Siirt'in Bayram Kültürü - Son Dakika
Yerel

Siirt'in Bayram Kültürü

Siirt\'in Bayram Kültürü

Siirt kültüründe bayram yemeği olarak kaburgadan hazırlanmış et ve tereyağı dökülmüş pilav, hoşaf mevsime göre sebzeli yemek ve tatlı olarak sarı burma yemek kültürü yaşatılmaya çalışılıyor.

19.07.2015 14:29

Siirt kültüründe bayram yemeği olarak kaburgadan hazırlanmış et ve tereyağı dökülmüş pilav, hoşaf mevsime göre sebzeli yemek ve tatlı olarak sarı burma yemek kültürü yaşatılmaya çalışılıyor.

Siirt'in eski bayram geleneğinin halen devam ettiğini belirten Çevre ve Kültür Araştırma Vakfı (ÇEKÜL) Siirt temsilisi Ayhan Mergen, bu kültürün halen yaşatılmaya çalışıldığını aktardı. Mergen, "Özellikle bayramın birinci gününde ailenin yetişkin erkekleri bayram namazına gider, kadınlarda yerel tabirle 'ğedetil id' yani geleneksel bayram yemeği olarak, etli pilav, hoşaf mevsime göre sebzeli yemek ve tatlılardan da sarı burma yemeği yapardı. Bazen de yemek çeşitlerinden hindi eti de yapılırdı. Evden yoksul ailelere dağıtılan yemek çıkmadan sofra kurulmazdı. Erkekler bayram namazı sonrası sünnete uygun olarak mezarlık dönüşü tüm aile bireyleriyle sofraya otururlardı. Bayram yemeği sonrası aileden başlayan bayramlaşma, dost ve akraba ziyaretiyle devam ederdi. Bu gelenek bayramın birinci gününden başlayarak üçüncü güne kadar devam ederdi, bu kültür halende devam ediyor" dedi.

Siirt Ürünleri Araştırma Derneği Başkanı Vehip Emrah ise, özü paylaşma ve dayanışma olan bayramlarda, hazırlanan yemeklerin bayramlaşmak için gelen ziyaretçilere ikram edildiğini söyledi. Emrah, "Kadınlar arife günü sabahlara kadar yemekler hazırlardı. Bizzat elleriyle hamuru hazırlayıp kırdığı cevizleri ezdirip baklava yaparlardı. Çocuklar gibi büyüklerde önceden bayramlık elbiseler alırdı. Küçükler baş uçlarında saklardı. Ayrıca isteğe göre bazı aileler dolma ve Perde pilav yemeği de yaparlardı. Bayramın birinci ve ikinci günleri önceden vefat edenlerin yakınları ziyaret edilir orada toplanır, bir kez daha acılar paylaşılırdı. Maalesef bu gelenek şuan yapan çok az aile bulunuyor" dedi. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Siirt'in Bayram Kültürü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement