Menemen'de "İnadına Tiyatro Festivali" Başladı - Son Dakika
Yerel

Menemen'de "İnadına Tiyatro Festivali" Başladı

Menemen\'de "İnadına Tiyatro Festivali" Başladı

Menemen Belediyesi 5.İnadına Tiyatro Festivali, "İnadına Tiyatro" söylemlerinin yankılandığı coşkulu kortej yürüyüşü ile başladı.

03.04.2013 14:20

Menemen Belediyesi 5. İnadına Tiyatro Festivali, "İnadına Tiyatro" söylemlerinin yankılandığı coşkulu kortej yürüyüşü ile başladı.

Ege Bölgesi'nin en büyük tiyatro organizasyonlarından biri olan ve Menemen Belediyesi'nin bu yıl 2-6 Nisan tarihlerinde beşincisini gerçekleştirdiği İnadına Tiyatro Festivali, yurt içi ve yurt dışından tiyatro toplulukları ile ünlü tiyatro sanatçılarının da katıldığı Festival Korteji ile başladı. Menemen Belediyesi önünden başlayan ve açılış töreninin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'na kadar devam eden kortej yürüyüşünde renkli görüntüler yaşandı. Ellerinde dövizler taşıyıp "İnadına Tiyatro, İnadına Sanat" sloganları atan yüzlerce tiyatro severin coşkulu yürüyüşüne, vatandaşlar işyerleri ve evlerinin balkonlarından alkışlarla destek verdi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan, Menemen Belediyesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterileri ile devam eden Cumhuriyet Meydanı'ndaki festival açılış töreni; Bulgaristan'ın Yambol Nevena Kokanova Drama Tiyatrosu sokak oyununu ile sona erdi.

5 GÜNDE 25 ETKİNLİK

Menemen Belediyesi 5. İnadına Tiyatro Festivali'ne çok sayıda tiyatro topluluğunun katılmak istediğini ancak başvuruda bulunan 18 tiyatro topluluğunu Menemen'e davet ettiklerini açıklayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, şöyle konuştu:

"5 gün içerisinde 11 büyük oyunu, 4 çocuk oyunu, 2 sokak oyunu, 2 söyleşi düzenlenecek. Festival boyunca toplam 25 etkinlik düzenlenecek. Mersin, Kahramanmaraş, Kırklareli, Giresun, Denizli, İstanbul, Ereğli, Antalya, Ankara, Antakya, Manisa ve İzmir ile Kıbrıs ve Bulgaristan'tan 18 tiyatro topluluğunu ve Haldun Dormen, Orhan Alkaya, Turgay Tanülkü, Selçuk Uluergüven, Altan Gördüm ve Orhan Aydın gibi ünlü tiyatro sanatçılarını Menemen'de tiyatro severlerle buluşturacağız. Ayrıca ünlü şair Tuğrul Keskin, şiir dinletisi ile festivale konuk olacak."

4 YILDA 20 BİN İZLEYİCİYE ULAŞILDI

Tiyatro severlerin ücretsiz olarak etkinliklere katılabileceklerini, sadece sanata verilen değeri ortaya koymak ve aşırı yoğunluğu bir nebze de olsa engellemek adına akşam oyunlarında 1 TL gibi sembolik bir ücret belirlendiğini belirten Başkan Şahin, "4 yıldır sürdürdüğümüz İnadına Tiyatro Festivalimize 50 ayrı tiyatro grubu ve yaklaşık 1000 oyuncu katıldı. Burada düzenlediğimiz etkinlikleri ise 20 bin izleyici seyretti" diye konuştu.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tamamen harap olmuş Almanya'da ilk olarak tiyatro sahnelerinin kurulduğunu hatırlatan Başkan Şahin, sözlerine

şöyle devam etti: "O gün herkes Almanları eleştirirken bugün ne kadar doğru bir iş yaptıklarını görüyoruz. Biz de 14 yıl önce çay bile alamayacak durumda olan Belediye'nin başına geldiğimiz zaman ilk icraatlarımızdan birisi MEBET'i kurmak oldu. Bunu çoğu kişi şiddetle eleştirdi. Fakat bugüne geldiğimizde bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu görüyoruz. Nereden nereye geldiğimizi görünce bu bizi mutlu ediyor. Tüm Menemenlileri ve İzmirlileri bölgenin en büyük Tiyatro Festivali olan İnadına Tiyatro Festivalimize davet ediyorum."

USTA TİYATROCULAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Festivalin birinci gününde, usta tiyatrocular Haldun Dormen'e 'Kubilay Aydınlık Yüzler' Tiyatro Onur Ödülü ve Turgay Tanülkü'ye 'Kubilay Aydınlık Yüzler' Tiyatro Emek Ödülü verildi. Haldun Dormen, Kubilay'ın şehit olduğu bir kentten bu ödülü almaktan büyük onur duyduğu söyledi. Turgay Tanülkü ise Devrim Şehidi Mustafa Fehmi Kubilay'ın öğretmen olduğunu hatırlatarak; "Ben, Köy Enstitüsü öğretmenlerinden tiyatroyu öğrendim. Biz torunlarımızdan özür dilemesi gereken bir kesimiz. Biz çok güzel bir miras aldık hocalarımızdan. O mirası sizin torunlarınıza devredemedik, aydınlık bir Türkiye bırakamadık. O yüzden kendi adıma ve benim gibi düşünenler adına özür dilerim" dedi.

Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ödül töreninin ardından İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Tiyatrosu "Karmakarışık" adlı oyunuyla tiyatro severlerin karşısına çıktı. Salonu dolduran yüzlerce tiyatro sever, tiyatrocuları alkışlarla uğurladı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Menemen'de 'İnadına Tiyatro Festivali' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement