Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(25.12.Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90.yılı kutlamaları çeşitli etkinliklerle kutlandı.

25.12.2011 17:19

(25.12.2011, FOTOĞRAF)

////////////////////////////////

Gaziantep Fransız'dan işgalinden kurtuluşunu kutladı

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yılı kutlamaları çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Demokrasi Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nı çelenk konularak başlayan törenler, Şehitler Abidesi'ndeki dua okunması ve İstasyon Meydanı'ndaki geçiş merasimi ile sona erdi. Törenlere, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti ve CHP milletvekilleri, askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı.

Kutlamalara katılan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk Bayrağına İstiklal Madalyasını taktıktan sonra, bayrağı öptü. Eroğlu'nun ardından, Bakan Şahin, Vali Ata, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Kahraman Güneş, Başkan Güzelbey de, Türk Bayrağını öptü ve bayrak göndere çekildi. İstasyon Meydanı'nda yağmurlu havaya rağmen yapılan törenlerde, zor anlar da yaşandı. Protokolün önde oturacağı koltuklar ıslanırken, heyet bir arka tarafa alındı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, Fransa ve AB'yi eleştirdi. KKTC halkının, Rumların zulmü altında mücadele ettiğini, ancak bugün ambargolar altında yaşadığını belirten Eroğlu, "İşte medeni Avrupa bu. Medeni Avrupa'nın büyük devletlerinden olan Fransa'nın da, bundan daha farklı hareket edeceğini beklemek mümkün değildi" dedi. Fransa'nın sözde Ermeni soykırımı ile ilgili aldığı kararı hatırlatan Eroğlu, "Alınan karar, elbette Fransızların bize bugün, gerek burada, bu topraklarda, gerekse Afrika topraklarında yapmış oldukları zulmü de hatırlatmaktadır. Kendi tarihlerini saklamak için, başka devletlerin tarihlerine el uzatanlar, elbette dünya tarihi önünde bir kez daha gerçekleri, kendi üzerlerine çekme fırsatı yaratmışlardır. Bugün Fransızların burada yaptıkları, 6 binin üzerinde şehidimize mal olan mücadelemizi, Afrika'da özgürlük mücadelesinde ipe gönderilen, aileleri toplayarak, içinden erkekleri seçerek, öldüren Fransızların yaptıklarını hatırlatması bakımından fevkalade önemlidir" diye konuştu.

Zeki GÜNAY/ Gaziantep, (DHA)

(25.12.2011, FOTOĞRAF)

////////////////////////////////

Gaziantepliler okul için yarıştı, 2 saatte 24 okul sözü alındı

Gaziantep'in eğitimle ilgili sorunlarının çözümü için başlatılan 'Bir Okul 1000 Gelecek' ve 'Geleceğimize Bir Tuğla da Sen Koy' Kampanyası'na hayırseverler tam destek verdi. Gaziantep'teki çok sayıda hayırsever sanayici, işadamı, bürokrat ve vatandaşlar, ilk etapta okul ve derslik yapımı için kampanyaya milyonlarca liralık maddi destek verirken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gaziantep milletvekilleri de birer maaşlarını bağışlayarak, kampanyaya dahil oldu.

Gaziantep Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan kampanyanın tanıtımı, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Oyuncu Berna Laçin ve Prof.Dr. Mehmet Mutaf'ın sunuculuğunu yaptığı törende, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Halil Mazıcılıoğlu, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı, Şamil Tayyar, Derya Bakbak ve Ali Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ile çok sayıda bürokrat, sivil toplum örgütü temsilcisi ve hayırsever katıldı.

6 BİN 500 DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR

Gaziantep Valisi Erdal Ata, 37 vilayetin nüfusundan daha fazla öğrenci sayısına sahip Gaziantep'te, derslik sayısı ihtiyacının her geçen gün arttığını söyledi. Bazı okullardaki sınıflarda öğrenci sayısının 60'a ulaştığına dikkat çeken Vali Ata, "Amacımız istikbalimizin teminatı çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak" dedi. Gaziantep'te okul öncesi 6 bin 500 dersliğe ihtiyaç olduğunu, bu ihtiyacın karşılanması için hayırsever vatandaşların desteğini beklediklerini kaydeden Vali Ata, "Kurtuluş savaşında 6317 şehit vererek düşman işgalinden kurtulan Gaziantep'in, aynı mücadeleyi cehaletle savaşta da göstereceğine inanıyorum" diye konuştu.

DUYARLILIK YARIŞINDAN 24 OKUL SÖZÜ

Okul yapımına destek vermek isteyen bazı hayırseverler de inşaatlarda kullanılmak üzere yapacakları bağış miktarını açıkladı. Kampanyaya katılan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu 5 okul yaptıracağını söyledi. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, ikisini anne ve babası adına, 2'si de belediye tarafından yaptırılacak 4 okulun taahhüdünde bulundu. Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu da ailesi adına 3 okul yaptırılacağının müjdesini verdi. Nizipli işadamı Maruf Marufoğlu da, turizm ve otelcilik meslek yüksekokulu yapılması için, piyasa değeri 1 milyon lira olan 24 bin metrekare arsasını bağışladı. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise, bir ilköğretim, bir lise, bir de okul öncesi eğitim kurumu yaptırılacağını açıkladı. Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, Kaplan Kardeşler Halı Yönetim Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Acarsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Selim Acar, Merinos Halı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Erdemoğlu, Adnan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İnanıcı, Ökkeş Sultanoğlu, Ahmet Salih Kaleoğlu, Güneydoğu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da birer okul yaptıracaklarını bildirdi.

BAKAN VE MİLLETVEKİLLERİNDEN BİRER MAAŞ

Kampanyaya, işadamı Kenan Öztürk 500 bin TL, Sosyal Güvenlik Kurumu Gaziantep İl Müdürü Ahmet Yetim bin TL, Taşlıca Mahalle Muhtarı Ali Bayram Erikçe 10 bin TL, işadamı İlhami Boynukısa 5 bin TL, Gaziantep Anadolu Lisesi öğrencileri 5 bin TL, işadamı Ahmet Göksular da 20 bin TL bağışta bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı, Ali Şahin ve Derya Bakbak birer, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu da iki maaşını bağışladı. Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf da birer maaşla kampanyaya katıldı.

BAKAN - BAŞKAN PAZARLIĞI

Kampanyanın yöneticiliği yapan Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dençer arasında, okul yapımı konusunda ilginç bir pazarlık yaşandı. Başkan Arslan Bakan Dinçer'e, "Sayın Bakan, biz Gaziantepliler olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Ama, ilk adımı devletin atması lazım. 6 bin 500 dersliğe ihtiyacımız var. Bunun 3 bin 500'ünü siz yapın, 3 binini de biz yapalım" dedi. Bakan Dinçer de, "Peki her yıl yeni bin dersliğe ihtiyacımız var. O ne olacak?" diye sordu. Başkan Aslan da, "Onun 700'ünü siz yaptırın, 300'ünü de biz" yanıtı verince, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Aslında okul yaptırmak devletin görevi. Ama, işin aciliyeti nedeniyle, böyle kampanya başlattık" deyince, Aslan da, "O zaman 600 - 400 derslik olarak başlatalım" jesti yaptı, teklif kabul edildi.

Zeki GÜNAY/Gaziantep, (DHA)

(25.12.2011)

////////////////////////

3 Ocak'ta görkemli kutlama

Mersin'in merkez Toroslar İlçe Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90'ıncı yıldönümü etkinliklerinin bu yıl daha da görkemli geçeceğini söyledi.

Başkan Tuna, 3 Ocak etkinliklerinin daha coşkulu ve kapsamlı kutlanması için Mersin'deki seçilmiş atanmış ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yaptıklarını dile getirdi. Programla ilgili ayrıntılı bilgi veren Başkan Hamit Tuna, geleneksel olarak düzenledikleri Zafer Yürüyüşü'ne ve etkinliklere her yıl köyden kente katılımın büyük olduğuna vurguladı. Tuna, yürüyüşün sadece Mersin'de değil Türkiye'de de ses getirdiğine ve sembol olduğuna dikkat çekti. Tuna 3 Ocak 2012 Salı günü 08.00'de Toroslar İlçesi Kuvva-i Milliye Anıtı önünden başlayacak olan Zafer Yürüyüşü'ne, tüm Mersin halkını davet etti.

Mersin, (DHA)

(25.12.2011)

/////////////////////

Duvarları Ötesi bugün sahnede

Adana'nın merkez Çukurova İlçe Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Turgut Özakman'ın yazdığı "Duvarların Ötesi" adlı oyunun promiyerini bugün yapıyor. Yönetmenliğini Mehmet Avcı'nın yaptığı oyun Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda izleyici ile buluşacak. Yüksek tempolu ile dikkat çeken oyun 12 kişilik bir ekip tarafından 2 aylık çalışmayla hazırlandı. Çukurova Belediyesi Başkanı Yıldıray Arıkan, ücretsiz olarak sahnelenen şehir tiyatrosunun oyununa tüm Adanalıları davet etti.

Duvarların Ötesi, ocak, şubat ve mart ayları boyunca sahnelenecek.

Adana,(DHA)

/////////////////////////

Borusan Quartet büyüledi

Mersin'de Borusan İstanbul Filarmonu Orkestrası'nın asil sanatçılarından kurulan Borusan Quartet verdiği konserde sanat severleri büyüledi. Borusan Quartet konseri, Kültür Merkezinde gerçekleşti. Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği konserde Prof. Gürer Aykal öncülüğünde 2005 yılında kurulan Borusan Quartet, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası sanatçıları Esen Kıvrak (1. keman), Olgu Kızılay (2. keman), Efdal Altun (viyola) ve Çağ Erçağ (viyolonsel) sahne aldı. Topluluk İtalyan, Avusturyalı, Fransız, İngiliz, Alman, Rus ve Türk sanatçıların bestelerini seslendirdi.

Yaklaşık 2 saat süren konser sonunda, Mersinli sanatseverler sanatçıları uzun süre alkışlayarak teşekkür etti.

Mersin, (DHA)

(25.12.2011, FOTOĞRAF)

/////////////////////////

Zeytincilik Çalıştayı

Osmaniye'de Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından organize edilen "Doğu Akdeniz Bölgesi Zeytincilik Çalıştayı" sektör çalışanlarını buluşturdu. Cebelibereket Kültür Merkezi'nde düzenlenen program önce zeytincilik sektöründe faaliyet gösteren firmaların stantları gezildi.

Çalıştayın açılışına katılan Osmaniye Valisi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Dönem Başkanı Celalettin Cerrah, Türkiye'de 1 milyon 415 bin ton olan zeytin üretiminin 187 bin tonunun bu bölgede üretildiğini, önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağını ifade etti.

Ülke ekonomisinin temel yapı taşlarından biri olan tarım sektörünün Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerinden oluşan TR63 2. bölgesinde en önemli ekonomik faaliyetlerden birisi olduğunu kaydeden Vali Cerrah, iklimi ve toprak yapısı bakımından dünyanın avantajlı ülkelerinden birisi olan Türkiye'nin henüz bu sektörde hak ettiği yere ulaşamadığını kaydetti. Doğu Akdeniz Bölgesi içerisinde yer alan Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerinin uygun iklim şartlan ve toprak yapısı nedeniyle pek çok tarım ürününün yetiştirilebildiği iller olduğuna dikkat çeken Vali Cerrah bölgenin özellikle son yıllarda yeni zeytinliklerin tesisi ile birlikte ülkenin zeytincilik sektörü için önemli bir potansiyel haline geldiğini ifade etti. Son 7 yıl içerisinde bölge genelinde zeytin dikili alanın yüzde 30 artış gösterdiğini kaydeden Vali Cerrah bu artışın Hatay ilinde yüzde 16, Kahramanmaraş'ta 40 ve Osmaniye ise yüzde 220 olarak gerçekleştiğini söyledi.

İbrahim EMÜL/Osmaniye, (DHA)

25.12.2011

/////////////////////////////

Öğrencilerden 'Sevgi Evleri'ne şefkat eli

Adana'da Özel Çağ Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir grup, kampüste düzenledikleri kermesten elde ettikleri gelirle, Sevgi Evleri'ndeki kimsesiz çocukları yemeğe ve sinemaya götürdü, ayrıca oyuncak hediye etti. Birçoğu hayatında ilk kez sinemaya giden 15 çocuk, 'Alvin ve Sincaplar-3' filmini keyifle izledi. Kimsesiz çocuklarla yakından ilgilenen ve onların isteklerine cevap vermeye çalışan üniversiteli öğrenciler, günün sonunda, çocuklara hediyeler dağıttı.

Üniversiteli öğrencilerden Mehmet Ali Dağ, arkadaşlarıyla birlikte düzenledikleri etkinliğin örnek oluşturmasını dileyerek "Kimsesiz çocuklarımıza sahip çıkmalı ve onları topluma kazandırmalıyız. Biz kendi imkanlarımızla, onlara güzel bir gün yaşatmak istedik. Gördük ki, çocuklar tahmin ettiğimizden daha çok sevgiye muhtaç. Onlardan sevgi ve ilgimizi esirgememeli ve her fırsatta destek olmalıyız" dedi.

Can KÜÇÜKÖZKAN/Adana, (DHA)

(25.12.2011, FOTOĞRAF) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement