Kaya Merdivenler İlgi Bekliyor - Son Dakika
Yerel

Kaya Merdivenler İlgi Bekliyor

Kaya Merdivenler İlgi Bekliyor

Tarihi 1.000 yıl öncesine dayanan bölgenin en eski köylerinden Yemişli (Botıka) Köyündeki kaya merdivenleri ilgi bekliyor.

04.11.2014 09:17

Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Gercüş İlçesi Yemişli Köyü görenleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

Batmanı her alanda tanıtan Aktivist Emin Bulut "Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak sınırında Gercüş ilçemizin Becirman tarafında kalan Yemişli (Botıka) köyünün taş konakları, dar sokakları ve kaya merdivenleri ile sırtını Mava dağına yaslamış otantik ve ekolojik Köyümüze mutlaka uğrayınız" diyerek, Yemişli'nin gezilmesi ve görülmesi tavsiyesinde bulundu.

40 YILLIK CAMİNİN GÜZELLİĞİ

40 sene önce kıt imkanlarla ve güç koşullarda yapılan cami hakkında bilgi veren köylüler, "Köyümüzün camisi tarihi eserleri andırıyor. Mimari ve mühendislik estetiği oldukça ilgi görmekte ve halen sağlamlığıyla belki de asırlara meydan okuyacak şekilde duruyor" dediler.

40 sene önce yaptırdığı camiyi görmeye giden Seyyid Ahmet Bulut, bir yandan eski anıları nedeniyle hüzünlenirken, 40 yıl önceki aynı heyecanı da yaşadığını belirtti.

YEMİŞLİ'NİN ADI MEYVE BEREKETİNDEN GELİYOR.

Köy hakkında gazetemize açıklamada bulunan Batman Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Emin Bulut, "Yemişli (Bôtıkâ) Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı geçmişi eskilere dayanan bir köydür. Köyün asıl adı Kürtçe Botka, Botıka, Botkan şeklinde değişik biçimlerde telaffuz edilmektedir. Köye daha sonra Yemişli adının verilmesi ise çevresine nazaran meyve türlerinin daha bol olması yüzündedir" dedi. Bulut, "Yemişli köyü Gercüş ilçesinin Hasankeyf, Siirt ve Mardinle sınır oluşturduğu bir noktada yer alır. Yemişli'nin hemen kuzeyinde yer alan Mava Dağı'nın arka tarafı Hasankeyf İlçesine ve Kuzeydoğusu ise iline ait toprakları içerir. Yemişli köyü, coğrafi olarak oldukça dağlık ve ulaşılması güç bir noktada yer almaktadır. 2009 yılından önce Gercüş ilçe merkezinden sonra yaklaşık 50 km olan köy yolu çok dar ve elverişsiz olup dağların arasından gitmekteydi. Bu 50 km lik yolu aşabilmek için köy minibüsleri saatlerce yolda kalmaktaydı. Ancak 2009 yılından itibaren güvenlik yolu kapsamında yapımına başlanan Gercüş-Yemişli-Siirt yolu sayesinde ulaşım oldukça kolaylaştı ve burası ana bir yol haline geldi" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Kaya Merdivenler İlgi Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement