Kosova Heyeti Atso'da - Son Dakika
Yerel

Kosova Heyeti Atso'da

Kosova Heyeti Atso\'da

Kosova Tarım Bakanlığı, RAS Direktörü Hyseni Thaqi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut ve ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar’ı ziyaret etti.

22.10.2015 13:19

Kosova Tarım Bakanlığı, RAS Direktörü Hyseni Thaqi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut ve ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar'ı ziyaret etti.

ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut, Kosova Tarım Bakanlığı, RAS Direktörü Hyseni Thaqi ve beraberindeki heyeti ağırladı. Ziyarette Kosova heyetine eşlik eden Antalya İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri de yer aldı.

Barut, görüşmede ilk olarak ATSO ve oda tarihi hakkında bilgi verdi. ATSO'nun Türkiye'nin en köklü ticaret ve sanayi odalarından biri olduğunu söyleyen Barut, "133 yıllık bir kurum olarak 40 bin düzeyinde üyemiz bulunuyor. Oda olarak çalışmalarımızı Antalya ekonomisi ve Antalya'nın çıtasını daha yukarı taşımak için sürdürüyoruz" dedi.

KOSOVA VE BALKAN ÜLKELERİ KARDEŞLERİMİZDİR

Antalya'nın Türkiye'de en çok yabancı yatırımcı firmaya ev sahipliği yapan kentlerden biri olduğunu ifade eden Barut, ATSO'ya 3 bini aşkın yabancı ortaklı şirketin kayıtlı olduğunu söyledi. ATSO'ya kayıtlı 2 Kosova ortaklı firma olduğunu da dile getiren Barut, Kosova'nın daha çok genç bir ülke olduğunu ve Antalya yatırım yapacak firmaların ilerleyen dönemlerde artacağına inandığını belirtti.

ANTALYA, DÜNYA ÇAPINDA BİR TURİZM DESTİNASYONU

Antalya ticaretinde lokomotif sektörlerin başında turizm ve tarımın geldiğine işaret eden Barut, heyete ilk olarak turizm rakamlarıyla ilgili bilgi verdi. Antalya'nın yılda 13 milyonu aşkın turist ağırladığına vurgu yapan Barut, "Antalya'da 550 bin turistik yatak kapasitesi var. 5 yıldızlı da 351 tesis bulunuyor. Bu sayı İspanya, Yunanistan ve Mısır'da bulunan toplam 5 yıldızlı otel sayısından daha fazla. Dünyanın en büyük turizm destinasyonlarından biri olan Antalya, şehrin ticaretine de yön veriyor" diye konuştu.

ANTALYA, TARIM SEKTÖRÜNÜN DE LİDERİ

Turizmin yanı sıra Antalya'nın tarımın başkenti olduğunu da belirten Hüseyin Barut, "Kesme çiçek ihracatı ve örtü altı tarımsal üretimde Türkiye'de lider konumda yer alıyoruz. Türkiye'de tarımın başkenti Antalya'da, yılda 5 milyon tona yakın meyve-sebze ve bitkisel ürün, 2,3 milyon ton domates ile 500 milyon adet kesme çiçek yetişmektedir. Türkiye kesme çiçek ihracatının yüzde 90'ı Antalya'dan yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

Barut ayrıca, Antalya'nın çevreci bir Organize Sanayi Bölgesi ve yat üretimiyle öne çıkan Antalya Serbest Bölgesi'ne sahip olduğunu da belirterek, "Antalya turizm ve tarımı çevreci bir OSB ve başarılı bir serbest bölge işletmesiyle destekliyor."

KOSOVA'YA EXPO DAVETİ

Antalya'nın ilerleyen günlerde dünya çapında organizasyonlara da ev sahipliğini yapacağını vurgulayan ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut, "Önümüzdeki Kasım ayında dünya liderlerinin zirvesi G20 ve dünya iş dünyasının zirvesi B20'ye Antalya'da ev sahipliği yapacağız. Bu büyük organizasyonun hemen ardından Türkiye'nin ilk EXPO'su olan 'Çiçek ve Çocuk' temalı Botanik EXPO'yu Nisan 2016 yılında başlatacağız. Umarız Kosova'da EXPO 2016'nın içerisinde yer alacaktır" dedi.

TÜRKİYE, KOSOVA İÇİN ÖZEL BİR YERE SAHİP

Kosova'nın genç bir ülke olduğunu hatırlatan Kosova Tarım Bakanlığı, RAS Direktörü Hyseni Thaqi, Türkiye'nin Kosova'yı tanıyan ülkelerin başında geldiğini ifade etti. Türkiye'nin Kosova için özel bir yere sahip olduğunu söyleyen Thaqi, bu ilişkilerin ticarete de yansımasını istediklerini vurguladı. Antalyalı yatırımcıları Kosova'ya davet eden Kosova Tarım Bakanlığı, RAS Direktörü Hyseni Thaqi, ülkelerindeki yatırımcıları da Türkiye ve Antalya'ya getireceklerini ifade etti.

ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut, günün anısına Kosova Tarım Bakanlığı, RAS Direktörü Hyseni Thaqi'ye Türk kahvesi fincan takımı ve ATSO yayınlarından oluşan bir set armağan etti. ATSO'yu ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu da ifade eden Thaqi de, Barut'a Kosova'yı anlatan bir hediye verdi.

Heyet daha sonra ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar ile de bir araya gelerek ATSO Meclis Toplantı Salonu'nu gezdi ve oda hakkında bilgi aldı. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kosova Heyeti Atso'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement