Stk Temsilcileri Suriyeli Mülteciler İçin Gto'da Buluştu - Son Dakika
Yerel

Stk Temsilcileri Suriyeli Mülteciler İçin Gto'da Buluştu

Stk Temsilcileri Suriyeli Mülteciler İçin Gto\'da Buluştu

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) meclisinin Suriye Özel gündemi ile gerçekleştirdiği olağanüstü Meclis Toplantısının ardından oluşturulan Suriye Çalışma Grubu çalışmalarını sürdürüyor.

05.01.2014 16:24

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) meclisinin Suriye Özel gündemi ile gerçekleştirdiği olağanüstü Meclis Toplantısının ardından oluşturulan Suriye Çalışma Grubu çalışmalarını sürdürüyor. GTO Suriye Çalışma Grubu Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Başkan ve temsilcileri ile bir araya gelerek durumu değerlendirmesi yaptı. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Meclis Başkanı Ali Yener'in de katıldığı toplantıda Suriyeli mültecilerin Gaziantep'in Sosyo-ekonomik yapısına doğrudan ve dolayı etkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Sivil Toplum Kuruluşları Başkan ve Temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantıda, son dönemlerde Suriyeli Mültecilerden dolayı Sosyo-ekonomik yönden sıkıntı yaşayan Gaziantep'in yükünün hafifletilmesinin artık kaçınılmaz hale geldiği vurgulandı.

Gaziantep'te bulunan Suriyeli Mülteciler sorunun bütün detayları ile ele alındığı olağanüstü meclis toplantısının ardından oluşturulan 'Suriyeli Mülteciler Çalışma Grubu' çalışmalarına devam ediyor. GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Rıdvan Köksüzer, meclis üyelerinden M. Metin Yıldız, Erol Arda, Mehmet Özkeleş, Eşref Savaş, Kamil Tosun, Cengiz Topel Özdemir ve Mehmet Işık'tan oluşan Çalışma Grubu Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve temsilcileri ile bir araya geldi. Çalışma Grubunun yanı sıra STK Başkan ve temsilcileri GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ile Meclis Başkanı Ali Yener'in katıldığı toplantıda Suriyeli mültecilerin Gaziantep'te Sosyo-ekonomik yapısına etkileri, oluşan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantıda, Gaziantep'te yaşayan yoğun Suriyeli Mülteci nüfusunun oldukça yüksek olduğu, bunun da kentin sosyal ve ekonomik hayatına oldukça büyük yükler getirdiği belirtildi.

GAZİANTEP'TE YAŞAYAN HER 10 KİŞİDEN BİRİ SURİYELİ

GTO Suriye Çalışma Grubu ile STK başkan ve temsilcilerinin yaptığı ortak toplantıda, Gaziantep'te yaşayan Suriyeli Mülteci nüfusunun oldukça yüksek olduğu, bunun da kentin sosyal ve ekonomik hayatını etkilediği, sıkı bir kayıt sistemi oluşturulmasının sıkıntılara neden olduğu ifade edilerek, "Suriye'de üç yıldan bu yana devam eden gelişmelerden dolayı Gaziantep'te yaşayan her 10 kişiden birini Suriyeli sığınmacılar oluşturmaktadır. Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye girişte çok sıkı bir kayıt sisteminin oluşturulması gerekiyor. Sonradan sağlanmaya çalışılan kayıt altına almanın ülkeye girişte yapılması, sonradan oluşan sağlık, güvenlik ve çalışmayla ilgili pek çok sorunu en aza indirebilir. Suriyeli sığınmacıların ülkeye girdikten sonra ikamet ettikleri muhtarlıkların kayıt sistemlerinde ayrı bir başlık altında tasnifi ve bu tasniflerin tek bir bilgi havuzuna aktarılması, hem kayıt hem de sonradan bu insanların ve bunlara hizmet götürmeye çalışan kurumların işini kolaylaştıracaktır" görüşlerine yer verildi.

Suriye'den gelenlere yabancı statüleri saklı kalmak şartıyla iş kurma, çalışma, yatırım yapma, barınma, eğitim ve sağlık konularında geçici izin verilmesinin Gaziantep'in yaşadığı sayısız sıkıntıları aşmada esnek fırsatlar ortaya çıkaracağı dile getirilerek, Suriyeli sığınmacıların Gaziantep'in sosyal ve ekonomik hayatına oldukça büyük yükler getirdiği ve bunun hafifletilmesi gerektiği ifade edildi.

GTO Suriye çalışma Grubu ve STK Başkan ve Temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda ayrıca önümüzdeki günlerde Türkiye'ye sığınan ve Suriyelilerin koordinasyonuyla görevlendiren Vali Veysel Dalmaz'ın ziyaret edilerek görüşmelerde bulunulması kararlaştırıldı.

GTO Meclis Başkanı Ali Yener, Suriyeli Mülteciler ile ilgili yaşanan sıkıntıların temelinde ülkemizin göçmen yasasının bulunmamasından kaynakladığını söyledi. GTO Başkanı Yener, Suriye'deki gelişmelerin Gaziantep'i birçok yönden etkilediğini, göçmen yasasının bir an önce hazırlanarak hayata geçirilmesinin artık kaçınılmaz hale geldiğini de belirtti.

Toplantının ardından bir değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, GTO Suriye Çalışma Grubu ile STK Temsilcilerinin yararlı ve verimli bir toplantı yaptığını, ortak amacın Suriyeli mültecilerin kentimiz ve ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatına entegre edilmesi olduğunu söyledi. Suriye'deki gelişmelerden dolayı sektör temsilcilerinden başta akaryakıt sektörü olmak üzere, birçok sektörden kaçakçılığın arttığı yönünden şikayetler geldiğini belirten GTO Başkanı Bartık, yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi, " Suriyeli Mülteciler konusunda önümüzdeki süreçte izlenecek yollar kapsamında ortak akılla hareket edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda GTO Suriye Çalışma Grubunun ve STK'ların görüşlerinin de yer aldığı bir rapor hazırlanarak tüm mercilere iletilecek. Suriye'den gelen insanların sürekli sadece birer tüketici ve yardım bekleyen 'aç' insanlar olarak lanse edilmesi ve bu yönde politikalar üretilmesi doğru değil. Ülkemizdeki pek çok kente Suriyeli sığınmacıların değişik kriter ve ölçülerde yüksek iktisadi girdileri de oldu. Gaziantep başta olmak üzere ülkemiz ekonomisinde ciddi manada bir Suriyeli işgücü girdisi bulunuyor. Ancak bunun kayıt dışı olması, hem de kamunun ciddi bir vergi kaybını, hem de bu insanların yardım için yığılmasını getiriyor. Şu anda savaş dursa dahi Suriye'de özellikle kuzeydeki iktisadi alt yapının yok olmasından Konut, altyapı sorunları aciliyet arz etmekte bu yöndeki proje ve yatırımlar olukça uzun bir vadeye yayılacağı ve Gaziantep'in bölgedeki etkinliğinin önünü açacağı göz önünde bulundurularak planlamalar yapılmalıdır. Suriye'den gelen insanların kente, topluma, ekonomiye ve ülkeye makul derece ve biçimlerde entegre etmek şu anda yaşamakta olduğumuz ve giderek de büyüyen bazı sorunları da ortadan kaldıracaktır. "

Gaziantep Ticaret Odası Suriyeli Mülteciler Çalışma Grubu ile STK temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıya Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Meclis Başkanı Ali Yener, çalışma Grubu üyelerinin yanı sıra Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, Mimarlar Odası Başkanı B. Sıtkı Severoğlu, GTO Meclis üyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Kemal Tankut, Gaziantep Ticaret Borsası Genel Sekreteri Medine Erceylan, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'nden M. Özer Özcan, Gaziantep Üniversitesi'nden A. Burcu Mıhçıoğlu, Nur İncetahtacı, Gaziantep Kilis Tabib Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, Zirve Üniversitesi'nden Erdal Budak, Güenydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nden Serdar Aydoğan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden M. Hanifi Aslan, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Üyeleri M. Ali Mutafoğlu, Melih Meriç katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Stk Temsilcileri Suriyeli Mülteciler İçin Gto'da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement