"Barış" Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

"Barış" Masaya Yatırıldı

"Barış" Masaya Yatırıldı

Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen Sosyal Bilimler Perspektifinden Barış İmkanı" konulu sempozyumda "Barış" masaya yatırıldı

02.02.2015 16:35

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından düzenlenen "Sosyal Bilimler Perspektifinden Barış İmkanı" konulu sempozyumda "Barış" masaya yatırıldı. Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi konferans salonunda düzenlenen sempozyuma, Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, dekanlar, yüksekokul müdürleri ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Bircan, dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan savaşların, çatışmaların ve huzursuzlukların, barış çabalarının önemine işaret ettiğini söyledi.
"İMKÂNLARI ZORLAŞTIRMAKTADIR"
Medeniyet tarihi boyunca bugün de dahil olmak üzere değişik sebeplerden dolayı insanların, çatışmalara, savaşlara ve bunun sonucu olarak da karışıklıklara ve pek çok kişinin ölümüne şahitlik ettiğini belirten Bircan, "Felsefeden, sosyolojiye, uluslararası ilişkilerden edebiyata değin akademik çalışmalarda önemli derecede konu üzerinde durulsa da pratikte eksikliklerin bulunduğu dikkati çekmektedir. Teorik ve pratik arasındaki insanın bu çelişkisinin nereden, niçin ve nasıl kaynaklandığını ortaya çıkarmak, kalıcı bir barışın imkânlarını zorlaştırmaktadır" dedi. Türkiye'nin ve tüm dünyanın barışa odaklandığı, her kıtada insanların birbirini ötekileştirerek yok etmeye çalıştığı bir zamanda, 30'a yakın medeniyete ev sahipliği yapmış ve bundan dolayı hoşgörü ve sevgi kenti olan Diyarbakır'da barışın konuşuluyor olmasının önemine değinerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünya tarihini incelediğimizde yüzlerce savaş ve her savaşın binlerce, milyonlarca dramatik öyküleriyle karşılaşırız. Kurmaca değil, gerçek yaşanan bu öykülerin kahramanları, savaşlarda ve iç çatışmalarda sevdiklerini kaybeden anneler, eşler ve en önemlisi yetim büyümek zorunda kalan masum çocuklardır. Savaşın ne anlama geldiğini Suriye'de ve Kobani'de yaşanan savaşlardan kaçıp Türkiye'ye sığınanlara, Filistin'de öldürülen masum çocukların ailelerine sormak lazım."
"ÇATIŞMA KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİLDİR!"
Çatışmanın özü itibariyle kötü bir şey olmadığını anlatan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, "Çatışmayı, iyi veya kötü yapan çatışmayı nasıl yönettiğimizdir" diye konuştu. Her çatışmanın özel olduğunu kaydeden Nezir Akyeşilmen, "çatışma, doğal hayatımızın bir parçası. Her birimiz bir arabulucuyuz. Çatışma yöneticiyiz. Çatışma olmazsa gelişme, ilerleme, yenileme olmaz. İyi yönetirsek iyi sonuçlar alırız" şeklinde konuştu. İnsanların mekanik bir varlık olmadığını ancak insanların günümüz modern dünyasında özünden uzaklaştığına dikkat çeken Akyeşilmen, insanın doğuştan adalet ve iyilik yapısıyla doğduğunu belirterek, bebekler üzerinde yapılan bir çalışmadan örnekler verdi. Ahlaki değerlerin, geçmişten günümüze süregelen değerler olduğunun altını çizen Akyelşilmen, bunun, dini ve felsefi alanlarda da kendini gösterdiğini belirtti.

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement