Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından ATSO meslek komiteleri üyelerinin katılımıyla düzenlenen ATSO Stratejik Planı 'Meslek Komiteleri Vizyon Belirleme Toplantısı' sonuçları açıklandı.

03.05.2013 13:05

Fotosuz

===

atso Meslek komite üyeleri 'hızlı tren' ve 'üniversite' dedi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından ATSO meslek komiteleri üyelerinin katılımıyla düzenlenen ATSO Stratejik Planı 'Meslek Komiteleri Vizyon Belirleme Toplantısı' sonuçları açıklandı. Antalya ve ATSO vizyonunun değerlendirildiği toplantıda 'Hızlı Tren' ve 'ATSO Üniversitesi kurulması' projeleri öne çıktı. Projeler kitap haline getirildi ve ATSO internet sayfasında yayınlandı. ATSO Meslek Komiteleri Vizyon Belirleme Toplantısı'na ilişkin değerlendirmede bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak şunları kaydetti:

"Hedef olmadan başarı olmaz. Bir ülke, kent ya da kurum başarıya bütün kurumların, halkın, ve kişilerin ortak hedeflere dönük çaba göstermesi ile ulaşabilir. Biz de bu bilinçle, ATSO Meslek Komiteleri üyeleriyle gerek kentimiz, gerekse ATSO için vizyonu, sürdürülebilir ilke, hedefleri belirlemek, sektörlerimizin katma değerlerinin artmasına destek olacak projeleri ortaya çıkarmak ve Cumhuriyetimizin 100. yıldönümüne Antalya'nın iddialı hedef ve projelerle hazırlanmasını sağlamak için bir dizi çalışma başlattık. 146 meslek komitesi üyemizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 'Meslek Komiteleri Vizyon Belirleme Toplantısı' da bu çalışmalarımızdan birisidir."

'HIZLI TREN VE ATSO ÜNİVERSİTESİ'

ATSO Başkanı Budak, iki gün boyunca yoğun bir çalışma temposu içerisinde gerçekleştirilen toplantıda hem Antalya'yı, hem de ATSO'yu konuştuklarına değinerek, "Meslek komiteleri üyelerimizle birlikte öncelikle hem ATSO hem de kentimiz için 98 vizyon proje belirledik. Bunların içerisinden öne çıkan projeler belirlendi. En çok oyu alan ve önemli bulunan projeler 'Hızlı Tren' ve 'ATSO Üniversitesi' oldu. Toplantının ikinci gününde ise belirlenmiş konu başlıkları için ATSO'nun yapabileceği projeler üzerinde çalışıldı" diye konuştu.

Toplantının 2. bölümünde ATSO ve kent ekonomisi için öne çıkan 18 konu başlığında 'ATSO ne yapmalı' sorusuna cevap aradıklarını anlatan Budak, komite üyelerinden turizmin çeşitlendirilmesi, ticaret, tarım, sanayi, inşaat, ulaşım, kentsel dönüşüm, EXPO 2016, çevre ve enerji, eğitim, kent merkezi ve kaliteli yaşam, markalaşma, üye hizmetlerinin geliştirilmesi ve üye memnuniyetini artırmak, ticaretin ve ticaret ahlakının geliştirilmesi, hükümet ve yerel yönetimler nezdinde daha güçlü olmak, geleneksel perakendecilik yöresel ürünler ve geleneksel el sanatları için ve esnafı korumak, kent merkezinin turizmden aldığı payın artırılması, başlıklarında 100'ü aşkın proje önerisi geldiğini bildirdi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Budak ve komite üyeleri

--- KUTU ---

ATSO Meslek Komitelerinde tartışılan ve öne çıkan diğer proje önerilerinden bazıları şöyle:

-Kent merkezine rahat ulaşım için raylı sistemin genişletilmesi, bazı hatlarda metro yapılması,

-Kent merkezinde yaya bölgelerinin artması,

-İşyeri enflasyonuna karşı kota konması,

-Kentin simgesi olacak bir anıt yapılması,

-Antalya'yı dünyanın en güvenli kenti yapmak,

-Şehir merkezinin esnafının canlanması için turizm akımının kent merkezine yaya olarak yönlendirilmesi,

-Kurvaziyer turizminin geliştirilmesi, limanın geliştirilmesi,

-Turistlerin örnek tarım seralarında turistik gezi kapsamında gezdirilmeleri,

-Antalya'da simge kütüphane açılması,

-Güllük Caddesi, 100. Yıl başlangıç olmak üzere eski Otogar'dan denize doğru tüm yolların araç trafiğine kapatılması,

-Antalya'yı dünyaya tanıtılacak bir logo yarışması yapılması. Antalya havalimanı iniş güzergahına logonun görünür bir yere konulması,

-Düden şelalesinden denize akan suyun elektrik enerjisi elde etmek için değerlendirilmesi,

-ATSO'nun Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki 4 büyük oda ile işbirliği kurması,

-Kentsel dönüşümü sağlayacak bir inşaat şirketinin ATSO öncülüğünde kurulması,

-ATSO'ya ait sosyal tesis kurulması, spor aktivitelerinin desteklenmesi,

-Etik sözleşme yapılması, 'ATSO Kriterlerine uygundur' stickerleri yapılması ve kriterleri taşıyan işletmelere dağıtılması,

-Ticari ahlak kurallarının tam olarak işlediği örnek ATSO Cadde veya Sokağı oluşturulması,

-Ortaklık ofisinin kurulması, yerli ve yabancı şirketlerin ortaklık araması, projelerin bu ofis tarafından değerlendirilip duyurulması,

-Meslek komitelerinin görev süresi boyunca proje yaratmaları ve sonuçlandırılmaları, projelerin ARGE birimi desteği ile şekillendirilmesi, ilgili yönetim kurulu üyelerinin 6 ayda bir ilgili komite toplantılarına katılmaları,

-ATSO üyelerine kesintisiz danışmanlık hizmeti verebilecek çağrı merkezinin kurulması,

-Yöresel ürünler ve geleneksel el sanatları için müze açılması. AVM, havaalanı gibi yerlerde tanıtım ve satış standlarının kurulması,

-Kaleiçi surlarının tadilatı,

-ATSO katkıları ile Turizm Danışma Büroları'nın yapılması ve bu bürolarda teknolojik imkanlardan yararlanılması,

-Antalya Müzesindeki eserlerle Kaleiçi'nde açık hava müzesi yapılması için ATSO'nun bu organizasyona öncülük etmesi,

- Pilot cadde seçilerek, binaların dış cephe güzelleştirme çalışmalarının ATSO tarafından yapılması,

-Tarım ve turizm pazarı, botanik park, çiçek satış yerleri gibi bölgeler oluşturulması,

-İlçelerin ihtiyaç ve sorunlarını takip etmek için meslek temsilcilerinden oluşan bir çözüm arama ve tespit grubu oluşturmak. Her ilçe için ATSO Meclisinden bir sorumlunun belirlenmesi,

-Yıl içerisinde yapılan etkinliklerde yöresel ürün ve markaların öne çıkarılması.

===

Sapan'dan AKEDAŞ'ın özelleştirilmesine dava

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (AKEDAŞ) özelleştirilmesiyle ilgili ihalenin durdurulması ve iptali amacıyla dava açtı. Sapan, Danıştay'da açtığı davada, AKEDAŞ'ın, üç yıl önceki bedelinin yarısından daha düşük bedele satılmak istenmesinin kamuyu büyük zarara uğrattığını iddia etti. Sapan, avukatı Efsun Ünal aracılığı ile Danıştay'a verdiği dilekçede, AKEDAŞ özelleştirilmesindeki çarpıklıklara dikkati çekti. Sapan, 3 yıl önce yapılıp iptal edilen ihalede AKEDAŞ'a, 1 milyar 165 milyon dolar teklif edildiğini, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 7 Mart 2013 tarihinde onayladığı ikinci ihalede, kurumun 546 milyon dolara satıldığını belirtti.

Elektrik dağıtım şirketlerinin kar marjının, üç yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 50 oranında yükseltilmiş, AKEDAŞ'ın abone sayısı ve sattığı enerji miktarı artmışken, fiyatının yarıya indirilmesinin anlaşılamaz olduğunu belirten Sapan, bu durumun kamu vicdanını da yaraladığına işaret etti. İlk ihaledeki 1 milyar 165 milyon dolarlık bedelin bir defada ödenmesinin istendiğini hatırlatan Sapan, ikinci ihalede ortaya çıkan 546 milyon dolarlık değerin 4 taksite bölünmesinin de kamuyu büyük zarara uğratacağını öne sürdü. Sapan, özelleştirilmesinin ardından çok sayıda nitelikli çalışanın iş akitlerinin fesh edileceğinin anlaşıldığını belirtti.

ÖZELLEŞTİRME DEĞİL PEŞKEŞ

Sapan, kamu zararının önlenmesi, kurum çalışanlarıyla birlikte Antalya, Burdur ve Isparta'daki 1 milyon 800 bin abonenin haklarının korunması için ihale kararının önce durdurulmasını, sonra da iptal edilmesini talep etti. Sapan, enerji dağıtım firmaları lehine yapılan çok sayıda düzenlemenin ardından AKEDAŞ'ın daha da değerlenmesine rağmen, yok pahasına satılmasına özelleştirme denilemeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Yapılan açıkça kamu malının birilerine peşkeş çekilmesidir. AKP, bu peşkeşi kamuoyuna açıklayamamaktadır. Sorduğumuz sorulara, yaptığımız açıklamalara yanıt verilmemektedir. Her zaman olduğu gibi pişkin bir tavırla konuyu geçiştirmeye, oldu bittiye getirmeye çalışmaktadırlar. Bu peşkeşin durdurulması için yargıya başvurduk. Yargının kısa süre içinde özelleştirme adı altında bu peşkeş ile ilgili kararı vermesini bekliyoruz."

ANTALYA, (DHA)

Foto: Yıldıray Sapan

===

Antalya'ya gelen turist sayısı 4 ayda yüzde 6,3 artarak, 1 milyon 253 bine ulaştı

4 ayda yüzde 6.3 artış

ANTALYA'ya yılın 4 aylık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 6,3 artarak 1 milyon 253 bine ulaştı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Ar-ge biriminin derlediği verilere göre, Antalya'ya yılık ilk 4 aylık diliminde gelen turist sayısı 2012 yılını geride bıraktı ancak henüz 2011 yılı rakamları yakalanamadı. Ocak-Nisan döneminde Antalya'ya Almanya'dan gelen turist sayısı yüzde 0,4 artışla 488 bin kişiye çıktı. Rusya pazarı ise yüzde 32'lik yükselişle 178 bin kişiye ulaştı. Antalya; Fransa, İsviçre, Polonya, Macaristan ve Avusturya hariç tüm Avrupa pazarlarında iyileşme yaşadı.

Diğer yandan, Antalya, BDT pazarlarında büyümeyi sürdürürken, İsrail pazarındaki olumlu hava sayılara da yansıdı. Bu pazar geçen yılı ikiye katladı ve 5 binden 11 bine yükseldi. İran pazarından gelenlerin sayısındaki düşüş devam etti. 2011'de 45 bin kişinin geldiği bu pazar, iki yılda 10 binin altına geriledi. Fransa ve Avusturya'da keskin düşüş yaşanıyor. 2011'de 100 binin üzerine çıkan Fransız ziyaretçi sayısı 2013'de 44 bine geriledi. Avusturya ise 58 binden 27 bine indi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Havaalanında, gelen turistler

===

Akaydın'dan taksicilere: Kooperatifleşin

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, taksicilerin sorunlarını kooperatifleşip tek elden hareket ederek çözebileceğini söyledi. Yeni kurulan Antalya Taksiciler Birliği, Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın'ı makamında ziyaret ederek birlik hakkında bilgi verdi. Yönetim Kurulu üyeleri, yeni kurulmalarına rağmen 750 taksicinin birliğe üye olmak için başvurduğunu söyledi. Desteklerinden dolayı Başkan Mustafa Akaydın'a teşekkür eden birlik üyeleri, Antalya'ya hizmet için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtti.

ANTALYA'DA TAKSİ SAYISI FAZLA

Akaydın ise taksicilere birliğin hayırlı olmasını diledi. Fırsat bulduğunda taksi duraklarına uğrayarak esnafla sohbet ettiğini dile getiren Akaydın, "Sorunlarınız var ama iyi niyetlisiniz. Antalya'da 3 bin 750 taksi çok fazla. Paris'te bile bu kadar taksi yok. Antalya'ya bin taksi yeterli aslında" dedi. Akaydın, birlik kurulmasını olumlu bulduğunu belirterek, taksicilerin kooperatifleşerek tek elden hareket etmesinin çok mantıklı olduğunu ve sorunlarını çözeceğini söyledi. Böyle bir durumda taksi sayısının düşeceğini anlatan Akaydın, taksicilerin pastadan pay alma oranlarının da yükseleceğini kaydetti.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Akaydın taksicilerle

===

Fikret Otyam'dan 'İz Sürücüler'e övgü

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Fikret Otyam Sanat Galerisi'nde, Ressam Yunus Emre Dokumacı'nın 'İz Sürücüler' adlı sergisi açıldı. Serginin açılış kurdelesini kesen ünlü gazeteci, yazar ve ressam Fikret Otyam, Dokumacı'nın eserlerine övgüler yağdırdı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'nın Antalya'ya kazandırdığı Fikret Otyam Sanat Galerisi, Türkiye çapında farklı bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Ressam Yunus Emre Dokumacı'nın hayvan figürü çalışmalarıyla ön plan çıktığı "İz Sürücülerö sergisi, Fikret Otyam Sanat Galerisi'nde Antalyalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışını gazeteci, fotoğraf sanatçısı ve ressam Fikret Otyam, eşi Filiz Otyam ile birlikte yaptı.

OTYAM'DAN SERGİYE ÖVGÜ

Fikret Otyam hayvansever olduğunu vurgulayarak, "Resimlerde sevgiyle bakan ayı figürlerini gördükçe, insanın o güzel hayvanların tırnaklarını öpesi geliyor. Yunus Emre çok sevilesi bir iş yapmış" dedi.

Ressam Yunus Emre Dokumacı ise çalışmalarının ünlü sanatçı tarafından takdir edilmesinin kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Dokumacı, "Sayın Otyam gençlere destek vererek çok örnek bir davranışa imza atıyor. Çok mutluyum" diye konuştu. Yunus Emre Dokumacı Fikret Otyam'a sergi anısına kendi yaptığı bir tabloyu hediye etti. Ankara'da çalışmalarını sürdüren Dokumacı, eserlerinde hayvan figürleri, tarihi buluntular, zaman zaman da Türkiye coğrafyasındaki sorunlar gibi kendisini etkileyen unsurlara yer veriyor. Sergi, 18 Mayıs'a dek Fikret Otyam Sanat Galerisi'nde açık kalacak.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Sergiden

===

'Uyuyan güzel' çocuklar için ücretsiz sahnelenecek

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Oyuncak Müzesi ve Antalya Opera ve Balesi işbirliği ile çocuklar masal kahramanları ile tanışacak. Antalya Opera ve Balesi tarafından sahnelenen 'Uyuyan Güzelö adlı çocuk oyunu 4 Mayıs Cumartesi günü saat 19.00'da Yat Limanı Amfitiyatro'da Oyuncak Müzesi ziyaretçileri için ücretsiz sahnelenecek.

'Uyuyan Güzel' herkesin yakından tanıdığı Grimm kardeşlerin masalından yola çıkılarak farklı karakterlerin de oyuna katılmasıyla çocukların ve aynı zamanda büyük izleyicilerin beğenerek ve eğlenerek izlediği bir oyun. Oyunda iyiliğin her zaman kötülük karşısında kazandığı anlatılırken, hayvan ve doğa sevgisi de oyun boyunca vurgulanıyor. Eseri izleyenlerin aklında kalacak melodilerin bestecisi Selmi Andak, metin yazarı ise Gürçil Çeliktaş.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan foto

===

GÜNLÜ

Alanya ve Gazipaşa'da kesinti

AKDENİZ Elektrik Dağıtım A.Ş'den yapılan açıklamada, Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde 5 saatlik enerji kesintisi uygulanacağı kaydedildi. Pazar günü 06.00-11.00 saatleri arasında yapılacak çalışmalar nedeniyle Alanya İlçesi Kargıcak, Demirtaş beldeleri, Yaylalı, Ali Efendi, Keşifli, Beyreli, Sapa Dere, Fakırcalı, Başköy, Yayla Konak, Yeşil Öz, İmamlı, Hocalar, Uğrak, Kocaoğlanlı, Şıhköy, Gözüküçüklü, Seki, İshaklı, İspatlı köyleri ile Gazipaşa İlçesi merkez, belde ve köyleri elektriksiz kalacak. Çalışmaların erken bitmesi durumunda belirtilen saatten önce hatlara enerji verilebilecek.

ANTALYA, (DHA)

Fotosuz

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement