Başkan Toçoğlu İl Genel Meclisinde - Son Dakika
Yerel

Başkan Toçoğlu İl Genel Meclisinde

Başkan Toçoğlu İl Genel Meclisinde

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu katıldığı İl Genel Meclisi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

04.09.2012 18:09

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu katıldığı İl Genel Meclisi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Toçoğlu, "Büyükşehir ve İl genel Meclisleri birleşecek. Bu meclisin adı şehir meclisi olacak. Yeni kanunla birlikte kaynak israfının önüne geçilecek" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu katıldığı İl Genel Meclisi Toplantısı'nda birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Toçoğlu, arıtma tesisleri, Akçay Barajı, Yenikent'e yapılan yatırımlar, Kaynarca içme suyu projesi, HES, Gar Meydanı, ilçe yatırımları, Fi-Yapı, Eski Vali Konağı'nın bulunduğu yere yapılacak İmam Hatip Lisesi, yeni özel idare kanunu ve Sakaryaspor konuları başta olmak üzere birçok konuya değindi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Adapazarı Hızırilyas Tepesi'nde yapımı son aşamaya gelen Arıtma Tesisi hakkında bilgiler veren Başkan Zeki Toçoğlu, "Hızırilyas Tepesi'nde incelemelerde bulundum. Çok önemli bir tesis. Şehrimize büyük bir katkı sağlayacak. Arıtma Tesislerimiz tamamen insansız çalışacak. Türkiye'de ilk defa böyle gelişmiş bir sistem kurulacak. Full otomatik bu sistemde bütün değerler otomasyonlu scada sisteminden okunacak. Sistem, okunan değerlere göre arıtma değerlerine müdahale edecek. Bu sistemi Türkiye'de ilk defa biz kuruyoruz. ABD'de kullanılan bu sistemden AB'de ise bu büyüklükte yok. Tesislerimiz yılda 100 milyon metreküp suyu arıtabilecek kapasitede. 2050 nüfus projeksiyonuna göre projelendirilen tesislerin kapasiteleri daha ileri ki yıllarda da ilave tanklarla arttırılabilir özellikte. Bu sayede Sakarya'nın uzun yıllar içme suyu geleceğini garanti altına almış oluyoruz" dedi.

Akçay Barajı ile ilgili de konuşan Başkan Toçoğlu, "Akçay barajıyla ilgili olarak da çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. İnşallah bu barajı da yapacağız ve halkımızın hizmetine sunacağız. Yaklaşık 900 metre rakımlarda olan yapılacak olan baraj, Pamukova Eskiyayla köyü yakınlarında orman arazisi içerisinde yapılacak.

Akçay Barajı ve 2 adet su alma yapısından yaklaşık yıllık 40 milyon m3 su alınabilecek ve böylece bölgenin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı rahatlıkla karşılanacak" ifadelerini kullandı.

Yenikent'e yapılan yatırımlar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Zeki Toçoğlu, " Sapanca'dan 65 kilometrelik bir hatla bölgede hiçbir köyümüzü susuz bırakmayacak şekilde yeni bir hat oluşturuyoruz. Yenikent'e içme suyu götürüyoruz. Müthiş bir öngörüsüzlükle Yenikent'in içmesuyu kapasitesi dahi yanlış hesaplanmış. Yenikent'in içme suyu sorununu kökten çözüme kavuşturmak adına 17 milyon TL'ye mal olan içme suyu projesine başladık, yakında bu çalışmayı da tamamlıyoruz. Yenikent bölgemizin eksiklerini bir bir gidermek adına birçok önemli çalışmayı hayata geçirdik. İlk olarak bu bölgede yaşayan hemşerilerimizin güzel vakit geçirebileceği, içerisinde kafeterya ve restoranın bulunduğu, yürüyüş yolları ile yeşilin içinde 33 dönümden oluşan Yenikent Park'ı hizmete açtık. Aynı zamanda Yenikent Sosyal Tesislerini de inşa ederek, vatandaşlarımızın kültür sanat etkinliklerinden yararlanmak için şehir merkezine gitmek zorunda kalmamUasını sağladık. Özellikle hanım kardeşlerimizin günlük hayatına önemli artılar kazandıran, bilgi ve becerilerini geliştirerek meslek sahibi olmalarını sağlayan Karaman SAMEK Binamızı hizmete açtık. Büyükşehir Belediyesi olarak Yenikent bölgesi bizim önceliklerimiz arasında yer almaktadır" dedi.

Kaynarca'ya yapılan içmesuyu yatırımına da değinen Başkan Zeki Toçoğlu, "Kaynarcaya içme suyu götürüyoruz. 5,5 milyon TL'lik proje kapsamında 350 milimetre çapında 31 kilometre isale hattı döşeyeceğiz. Bunun yanı sıra bir de depo inşa edeceğiz. Çalışmalar sürüyor. Bu isale hattı, yapımı tamamlanma noktasına gelen Hızırilyas Tepesi'ndeki arıtma tesisinde arıtılmış dünya standartlarındaki suyu Kaynarca'ya ulaştıracak" dedi.

GAR MEYDANI 20 MİLYON TL'YE KAMULAŞTIRILDI

Gar Meydanı hakkında da kısa bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, " 'Gar Meydanı kamulaştırılmasın' diyemezdik. Gar Meydanı'nı 20 milyon TL'ye kamulaştırdık. Vatandaşımızın nefes alabileceği güzel bir meydanı halkımızın hizmetine sunduk. Yaptığımız çalışma vatandaşlarımızdan takdir gördü" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin hız kesmeden çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Başkan Toçoğlu, "3 adet yeni durak yaptık. Orta garaj, Donatım garajı, Karaağaç garajı. 3 yılda 650 bin tonun üzerinde asfalt çalışması yaptık. İlçelerimize hizmet götürmeye devam ediyoruz. İlçelerimizin eksiklerini tek tek gideriyoruz. Parklar, meydanlar, çocuk oyun grupları, asfalt çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Tüm bu hizmetler karşısında hala ne yapıldı diye soran varsa onları da izana, insafa davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Eski Vali Konağı'nın bulunduğu arazide yapılan değişiklikle ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, bu arazinin 20 bin metrekare ve ticari bir alan olduğunu belirtirken, yeni imar değişikliğiyle 15 bin metrekaresinin eğitim, 5 bin metrekaresinin de yeşil alana dönüştürüldüğünü açıkladı.

Mevcut araziye Öğretmenevi yapılmasını teklif edenlerin, konu İmam Hatip olunca karşı kampanya başlattıklarının altını çizen Toçoğlu, "Bu alan 20 bin metrekare ve ticari bir alandı ve büyük bir bölümü de hazineye aitti. Hazine bugün satışa çıkarsa sıra sıra dükkanlar olur ve kimse itiraz edemezdi. Sayın Valimiz bu alanın okul alanı yapılmasını teklif etti. Şehir merkezinde okul sıkıntısı var. Bu fikirden yola çıkarak 20 bin metrekarenin 15 bin metrekaresi eğitim 5 bin metrekaresi de yeşil alan olarak belirlendi. 5 bin metrekare alan Kent Park'a ilave edildi. Bizim nasıl bir imar ve şehircilik anlayışına sahip olduğumuz ortada. Bizim yaptıklarımız, kurduğumuz şehir ortada. Bu konuda en son konuşacak olanlar şimdi konu İmam Hatip Lisesi olunca karşıt bir kampanya başlattılar. Belediye başkanlığı döneminde 13 okula yer verdim, destek sağladım. Ama bu okulların arasında İmam Hatip Lisesi yok. Şimdi bu araziyi eğitim alanı olarak belirledik. İmam Hatip Lisesine giden çocuklar da bu memleketin evladı. Bu okul da bu memleketin okulu. Burası netice İmam Hatip gündeme gelince bu konu değişik mecralara çekildi. Orada yapılan iş doğru bir iştir. Bugün İmam Hatip yapımına karşı çıkanlar daha dün Sayın Valimize buraya Öğretmenevi yapalım demişlerdi. Biz bunu da biliyoruz. Öğretmenevi yapılmasını isteyenler konu İmam Hatip olunca karşı çıkıyorlar" dedi.

BÜYÜKŞEHİR VE İL GENEL MECLİSLERİ BİRLEŞECEK

2014 seçimlerinde, tüm sınırların Büyükşehir sınırları içinde yer alacağını dile getiren Başkan Toçoğlu, bu çalışmanın kaynak israfının büyük ölçüde önüne geçeceğini belirtti. Toçoğlu, "Bütün il sınırlarının Büyükşehir olması önemli bir konu. Bu kanun bir imar bütünlüğü sağlıyor. Altyapı ve arıtma gibi çok önemli ve pahalı yatırımların tek elden yapılması büyük avantaj sağlayacak. Biz bu çalışmaya sonuna kadar destek veriyoruz. Çünkü bu çalışma milletimizin hizmet almasını kolaylaştıracak. Bu arada sınırlar genişleyince Büyükşehir paylarının da artması gerekiyor, bunu da bekliyoruz. Bunun sonucunda Özel İdarelerin fonksiyonu azalıyor. Bu nedenle Özel İdarelerin kapanması gündemde. Bir de Büyükşehir Meclisleriyle Özel İdare Meclisleriyle birleştirilecek. Bu iki meclis tek bir meclis haline getirilecek. Bu meclisin adı şehir meclisi olacak. Başkanlar tabi üye olacak. Seçim usulleriyse, il genel meclis üyelerinin seçim şekline benzer olacak. Şu an bilinenler bu şekilde. Yarın bir değişiklik olursa yine bilgilendirmeye çalışırız. Bu çalışma kaynak israfının büyük ölçüde önüne geçecek." diye konuştu. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Toçoğlu İl Genel Meclisinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement