Lise Öğrencilerinden Sakarya'nın Göç ve Kültür Haritasını Projesi - Son Dakika
Yerel

Lise Öğrencilerinden Sakarya'nın Göç ve Kültür Haritasını Projesi

Lise Öğrencilerinden Sakarya\'nın Göç ve Kültür Haritasını Projesi

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri hazırladıkları proje ile Sakarya'nın Göç ve kültür Haritasını gün yüzüne çıkarıyor.

04.05.2012 14:50

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri hazırladıkları proje ile Sakarya'nın Göç ve kültür Haritasını gün yüzüne çıkarıyor. Sakarya'nın çok kültürlü yapısının şehir hayatına yansımadığından yola çıkan öğrenciler; kültürlerin zenginliğinin günlük yaşantıya nüfus edebilmesi için yapılması gerekenlerin konunun muhatapları ile birebir görüşmeler yaparak bulmaya çalışıyor.

Özellikle TUBİTAK Projeleri ile Sakarya'da son dönemde önemli çalışmalara imza atan ve eğitim kurumlarının bulunduğu şehirlere karşı yüklenmek ve yerine getirmek zorunda oldukları görevlerin Ortaöğretim'den başladığını kanıtlayan Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi örnek bir çalışmaya daha imza atıyor. 20'den fazla etnik milletin yaşadığı ve onlarca farklı dilin konuşulduğu Sakarya'da kültürlerin günlük yaşantıya ne kadar yansıdığı konusuna eğilen proje; çok kültürlü yapısı ile Türkiye'de örnek bir tablo oluşturan Sakarya'nın kendi öz kültürünün var olup olmadığına cevap arıyor.

Okul öğrencilerinden Neşe Gül Özcan ve Didem Uzun'un yürütücülüğünü yaptığı ve Fatih Üniversitesinin düzenlediği USOBO yarışmasında yarı finale kalan proje, Sakarya'nın göç ve kültür haritasına odaklanıyor. Öğrenciler Sakarya'nın coğrafyasını araştırarak bu bölgeye göç etmiş olan çeşitli milletlerin sergiledikleri hoşgörü hakkında şehir halkı ile yakından irtibata geçerek analizler yaparak bunların günlük yaşantıda uygulanma oranını bulmaya çalışıyor.

Proje yürütücüsü öğrencilerden Neşe Gül Özcan, projenin çıkış noktasının Sakarya gibi çok çeşitli etnik millet ve kültürü bünyesinde bulunduran bir şehrin bu kültürel çeşitliliğinin sokaklarına, mimarisine, yaşantısına ve dükkanlarına yansımaması olarak özetlerken; çok kültürlü bir yapının gündelik hayata nüfuz etmesi için yapılması gerekenleri bulmaya çalışıyor.

Öğrenciler projelerinin uygulanabilirliğini göstermek için Adapazarı'nda 12 yıldır varlığını devam ettiren Ada Fikir Kulübü'nü örneklem olarak ele alırken, Sakarya'da bulunan hemşeri ve soydaş dernekleri ile de birebir görüşmeler gerçekleştiriyorlar.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Didem Uzun, "Çalışmalarımız için Sakarya'da bulunan hemşeri ve soydaş derneklerini gezerek bu derneklerin çalışmalarını inceliyoruz bu kapsamda Sakarya İl Dernekler Müdürü İsmail Gök ile görüşerek kendisinin fikirlerine de başvurduk. İsmail Gök'e sunduğumuz 'Kültür Kütüphanesi' projemize de tam destek aldık.

Görüşmelerimizde belli bir noktaya geldik. Edindiğimiz izlenimlerde Sakarya'da faal olarak bulunan hemşeri ve soydaş derneklerinin daha aktif hale getirilmesi, insanların kendi kültürlerini daha iyi tanıması aynı zamanda farklı kültürlerle hoşgörü platformunda kaynaşması gerektiğini görüyoruz. Projemizin İstanbul Fatih Üniversitesinin düzenlediği USOBO'da yarı finale kalmasından büyük destek aldık.

Projemizin esas amacı insanların kökenlerine bağlı kültür ve gelenek zenginlerini, oluşturulacak bir hoşgörü platformu içerisinde yaşatmalarıdır" dedi. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Lise Öğrencilerinden Sakarya'nın Göç ve Kültür Haritasını Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement