Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de - Son Dakika
Yerel

Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de

Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli\'de

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hukukun evrensel doğrularında buluşulması durumunda seçim sisteminde değişikliklerin yapılabileceğini söyledi.

03.05.2014 17:43  Güncelleme: 08:52

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hukukun evrensel doğrularında buluşulması durumunda seçim sisteminde değişikliklerin yapılabileceğini ifade ederek, " Türkiye'de gerek 2011 seçimlerinin, gerekse 30 Mart seçimlerinde halkın vermiş olduğu mesaj, demokratik ve evrensel hukuk normlarında yeni, sade, çok daha geniş kapsayıcı bir anayasa talebi. Bununla beraber yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Denizli'de tekstil firması sahibi Kemal Özdemir'in oğlu Fatih Özdemir ile Seçil Kundak'ın nikah törenine katılarak nikah şahitliği yapan Bakan Zeybekci, çiftten 4 çocuk yapmalarını istedi.

Nikah töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, bir soru üzerine AK Parti'nin dönem sistemi ile ilgili konunun dünkü MKYK toplantısında tartışıldığını ve ortak bir karara varıldığını söyledi.

Üç dönem sınırlamasının AK Parti'nin kuruluş tüzüğünün maddesi olduğunu hatırlatan Zeybekci, "O günkü şartlar, gerekçeler, o üç dönemle ilgili konulan gerekçeler bizim için hala geçerlidir. Dolayısıyla Türkiye'de belki dünyada hiç bir partide olmayan bu uygulamanın devamı yönünde karar alındı. Biz bu doğrunun devamı yönünde görüşlerimizi bildirdik. Türkiye'de siyasetinde yenilenme, tazelenme, yeni heyecanlarla yoluna devam etme, hiç kimsenin vazgeçilmez olmadığının tescilidir bu. Kimsenin 'benden sonra güneş doğmaz' bakış açısıyla hizmetlere çakılı kalmaması adına alınması gereken bir karardı. Biz de bu yönde görüşümüzü belirttik. Böylelikle AK Parti'nin tüzüğündeki üç dönem kararına dokunulmadı ve devam ediyor" diye konuştu.

Seçim sistemiyle ilgili soru üzerine Bakan Zeybekci, dar veya daraltılmış bölge barajının düşürülmesiyle ilgili değişikliğin tek başına, başka bir şeye dokunulmadan yapılmasının amacına ulaşmayacağını belirtti.

Türkiye'de demokrasi dışı bazı girişimlere, siyasetin destek vermeye çalışması gibi bir sıkıntının bulunduğunu savunan Bakan Zeybekçi, "Bu da muhalefet probleminden kaynaklanan bir şey. Bunu söylerken muhalefete eleştiri olarak söylemiyorum. Muhalefetin iktidar olamama endişesi, yok olma endişesi böyle şeyler üretiyor" dedi. Bu durumun ortadan kalkması, güçlü bir muhalefet olması, iktidara yaklaşması formüllerinin dünyada örneklerinin bulunduğunu kaydeden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bunu bir Türk sistemiyle, yöntemiyle yapabiliriz. Bunun adına başkanlık sistemi, cumhurbaşkanlığı sistemi veya başbakanlık sistemi diyebilirsiniz; ama iki parlamentolu sistemle bunu yapabilirsiniz. Seçilen cumhurbaşkanı veya başbakan doğrudan halkın oylarıyla seçilirken, seçilmeyen yüzde 48-49'larda kalacağından 'bir dahaki seçimlerde daha çok çalışacağım ve iktidara geleceğim' ümidini yaratmış olursunuz. Bu da çok geniş düşünülmeli. İki parlamentolu; birincisi dar bölgeli, sıfır barajlı ve Türkiye'nin 550 bölgeye ayrıldığı sistemdir. Ama ikinci parlamento; seçilen cumhurbaşkanı veya başkanla beraber yüzde 51'le gelen parlamentodur. Çoğunluğu olan, yürütme organının denetim mekanizması gibi çalışan, diğeri de yasama organı gibi çalışan bir sistem."

Hukukun evrensel doğrularında buluşulması durumunda seçim sisteminde değişikliklerin yapılabileceğini ifade eden Zeybekçi, "Türkiye'de gerek 2011 seçimlerinin, gerekse 30 Mart seçimlerinde halkın vermiş olduğu mesaj, demokratik ve evrensel hukuk normlarında yeni, sade, çok daha geniş kapsayıcı bir anayasa talebi. Bununla beraber yapılması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Göveçlik Kültür Sitesi'ndeki nikaha Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve bazı AK Parti milletvekilleri de katıldı. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement