Tarihi Muradiye Hamamı Yıkılıyor - Son Dakika
Yerel

Tarihi Muradiye Hamamı Yıkılıyor

Tarihi Muradiye Hamamı Yıkılıyor

Tarihi Taş Köprü yanında bulunan ve yıllarca Karslılara hizmet veren Muradiye Hamamı ilgisizlik ve sahipsizlikten dolayı yıkılıyor.

18.02.2016 09:57

Tarihi Taş Köprü yanında bulunan ve yıllarca Karslılara hizmet veren Muradiye Hamamı ilgisizlik ve sahipsizlikten dolayı yıkılıyor.

Kaleiçi Mahallesi'nde Kalenin hemen altında yapılan ve yıllarca Karslılara hizmet veren Muradiye hamamının kapı kilidi kırılarak içerisine girilmek suretiyle tamamen talan ediliyor.

Kars'a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yerlerinden birisi olan Taş Köprü'nün hemen yanı başında bulunan Muradiye Hamamı içkiciler ve balicilerin de mekanı haline gelmiş bulunuyor.

Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yolu üzerinde bulunan Muradiye Hamamı, öğrencileri de rahatsız ediyor. Her gün Muradiye Hamamı'nın yanından geçerek okullarına giden öğrenciler yetkililerden hamamın tamamen kapatılarak içerisinin kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kullanılmasına izin verilmemesini istediler.

Korku ve endişe içerisinde okullarına gittiklerini ifade eden öğrenciler, özellikle Muradiye Hamamı, hemen altındaki Tevfik Paşa Konağı ve civarının içkicilerin meskeni olduğunu ifade ederek bu bölgenin içkicilerden arındırılmasını gerektiğini vurguladılar.

"ALİBEYOĞLU RESTORESİNİ YAPTIRMIŞTI"

Geçmiş Belediye Başkanlarından Naif Alibeyoğlu'nun tarihi hamamları restore ettirdiğine dikkat çeken vatandaşlar, Alibeyoğlu'ndan sonra tarihi hamamlarının restoresinin yarım kaldığını ve geçen süre içerisinde de tarihi hamamların talan edilerek, sarhoş ve balicilere ev sahipliği yaptığını belirttiler. Tarihi hamamların biran evvel önlem alınarak yeniden restoresinin yapılmasını isteyen vatandaşlar böylece bölgenin de sarhoş ve balicilerden arındırılmış olacağını kaydettiler.

Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği bölgede bulunan tarihi hamamlara ne valilik ve ne Müze Müdürlüğü ne de Vakıflar Müdürlüğü sahip çıkıyor. Tarihi hamamların korunması ve bakımının kime ait olduğu ise bilinmiyor.

"TARİHİ MURADİYE HAMAMI"

Muradiye Hamamı: Kars il merkezinde, Taş Köprü'nün solunda bulunan Mazlum Ağa Hamamı'nın ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı, kitabesi bulunmadığından kesinlik kazanamamıştır. Bununla birlikte, Sultan III. Murad (1574-1595) zamanında, Kars'ın onarımı sırasında yapıldığı bilinmektedir.

Osmanlı hamam mimarisi örneklerinden olup, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Kesme taş ve moloz taştan yapılan hamamın üzeri merkezi bir kubbe ile örtülüdür. 1918 yılında Ermeniler tarafından tahrip edilmiş, daha sonra onarılmıştır. Yakın tarihlere kadar işlevini sürdüren bu hamam günümüzde kullanılmamaktadır. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarihi Muradiye Hamamı Yıkılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement