkanları, ihtiyacı olan diğer dünya insanlarının da kullanabilmesine zemin, mekan ve imkan sağlamamız gerekmektedir. Başkanlığımdan önce hekimlik yaptığım dönemde Afganistan'a, Azerbaycan'a, Habeşistan'a ve Somali'ye gittik. Buralara hastane kurduk, insanlara sağlık yönünden yardımcı olmaya çalışırken onların aç olduklarını gördük. Ekmek bulamadıklarını gördük, onların dertlerine ortak olmaya gayret ettik. Yarın bir gün her coğrafya aynı şartlarla karşı karşıya kalabilir. Ülke olarak birçok avantaja sahip olmamız bizlere israf etme hakkı vermemektedir. Bu israfın önlenmesinde toplumun her kesimi ortak hareket etmelidir. Kampanyadaki hedef kitle, tüm insanlarımız olmakla beraber en çokta kadınlarımızdır. Kadınlarımızın israf konusunda göstereceği hassasiyet, zincirleme olarak diğer insanlara da yansıyacaktır. Ayrıca israfın önlenmesi bakımından ekmeğin, planlama çerçevesinde üretiminin yapılması, tüketilebilecek kadar alınması, sofralara dilimlenerek getirilmesi, iyi muhafaza edilmesi ve bayatlayan ekmeklerin yine insan gıdası olarak kullanılması önem taşımaktadır" diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra programın sunumlar kısmına geçildi. TMO Trabzon Şube Müdürlüğü Alım Muhafaza ve Servis Şefi Yusuf Demirci "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası", Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Şükrü Özgün "Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık" ve KTÜ İlahiyat Fak. Dekanı Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu "İsrafın Dini Boyutu" konulu sunumlarını yaptılar.

Daha sonra üniversite öğrencileri arasında düzenlenen ekmek israfıyla alakalı şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Trabzon'da 'Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement