SEU, Kızılay'a Kan Bağışladı - Son Dakika
Yerel

SEU, Kızılay'a Kan Bağışladı

SEU, Kızılay\'a Kan Bağışladı

Kızılay tarafından sürdürülen 'Kan Bağışı Kampanyası'na Selahaddin Eyyubi Üniversitesi (SEU) de destek verdi.

16.10.2015 14:53

Kaynağı sadece insanda olan kan, gönüllü bağışçı sayısı yeterli olmadığı için toplanan ve saklanan miktar ülke ihtiyacını karşılayamıyor. İhtiyaç duyulan kan ünitesini elde edilmesi için sürdürülen 'Kan Bağışı Kampanyası'na SEU geçen yıl olduğu gibi bu sene de destek verdi. Gönüllü kan bağışının önemi ve farkındalığını oluşturulması amacıyla SKS Toplumsal Duyarlılık Merkezince yürütülen kampanya, iki gün boyunca Kampus ve Rektörlükte gerçekleştirildi. Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi'nin kan bağışı merkezine öğrenci, akademisyen ve idari personel yoğun ilgi gösterdi.

Rektör Doğan: 1 Ünite kan üç can demek

Hücreler yenilendiği için kan vermenin insan sağlığına yararlı olduğunu söyleyen SEU Rektörü Doğan, herkesi kan bağışlamaya davet etti. İyiliğin kişiyi manevi olarak da mutlu ettiğini belirten Doğan şöyle konuştu:

"Kan, kaynağı sadece insanda olan bir ilaçtır. Bu, bağışın insani tarafını gösteriyor. En önemlisi de üç hayat kurtarıyor. Bir kan bağışı 3 can demek. Çünkü kime ne lazımsa o veriliyor. Kimine trombosit, kimine eritrosit, kimine plazma veriliyor. Bu sebepten dolayıdır ki bir kişi 3 kişinin hayatını kurtarıyor. Ayrıca "bağış yaptığım zaman kanım biter veya kilo alırım" gibi yanlış algılar var. Bunlarla ilgili hiçbir bilimsel veri yok. Zaten verilen miktar vücuttaki kanın fazlasıdır. Değeri ölçülmeden kan alınmıyor. Kilo almanın da kan vermekle hiçbir ilgisi yok."

Kan Bağışçısı Kazanma Uzmanı Baran Duymaz da Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi olarak Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman ve Bingöl'deki toplam 56 hastaneye kan temin ettiklerini hatırlattı. Güvenli Kan Temine Programı ile birlikte ülkenin yıllık 2 milyon 500 bin ünite kan ihtiyacının Kızılay tarafından karşılandığına dikkat çeken Duymaz, şu bilgileri verdi:

"Her gün sabit ve gezici olmak üzere günlük 5 ekiple kan topluyoruz. Bölge olarak 2014 yılında 38 bin ünite kan bağışı yapıldı. Ancak Güney Anadolu Bölgesi'nin yıllık ihtiyacı 70 bin ünite civarındadır. Açığımızı diğer bölgelerden temin etmeye çalışıyoruz. İnsanımızda "lazım olunca veririm" düşüncesi var. Ancak gerek duyulduğu zaman çok geç kalabiliriz. Onun için kampanyalara destek vermeliyiz."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel SEU, Kızılay'a Kan Bağışladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement