Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) tarafından 'Kadına Yönelik Şiddet' panel düzenlendi.

30.11.2012 10:24

Foto: Huzurevi Müdürlüğü Mustafa Kavas ve Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol ve Huzurevin fotosu

===

'Kadına şiddete hayır'

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) tarafından 'Kadına Yönelik Şiddet' panel düzenlendi. SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleştirilen panele, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, fakülte dekanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

KASAUM Müdürü Doç. Dr. Ersin Uskun, Türkiye'de her gün 5 kadının şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı. Kadınların, hayatlarının her alanında şiddete maruz kaldığını belirten Doç.Dr. Uskun, "Kadınlar yaş ve sosyo-ekonomik durum ayırt edilmeksizin, ayrıldıkları ya da evli oldukları eşleri, sevgilileri, ağabeyleri veya babaları tarafından değişik gerekçelerle şiddet görmekte, öldürülmekte ya da intihara zorlanmaktadır" dedi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise kadınların erkeklerden daha fazla çalıştığını ve özellikle çalışan kadınların iş yükünün, iş yeri ve çalışma saatleri ile sınırlı kalmadığını, kadınların evde de çalışmaya devam ettiğini kaydetti. Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Negiz'in yaptığı panele, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip Türcan, Yrd. Doç. Dr. Ümit Akça, Yrd. Doç. Dr. Ebru Taysi ve Avukat Egemen Tanyıldız'ın bilimsel katkı sağladı.

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

Foto: Panelden fotolar

===

Sosyal market yardım ediyor

MANAVGAT Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, Manavgat'ta sosyal yardımlaşmanın can damarı haline gelen 'Sosyal Market'i ziyaret ederek faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı. Okulun 9'uncu sınıf öğrencileri, Müdür Yardımcısı Murat Atalay'ın rehberliğinde 'Sosyal Yardımlaşmanın Önemi' konulu derslerini Manavgat Belediyesi'ne bağlı Sosyal Market'te işledi. Öğrencileri Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halis Akkaya ve Sosyal Market çalışanları karşıladı.

Öncelikle sosyal marketi öğrencilere gezdiren Halis Akkaya, daha sonra çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Sosyal Market'in kentte yaşayan yerel halkın yardımlaşma duygularını pekiştirdiğini dile getiren Akkaya, 9 ayda, 2 bin 500 ihtiyaç sahibine ulaşıldığını anlattı. Sosyal Market kanalıyla Manavgat'taki gerçek ihtiyaç sahipleriyle ilgili envanter çıkarmaya çalıştıklarını kaydeden Akkaya, burada yardım yapılan kişilerin hiçbir şekilde açıklamamaya özen gösterdiklerini söyledi.

Temel felsefelerinin 'Veren el ile alan elin birbirini görmemesi' olarak açıklayan Akkaya, "Buraya gelen ihtiyaç sahiplerimiz, beyaz eşyadan, ev eşyasına, giyim eşyalarından ayakkabıya her türlü eksiğini karşılayabiliyor. Tabii bunda esnafımız ve hayırsever vatandaşlarımızın da katkısı büyük. Halkımızın desteğiyle her geçen gün büyüyor ve daha geniş kitleye hizmet götürüyor. Belediyemize yardım anlamında katkıda bulunan tüm hayırseverlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Öğrencilere evlerinde kullanmadıkları eşyaları 'Sosyal Market'e ulaştırabileceklerini kaydeden Akkaya, "İhtiyaç sahibi olan bir aileye yardım edebilirsiniz. Yardımlarımızın kesinlikle yerine ulaştığından emin olabilirsiniz" dedi. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Akkaya, "Sosyal yardımlaşmanın önemini asla unutmayın. Bu konuda yaşamınızın her anında özel bir hassasiyet gösterin" dedi.

MANAVGAT, (DHA)

Foto: Öğrencilerden foto

===

Hemşire adayları Avrupa'da staj yapacak

EĞİRDİR Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin 'Pediatri Ünitelerinde Hemşirelik Uygulamaları ve Pediatrik Acil Bakım Hizmetlerinin AB Boyutunun Öğrenilmesi' başlıklı projesi kabul edildi. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nın 2012 teklif çağrısı döneminde Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik projesi kapsamında hazırlanan proje, Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.

Eğirdir Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Önder Kaya, projenin, temel düzeyde mesleki eğitim almakta olan öğrencilerin katıldığı ülkelerarası staj ve çalışma ziyareti olarak adlandırılabileceğini söyledi. Projenin 3 yurtiçi ve 3 yurtdışı olmak üzere 6 ortaklı olduğunu hatırlatan Kaya, "Türkiye'den Şarkikaraağaç Asım ve Sıdıka Selçuk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ile Seyitgazi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi proje ortağı. Toplam 45 öğrenci, Hollanda'nın Amsterdam, Almanya'nın Berlin ve İtalya'nın Modena kentlerinde 4 hafta sürecek staj programına katılacak" dedi.

Ali ÇEVİKBAŞ/EĞİRDİR, (DHA)

Foto: Öğrencilerden foto

===

Üreticilere hijyen eğitimi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası Gazipaşa Temsilciliği ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle ekmek üreten işyerlerinde üretim, dağıtım ve pazarlama bölümlerinde ve ekmek satış yerlerinde çalışan personele yönelik 'Temel Gıda Hijyen Eğitimi' verildi. Gazipaşa Öğretmenevi'nde düzenlenen eğitim seminerine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Kontrol Görevlisi Vural Taş ve Gıda Mühendisi Selda Çınkı konuşmacı olarak katıldı.

HER ŞEY KAYIT ALTINDA

Hijyen seminerinin ardından katılıcılar sınava tabi tutulacak. Sınavda başarı gösterenlere sertifika verilecek. Seminerde konuşan Vural Taş, son yıllarda bakanlık bazında uygulanan yenilikler ve yasalarla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Yapılan değişikliklerle üreticinin ve çalışanların yükümlülüklerinin arttığını, bakanlığın sadece denetleme ve kontrol mekanizması haline geldiğini dile getiren Taş, "Bu değişikliklerle tüm sorumluluk sizlere ait. Her şey artık kayıt altına alınacak ve dosyalanacak" dedi.

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ

Kayıt işlemlerinde kullanılacak formların doldurulmasıyla ilgili bilgi veren Vural Taş, formların İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden alınabileceğini söyledi. Hijyen konusunda özellikle rastgele poşetlerin kullanılmaması, tüm ürünlerin zeminle temas edilmeyecek şekilde saklanması, depoda ürün bekletilmemesi konularına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Taş, "Çalışanların özel eşyalarını üretim yerlerinde bırakması, burada çay içilmesi, yemek yenmesi hijyen açısından sakıncalı" dedi.

DOSYALAR İKİ YIL SAKLANACAK

Depolamanın da kayıt altına alınması gerektiğini dile getiren Vural Taş, nem, sıcaklık ve kontrol edenin isminin yer alacağı bu formlarla birlikte tüm kayıtların dosyalanarak 2 yıl süreyle saklanması gerektiğini ve denetimlerde bu kayıtların ele alınacağına dikkat çekti. Taş, katılımcılara ayrıca, gıda maddelerinin saklanması, temizlik ve dezenfeksiyon şartları, gıda zehirlenmesi, belirtileri, üretim yerlerindeki ekipmanların temizliği konularında bilgiler verdi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Konuşmacı Vural Taş ve katılımcılar

===

İhtiyaç sahiplerine kömür yardımı

GAZİPAŞA Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahiplerine kömür dağıtımına başlandı. Kömür yardımının vatandaşların talepleri doğrultusunda yapıldığını bildiren Kaymakam Muhittin Pamuk, bu yıl ilçe genelinde 500 aileye hane başına 500 kilo olmak üzere toplam 250 ton kömür dağıtılacağını söyledi.

Kömür dağıtımlarının Aydın ve Esentepe mahallelerinde başladığını kaydeden Kaymakam Pamuk, dağıtımın en kısa sürede tamamlanacağını söyledi. Kömür dağıtımı vatandaşların evlerine vakıf görevlilerinin nezaretinde gerçekleştiriliyor.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Kömür dağıtımı resimler

===

Şartlı nakil ödemeleri başladı

GAZİPAŞA Kaymakamlığı tarafından Şartlı Nakil Transferi kapsamında dağıtılan eğitim yardımı ödemeleri hak sahiplerinin hesaplarına yatırıldı. İlçe genelinde 370 hanede toplam 646 öğrenci için Eylül-Ekim 2012 dönemine ait 45 bin 905 TL'nin hak sahibi vatandaşların hesaplarına aktarıldı.

Kaymakam Muhittin Pamuk, "İlköğretim erkek öğrenciler için aylık 35 TL, ilköğretim kız öğrenci için aylık 45 TL, ortaöğretim erkek öğrenci için aylık 45 TL ve ortaöğretim erkek öğrenci için aylık 55 TL olan yardımlar ailelerimizin hesaplarına aktarıldı. Hak sahibi aileler ödemeleri Ziraat Bankası Gazipaşa Şubesi'nden alabilirler" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Kaymakam Muhittin Pamuk

===

Hijyen belgeleri dağıtıldı

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde ekmek üretimi, dağıtımı ve satışı yapan esnafa yönelik düzenlenen 'Hijyen Eğitimi' kursunda başarılı olan esnafa 'Hijyen Belgesi' verildi. Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ile Demre Esnaf Odası tarafından verilen kursa 84 esnaf katıldı. Antalya Esnaf Odaları Birliği tarafından görevlendirilen gıda mühendisleri tarafından Demre Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen kursta fırıncılar, ekmek satışı ve dağıtımı yapan personele hijyen konusunda bilgiler verildi.

Kursun sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere 5 yıl süreyle geçerli olacak hijyen belgesi verildi. Demre Esnaf Odası'ndaki törende konuşan Esnaf Odası Başkanı Ahmet Özen, "Ekmek insan yaşamının olmazsa olmazlarından biri. Hava ve su kadar çok önemli. Bu nedenle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu arasında imzalanan protokol gereğince hijyen semineri düzenledik" dedi.

Esnafın seminerde edindiği bilgileri, iş yerlerinde uygulamasını istediklerini kaydeden Başkan Özen, "Bu belgeler, sadece asılı durmamalı, gereği yapılmalı. Halkın sağlığı, hepimizin sağlığı demektir. Fırınlarda çalışan personel sağlık kontrolünü yapmalı, temizliğine özen göstermelidir. Denetimlerde aksi durumla karşılaşıldığında sizlerin canı yanıyor. Bu nedenle halkın sağlığı için temizliğe özen gösterin" diye konuştu.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Belge töreni

===

Öğretmenler yemekte buluştu

ANTALYA'nın Demre İlçesi'ndeki Yunus Emre İlköğretim Okulu öğretmenleri akşam yemeğinde buluştu. Yemekte stres atan öğretmenler, 5 yıldır birlikte çalıştıkları ve Finike Cumhuriyet Lisesi'ne atanan meslektaşları Mehmet Ersin Parmaksız'a da veda etti. Kömürlük Sahili'ndeki Paraşüt Restorant'ta düzenlenen yemeğe okul müdürü Niyazi Özkan, müdür yardımcıları Hasan Yetkin, Doğan Tuna ve öğretmenler katıldı.

Gecede müzik öğretmenleri Barış Fırındüzü ve Seyhun Özkul, seslendirdikleri şarkılarla meslektaşlarını coşturdu. Öğretmenler, Finike'ye atanan meslektaşları Mehmet Ersin Parmaksız'a çeşitli hediyeler verdi. Gecede konuşan okul müdürü Niyazi Özkan, "Bu gece bir arkadaşımızı uğurluyoruz. Ona güle güle öğretmenim diyoruz. Ama hep birlikte kaynaştık, eğlendik. Çok güzel bir gece oldu" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Geceden fotolar

===

Çocuklarda konuşma bozukluğunu önemseyin

KORKUTELİ Özel Medi Yaşam Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kılınç, çocuklarda konuşma bozukluğuna karşı aileleri uyardı. Çocukluk çağındaki konuşma bozukluklarının önem taşıdığına dikkati çeken Uzm. Dr. Kılınç, "Dil düşündüklerimizi karşımızdakilere iletmek için kullandığımız faaliyetlerin tamamını konuşmayı, anlamayı, yazmayı, okumayı ve tekrarlamayı içerir. Konuşma bu faaliyetler içinde olduğundan önemlidir" dedi.

Konuşma bozukluklarının çocuğun sosyal gelişimini de etkilediğini kaydeden Uzm. Dr. Kılınç, konuşma bozukluklarının temelde sinir sistemindeki bozuklukların etki ettiğini söyledi. Ateşli hastalıklar ve travma, menenjit, damarsal kökenli hastalıklar, kas hastalıkları, beyni etkileyen enfeksiyon ve travmaların çocuklarda dil ve konuşma bozukluğuna yol açtığını kaydeden Uzm. Dr. Kılınç, "Ses tellerindeki hastalıklar, ses teli felçleri, tümörler konuşma bozukluklarına neden olur" dedi.

Damak veya dudak yarıklarının da konuşma bozukluğunun nedenleri arasında gösterilebileceğini aktaran Uzm. Dr. Kılınç, işitme bozukluklarının direkt dil ve konuşma bozukluğuna yol açtığını söyledi. 2,5 yaşındaki bir çocuğun 50 kelime söyleyebilmesi gerektiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Kılınç, "3-4 yaşında konuşmasının yüze 50'si anlaşılabilir olması gerekir. Bu yaşa kadar konuşamıyorsa konuşma gecikmesi vardır. Bu durumda hemen işitme testi yapılması gerekir" diye konuştu.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Halil Kılınç,

===

Başkan kızdı terasa çıktı

ISPARTA'nın Yalvaç İlçesi'nde temizlik işçisi 45 yaşındaki Kudret U., 5 katlı otoparkın terasına çıkarak intihara teşebbüs etti. Yalvaç Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışan Kudret U., önceki gün saat 09.30 sıralarında Hastane Caddesi'ndeki katlı otoparkın en üst katına çıktı. Burada soyunarak elbiselerini atan Kudret U.'yu fark edenler durumu polise haber verdi.

Olay yerine gelen emniyet ekipleri, yere atılan elbiseleri toplayarak Kudret U.'nun yanına gitti. Polis, aşağı sarkan Kudret U.'yu ikna etmek için yoğun çaba gösterdi. Yaklaşık yarım saat süren çabaların ardından ikna edilen Kudret U., elbiselerini giydikten sonra polis merkezine götürüldü. Kudret U., polis merkezinde verdiği ifadesinde, sokakta temizlik yaptığı sırada karşılaştığı Belediye Başkanı Teki Bayram'ın kendisine kızdığını iddia etti.

BAŞKAN: BEN GÖRMEDİM BİLE

Başkan Bayram'ın kendisine kızması nedeniyle moralinin bozulduğunu ve bu nedenle intihar etmek istediğini anlatan Kudret U., savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Belediye Başkanı Tekin Bayram ise işçinin iddialarını yalanladı. Kudret U. ile hiç karşılaşmadığını aktaran Bayram, "Daha önce belediye işçisiydi. Bir takım olaylar nedeniyle işine son verdik. Ancak maddi sıkıntı çekince temizlik şirketinde işe aldık. Ailevi sorunları olabilir, benimle bir ilgisi yok' dedi.

Nurettin ARKAN/YALVAÇ, (DHA)

Foto: Kudret U.

===

Yalvaç'a kara dayanıklı çiçek

YALVAÇ Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kışlık çiçeklerin dikimine başladı. Bu kapsamda satın alınan farklı türlerde toplam 32 bin çiçek fidanın dikimine Yalvaç Anlatan Meydanı'nda başlandı. İlçe genelindeki park ve yeşil alanlara dikilen çiçekler, yeşil ve estetik görünümünü kış şartlarında dahi koruyabiliyor.

Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, 20 bin menekşe, 10 bin çuha ve 2 bin süs lahanası satın alındığını söyledi. Kavşaklardaki dikimin tamamlanmasının ardından çalışmaların, belli bir sıra dahilinde kent genelindeki parkların tamamını kapsayacak şekilde devam edeceğini kaydeden Başkan Bayram, ayrıca kent genelindeki okullara da bahçelerine dikilmek üzere çiçek verileceğini belirtti.

Nurettin ARKAN/YALVAÇ, (DHA)

Foto: Çalışmalardan

===

Başkan Gökce'den öğrencilere hayat dersi

KORKUTELİ Osman Önal Ortaokulu'nda 'Hayalim gerçek olsun! Gerçek olan hayalimden de güzel olsun' sloganıyla başlayan 'Kariyer günü' etkinliklerin ilk konuğu Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökce oldu. Okulun konferans salonundaki etkinlik, okul müdürü Fatih Tıraş'ın Belediye Başkanı Hasan Gökce'nin özgeçmişini okumasıyla başladı.

Etkinlikte, Belediye Başkanı Hasan Gökce, öğrencilere deneyimlerini aktardı. Öğrencilere, 'Sizler yarınlarımızsınız' diye seslenen Başkan Gökce, "Hayatta mutlaka bir hedef koymalısınız. Önce hayal etmelisiniz. Hedefinizi belirleyin. Sonra o belirlediğiniz hayal ve hedefe doğru gidin. Yolunu, hedefini çizen hedefine ulaşır" diye konuştu.

Yaşadığımız çağın bilgi çağı olduğunu vurgulayan Başkan Gökce, "Tüm dünyada hayat giderek zorlaşıyor. Rekabet giderek artıyor. Rekabetin arttığı ve zorlaşan dünyada bir yere gelebilmek için donanımlı olmanız şart" diye konuştu. Başkan Gökce, dünyada bir ülkenin diğer ülkeler arasındaki saygınlığının insanlığa yaptığı katkı ve ürettiği oranda arttığını vurguladı.

Bu yüzyılda başarı için donanımlı olmak ve bilgiyle bezenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gökce, "Artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Biz gençliğimizde kütüphanelere gider kaynakları araştırırdık. Şimdi internet sayesinde bilgi bir tık yakınınızda. Ancak sizlerin yapması gereken bir şey daha var; Eleştirel düşünmeyi asla ihmal etmeyin, bir konuda bilgi edinirken tek kaynakla yetinmeden farklı kaynaklara da bakarak bilginizi olgunlaştırın. Bu çok önemlidir" diye konuştu.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kariyer günlerinden foto - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement