Atatürk Sinop'ta Törenlerle Anıldı - Son Dakika
Yerel

Atatürk Sinop'ta Törenlerle Anıldı

Atatürk Sinop\'ta Törenlerle Anıldı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72'nci yıl dönümünde Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum'da düzenlenen törenler ve çeşitli etkinliklerle anıldı

10.11.2010 22:51

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72'nci yıl dönümünde Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum'da düzenlenen törenler ve çeşitli etkinliklerle anıldı. Saat 09.05'ten itibaren sirenler çalındı ve 2 dakika boyunca hayat durdu.

7'den 70'e herkes Atatürk Anıtı önünde toplanarak saygı duruşunda bulundu. Çorum'da AK Parti il yönetimi törene katıldı, ancak nıta çelenk koymadı. MHP ise törenlere hiç katılmadı.

AK Parti İl Başkan Vekili Nihat Akar, "Biz bugüne kadar 10 Kasımlar'da hiç çelenk göndermemişiz. Kasıtlı bir durum yok" dedi. MHP İl Başkanı Hüseyin Esenyel de il dışında olduğu için törene katılamadığını, tören için de kimseyi görevlendirmediğini söyledi.

Samsun'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulup, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak başlayan törene, Vali Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ömer Bayraklı, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Yusuf Ziya Yılmaz, askerler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saat 09.05'ten itibaren 2 dakika boyunca sirenler çaldı ve Samsun halkı saygı duruşunda bulundu. Kentteki bayraklar yarıya indirildi.

Anıttaki törenin ardından Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törene geçildi. Burada ilk olarak Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, 'Atatürk'ü anlamak' konulu bir konuşma yaptı. Daha sonra Şehit Ahmet Altunoğlu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan 'Atatürk Oratoryosu' ilgiyle izlendi.

Orotoryonun son bölümünde 1992 yılında Iğdır'da PKK terör örgütü ile çıkan çatışmada şehit olan Astsubay İlhan Hamlı'nın 8 yaşındaki yeğeni İlhan Can Hamlı'nın Türk bayrağı açması izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

ORDU'DA HAYAT DURDU

Ordu'daki ilk tören Sahil Caddesi üzerindeki Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. Ordu Valisi Orhan Düzgün, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İsmail Güzel, Belediye Başkanı DSP'li Seyit Torun, protokol üyeleri, daire müdürleri, askerler, polisler, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı törenlerde Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu.

Saatler 09.05'i gösterdiğinde ise tüm yurtta olduğu gibi Ordu'da da hayat iki dakikalığına durdu. Anıttaki törenin ardından Atatürk Kültür Merkezi'ne geçildi. Burada Ordu Lisesi'nin hazırladığı '10 Kasım Atatürk Oratoryosu' ilgi gördü.

ÇORUM'DA AK PARTİ VE MHP ÇELENK KOYMADI

Mustafa Kemal Atatürk'ün 72'nci ölüm yıldönümünde Çorum Atatürk Anıtı'nda anma töreni düzenlendi. Vali Nurullah Çakır, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Hakan Saraç, Belediye Başkanı AK Parti'li Muzafer Külcü ve protokol üyeleri katıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Anıtta, CHP İl Başkanlığı çelengi bulunurken, AK Parti ve MHP'nin çelenklerinin bulunmaması dikkat çekti. Her iki partinin çelengi de anıtta yer almadı. Tören, Devlet Tiyatro Salonu'nda Atatürk Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan 'Atatürk Oratoryosu' ile devam etti.

AK Parti İl Başkanı Faruk Özkader, şehir dışında olduğu için törene katılamadığını ancak vekili İl Başkan Yardımcısı Nihat Akar'ın törende olduğunu söyledi. Törene katılan ancak çelenk koymayan Akar ise "Daha önceki programlarda sadece Vali bey, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı çelenk koyuyordu. Diğerleri çelenk sunmuyordu. Son 29 Ekim'den sonra bütün herkes çelenk koydu.

Önceki Vali Bey'in döneminde sadece üçü çelenk sunardı. Diğer çelenkler orada bulunurdu. Biz bugüne kadar 10 Kasımlar'da hiç çelenk göndermemişiz. Kasıtlı bir durum yok. 10 Kasımlar'da biz hep gittik katıldık ama daha hiç çelenk sunmadık" dedi.

MHP İl Başkanı Hüseyin Esenyel de il dışında olduğu için törene katılamadığını ve tören içinde kimseyi görevlendirmediğini söyledi.

AMASYA VE SİNOP'TA DA ATATÜRK ANILDI

Amasya Yavuz Selim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki törene Vali Halil İbrahim Daşöz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Akyürek, Belediye Başkanı AK Parti'li Cafer Özdemir, askeri erkan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saatler 09.05'i gösterdiğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla birlikte anıttaki tören sona erdi. Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi'nde Anadolu Öğretmen Lisesi'nin hazırladığı '10 Kasım Oratoryosu' büyük ilgi gördü.

Sinop'ta ise Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'nda yapılan anma töreninde Vali Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Albay Erhan Arıkan, Belediye Başkanı CHP'li Baki Ergül, askeri erkan ve protokol üyeleri yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programa geçildi. Burada Atatürk'ün hayatını anlatan slayt gösterisi ile günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yapıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Atatürk Sinop'ta Törenlerle Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement