Süt ve Süt Üretimi' Konulu Panel Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Süt ve Süt Üretimi' Konulu Panel Düzenlendi

Süt ve Süt Üretimi\' Konulu Panel Düzenlendi

Antalya Ticaret Borsası (ATB), süt sektörünün sorunlarını düzenlediği panelle gündeme getirdi.

24.02.2012 12:09

Antalya Ticaret Borsası (ATB), süt sektörünün sorunlarını düzenlediği panelle gündeme getirdi.

ATB toplantı salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü ATB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül'ün yaptığı 'Süt ve Süt Üretimi' konulu panele ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Ata Sönmez ve Cüneyt Doğan, ATB meclis üyeleri, komite üyeleri, akademisyenler, kooperatif başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Kasaplar Federasyonu temsilcileri ile sektör temsilcileri katıldı.

Panelde Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin, Türkiye'de yılda 12 milyon ton süt üretildiğini belirterek, bunun sadece yüzde 50'sinin modern fabrikalarda işlenerek tüketiciye ulaştırıldığını bildirdi. Yaklaşık 6 milyon ton sütün kontrol edilemediğini ifade eden Küçükçetin, toplumun gelişmesi için olmazsa olmaz olan sütten toplumun uzaklaştırılmasının insanlığa en büyük zarar olduğunu söyledi. Türkiye'de kişi başına tüketilen süt miktarının yılda 25 kilo olduğunu, bunun Avrupa ülkelerinde ortalama 70 kilo, Finlandiya'da ise 100 kilo'ya kadar çıktığına dikkat çeken Ahmet Küçükçetin, süt tüketiminin artırılması için birtakım önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Küçükçetin, "Toplumu süt ürünlerinden uzaklaştırma kampanyası var" dedi.

SÜT ÜRETİMİ 3 KAT ARTIRILMALI

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş,

dünyada yıllık 721 milyon ton süt üretiminin sadece 12 milyonunun Türkiye'de üretildiğini bildirirken, Antalya'da ise yılda ortalama 192 bin ton süt üretildiğini kaydetti. "Süt üretimimizi şimdi rakamın 3 katı artırmalıyız" diyen Orhan Özçatalbaş, gelişmiş ülkelerde oluşturulan birliklerin süt üretiminin artırılmasında önemli rol oynadığı, Türkiye'de ise sektörde örgütlenme yetersizliği olduğunu kaydetti. "Sütte antibiyotik" söylemlerinin süt üreticisini sıkıntıya soktuğunu kaydeden Özçatalbaş, süt tüketimini azaltmak yerine artırıcı önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı, süt sektöründeki sorunları anlatırken, sektörde üretici birlikleri adı altında çok sayıda örgütün sektördeki sorunları birlikte çözmek için birlik içinde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Musa Toros, 1 kilo süt satınca 1 kilo yem alınamıyorsa işletmenin devamında sıkıntı olacağını belirterek, fiyat dengesinin kurulmasını istedi. Toros, devletin hayvancılık politikasını da değiştirmesi gerektiğini vurguladı.

SÜT PARA KAZANMAZSA GELİŞMEZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden Ümit Okudur, çiğ sütte kalitenin en önemli sıkıntı olduğunu bildirirken, yapılan düzenlemelerle yılsonuna kadar çiğ sütün AB standartlarına getirileceğini kaydetti. Yeşil Pınar Tarım Süt A.Ş. Başkanı Mahmut Toros, süt üretiminde girdi fiyatları yüksekken sütün satış fiyatının düşük olduğunu belirterek, "Süt para kazanmazsa gelişmez" dedi.

Çangır Tarım ve Hayvancılık İşletmesi Genel Müdürü Hikmet Çangır, hayvancılık sektörünün kendi çabalarıyla bir yere gelmeye çalıştığını belirterek, devletin yürüyen sistemden haberdar olmadığını ileri sürdü. Çangır, sektörde girdi maliyetlerinin yüksekliğine de dikkat çekti.

Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye'de sütün önemsenmediğini ifade ederken, "Süt önemsenseydi, bakanlık dışarıda hayvan ithal etmezdi" dedi. Yardımcı, etin temel maddesi olan süt desteklenmedikçe et üretiminin de düşeceğini belirterek, "Süt önemsenmezse et olmaz. Toplumda süt tüketim kültürü artırılmalı. Askerlere ve öğrencilere ücretsiz süt dağıtılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

S.S. Yelten Sulama Kooperatifi Başkanı ve ATB Meclis Üyesi Hüseyin Simav, sokak sütünün sağlıksızlığına dikkat çekerken, denetimlerin yapılması gerektiğini kaydetti. Simav, hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini kaydeden Simav, süt tüketimini artırıcı kampanyaların yürütülmesini istedi. Simav "Sütümüze sahip çıkalım" dedi.

Panelde, Türkiye'deki yapısal sorunlara dikkat çekilirken, grup tarım modelinin uygulanması gerektiği kaydedildi. Üreticinin sorunu çözülmeden sektörün sorunun çözülemeyeceğini vurgulanan panelde, maliyet düşürücü teşvik ve desteklerin verilmesi, tüketim alışkanlığının değiştirilmesi, süt tanıtım grubunun kurulması, soğuk süt tüketiminin artırılması, sütün sadece çocukların değil yetişkinlerin de beslenme mönüsünde olması, işletme hijyeninin sağlanması gerektiği bildirildi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Süt ve Süt Üretimi' Konulu Panel Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement