BAĞCILAR'DA SELANİKLİLER, ATATÜRK'Ü 'DEDE PİLAVI'YLA ANDI - Son Dakika
Yerel

BAĞCILAR'DA SELANİKLİLER, ATATÜRK'Ü 'DEDE PİLAVI'YLA ANDI

Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84'üncü yılında Bağcılar'da yaşayan Selanikli hemşerileri tarafından Geleneksel Dede Pilav Günü programında anıldı.

10.11.2022 13:29  Güncelleme: 15:21

Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84'üncü yılında Bağcılar'da yaşayan Selanikli hemşerileri tarafından Geleneksel Dede Pilav Günü programında anıldı. Etkinlikte 160 küçükbaş hayvanın etinden pişirilen kavurma ve 1.5 ton pirinçten yapılan pilav vatandaşlara dağıtıldı.

Türkiye ? Yunanistan nüfus mübadelesiyle Türkiye'ye göçen Selanik göçmenleri tarafından Bağcılar Mahmutbey Mahallesi'nde 1923 yılından beri sürdürülen Geleneksel Dede Pilav Günü, 99 yaşına girdi. Her yıl Kasım ayının ikinci Perşembe günü yapılan ve Bağcılar Belediyesi'nin de destek verdiği etkinlik bu sene 10 Kasım'a denk geldi. Selanikliler de bu vesileyle Dede Pilavı Günü'nde hemşerileri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü de andı. Kesilen 160 küçükbaş hayvanın etinden pişirilen kavurma ve 1.5 ton pirinçten yapılan pilav davetlilere ikram edildi. Programa Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ile her yaştan yüzlerce vatandaş katıldı.

'GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ'

Programa katılan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir programda yaptığı konuşmada, 'Bugün Mahmutbey mahallemizin çok güzel bir etkinliğinde vatandaşlarımızla beraberiz. Çok değerli dernek üyelerimizin öncülüğünde 99'uncusu düzenlenen Mahmutbey Dede Pilavı etkinliğindeyiz. Vatandaşlarımız yoğun bir katılımla her yıl bu etkinliği gerçekleştiriyor. Bizde belediye olarak onların yanında olduğumuz için çok mutluyuz. Mahmutbey köyümüz 100 yılı aşkın mübadeleyle Selanik'ten gelmiş vatandaşlarımızın oluşturduğu bir köy. Bağcılarımızın içerisinde hem doğal hem tarihi güzellikleriyle aynı zamanda da kültürel güzellikleriyle ilçemize çok önem katan bir mahallemiz. Aynı zamanda 10 Kasım Atatürk'ünde ölüm yıldönümü olması hasebiyle hem Atatürk'ü anmış oluyoruz hem de böylesine güzel bir programı idrak etmiş oluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz' dedi.

Mahmutbey Selanikliler Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Fuat Sarp, 'Geleneksel Türbe Dede Pilavımız Kavala'da başlamıştır. Mübadeleyle beraber Mahmutbey'imizde 99 yıldır da devam etmektedir. Halkımızın ve belediyemizin katkılarıyla biz dernek olarak hazırlığını yapıyoruz ve sayın halkımıza dağıtıyoruz. Aynı zamanda bugün 10 Kasım. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de ölüm yıl dönümü. Bu vesileyle de kendisine rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun diyorum' ifadelerini kullandı.

'HER YIL KASIM AYININ İKİNCİ PERŞEMBESİ YAPILAN BİR GELENEK'

Pilav dağıtan vatandaşlardan Şenay Duyan, 'Hem gururluyuz, hem sevinçli hem de hüzünlüyüz. Özellikle Atatürk ve silah arkadaşlarına, emeğe geçen herkese, bizi bugünlere kadar getiren herkese teşekkürlerimizi borç biliyoruz. Bu arada Bağcılar Belediye Başkanımız, Mahmutbey Selanikliler Derneği, üyeler ve uzaktan yakından emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu Mahmutbey Selanikliler Derneği'nin üzerine aldığı bir görev. Bu geleneksel pilavımız 1924'te buradaki Rumlarla Yunanistan'dan gelen Rumların arasında değişmeden 120-130 evvelinden önce yapılan bir gelenek. Bunu büyüklerimiz, babaanneler, babaannelerin anneleri Yunanistan'da gerçekleştiriyorlardı. Her yıl Kasım ayının ikinci perşembesi yapılan bir gelenek. Biz bunu torunlar, torunların çocukları olarak yerine getirmeye çalışıyoruz. Adaklar adayanlar, onları yerine getirenler oldu. 170 küsür kurban kesildi. 3 tondan fazla pirincimiz var. 10 binden fazla ayranımız var. Katılımcılar maddi, manevi olarak üzerine düşeni yapıyor' diye konuştu.

BAĞCILAR\'DA SELANİKLİLER, ATATÜRK\'Ü \'DEDE PİLAVI\'YLA ANDI
Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel BAĞCILAR'DA SELANİKLİLER, ATATÜRK'Ü 'DEDE PİLAVI'YLA ANDI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement