Silopi'de Irakta'ki Türk Okulları İçin Program Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Silopi'de Irakta'ki Türk Okulları İçin Program Düzenlendi

Silopi\'de Irakta\'ki Türk Okulları İçin Program Düzenlendi

Kuzey Irak’taki 21 Türk okulunda eğitim gören 40 öğrenci için Şırnak'ın Silopi ilçesinde program düzenlendi.

10.03.2014 14:21

Kuzey Irak'taki 21 Türk okulunda eğitim gören 40 öğrenci için Şırnak'ın Silopi ilçesinde program düzenlendi.

Anadolu ve Mezopotamya Kardeş Şarkılar Şenliği'nin ilk ayağı Şırnak'ın Silopi ilçesinde düzenlendi. Barış ve kardeşlik mesajlarının verildiği kapalı spor salonundaki şenliğe çok sayıda kişi katıldı. Kapalı spor salonunda düzenlenen Anadolu ve Mezopotamya Kardeş Kültürler Şenliği ile renkli görüntülere sahne oldu. Şenlik kadrosunda, Irak'ın Erbil, Süleymaniye, Duhok, Soran, Halepçe, Musul, Ramadi ve Kerkük şehirlerinden öğrenciler yer aldı. Kuzey Irak'taki Fezalar Eğitim Kurumları okullarından seçilen 40 öğrenciden oluşan bir ekip, söyledikleri Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkı, şiir, ezgi ve skeçlerle Silopilileri hem duygulandırdı hem de coşturdu. Silopi halkıyla kucaklaşan Iraklı öğrenciler, barış ve kardeşlik adına birbirinden güzel şarkılar söylemesi büyük bir beğeni topladı. Şenlikte davetliler Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan şarkı ve ezgilere eşlik ederek halay çekti.

Açılış konuşmasını yapan Silopi'de eğitim veren bir dershane müdürü İsmail Aykut, "Kardeşliğin, dostluğun pekiştiği bu gecede kardeşlerimizi bize hatırlatan, bu geceyi anlamlı kılan Iraklı misafirlerimize, öğrenci ve öğretmenlerimize de sizin adınıza hoş geldiniz diyorum. Bilindiği gibi gerek Türkiye'de gerekse dünyanın 170 ülkesine yakın yerlerde, siz Anadolu insanının desteklemiş olduğu okullar, dershaneler, gençlik merkezleri ve okuma salonları var. Bu yerlerde yetişen gençlerimizin, çocuklarımızın bir örneği belki de bir buketi bugün sizlerle hoş bir gece yaşatacak inşallah. Onları yetiştiren elleri öpülesi öğretmenlere de şükranlarımızı sunuyoruz. Şu kalabalığı, spor salonunun dolu olduğunu, dışarıda bekleyenlerin olduğunu görünce, değerli büyüğümüzün bundan 22-23 yıl önce söylemiş olduğu, belki de dua niyetine geçtiği ve gerçekleştiği şu sözlerini hatırladım. 'Gün gelir kapalı ve açık stadyumlara sığmayacak, stadyumlar sizleri alamayacak' demişti. Evet ve o güzel günler geldi, çattı. Sizler de bu duanın gerçekleşmesinde katkı oldunuz, destek verdiniz. Hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

"AMACIMIZ GÖNÜLLERİ BİRLEŞTİRİP KARDEŞLİK RUHUNU GÜÇLENDİRMEKTİR"

Özel bir okulun müdürü Hüseyin Akça da, "Bu şenlik adında da belli olduğu gibi Anadolu ve Mezopotamya Kardeş Kültürler Şenliği'dir. Arada siyasi sınırların olduğu ama başka hiçbir sınır olmadığı kardeşlerin buluştuğu, kaynaştığı kardeşliğin yaşadığı günlerdir. Bu organizasyonu Irak'taki Türk okullar ile buradaki iş adamları, gönüllü kurumlar ve eğitim kurumların düzenlediği ortak organizasyondur. Bunun çerçevesinde kardeşleri buluşturmak, aradaki küçük çapta ihtilafları bir nebze olsun çözüm sunmak amacıyla düzenlenmiştir. Güzel bir gece oldu ve güzel günlerin olacağını da ümit ediyoruz. Buradaki amacımız da kardeşliktir ve bu kardeşliği daha da ileriye götürmektir. Yani aradaki pürüzleri, noksanlıkları tamamlamak, bertaraf etmek ve onları buluşturmaktır. Ortak noktalarında buluşturmaktır. Biz Irak'a gittik ve gördük. Aslında birçok değerlerimiz aynı sadece bölge farklılıklarımız var. Başka hiçbir farkımız yok. Amacımız bu farkı ortadan kaldırmaktır" diye konuştu.

"TÜRK-KÜRT FARKI OLMASIN KARDEŞÇE YAŞAYALIM"

Kuzey Irak'tan gelen ve şenliğe katılan öğrencilerden Aran Yusuf, "Irak-Süleymaniye'den geliyorum. Hocalarımızla beraber buradaki kardeşlik şenliğine katıldık. Biz burada kardeşliği görüyoruz ve de onu istiyoruz. Biz yeter ki bir gün farkımız olmasın. Kürt-Türk farkı olmasın. Kardeşçe bayrağımız sadece beyaz olsun. Biz buraya gelirken Silopi halkı bize çok ilgi gösterdiler ve karşıladılar. Biz bu kadar ilgi karşısında biraz mahcup olduk açıkçası. Ama inanın sizde her zaman gönlümüzdesiniz" şeklinde konuştu.

Niga Abdurrahman isimli kız öğrenci de, "Bende Irak-Süleymaniye'den geliyorum. Şenliğe arkadaşımla özel beceriye katıldık. Özel becerimizin, skecimizin adı değirmenin suyu. Bizim skecimiz de birbirimize kardeşliği anlatıyor. Eğer biz birbirimize yardım etsek damlaya damlaya göl olur ve gönüller birleşince nice güzel şeyler ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

Başka bir kız öğrenci Rondık Rebvar da, "Süleymaniye'den geldim. Bende arkadaşımla bir skeç hazırladık. Kardeşliği, insanların gönüllerinin birleşmesi nasıl şeylerin ortaya çıkacağını vurgulamak istedik. İnsanlara göstermek istedik. Tekrar hatırlatmak istedik ve güzel şeyler oluyor. Gerçekten gönüller birleşince ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Öyle ise niye bütün gönüller birleşmesin dedik ve birleştirdik" dedi. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Silopi'de Irakta'ki Türk Okulları İçin Program Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement