Adapazarı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yıldönümü - Son Dakika
Yerel

Adapazarı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yıldönümü

Adapazarı\'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yıldönümü

Adapazarı Belediyesi 21 Haziran Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Adapazarı Belediyesi giriş katında "Dünden bu güne Adapazarı" konulu fotoğraf sergisi açıldı.

21.06.2012 15:44

Adapazarı Belediyesi 21 Haziran Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Adapazarı Belediyesi giriş katında "Dünden bu güne Adapazarı" konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Adapazarı tarihini anlatan fotoğrafların bulunduğu sergi açılışına Vali Yardımcısı Hikmet Dinç, Adapazarı Kaymakamı Akın Yılmaz, Arifiye Kaymakamı Birol Kurubal,Askerlik Şubesi Başkanı Bayram Boztemur, gaziler,gazi torunları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk oyunları ekibi öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Vali Yardımcısı Hikmet Dinç, serginin açılışında yaptığı konuşmada, "8 askerimizin şehit olmasından dolayı törenlerimizin görsel kısımlarını iptal etmek zorunda kaldık. Adapazarı'nın kurtuluşunda emeği geçen tüm şehitlerimiz rahmetle anarken gazilerimizi de kutluyorum" dedi.

Hakkari Dağlıca'da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden 8 şehit nedeniyle halk oyunlarının iptal edildiği etkinlikte İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk oyunları ekibi sergi açılışına katılarak gazilere ve tüm davetlilere karanfil dağıttı.

Adapazarı Belediyesi Meclis salonunda devam eden etkinliklerde Prof. Dr. Sabahattin Özel tarafından Adapazarı'nın kurtuluşu anlatıldı. Prof.Dr. Özel, 21 Haziran gibi önemli bir günde burada konuşmaktan mutluluk duyuyorum. Geyve'nin alınmasından sonra Adapazarı'nın alınmasına zemin hazırlanmıştır. Yunanlılar birinci ve ikinci İnönü savaşlarında mağlup oldular.Ama bunu kabul edemediler" dedi.

Adapazarı'nın ekonomik önemiyle çekici bir yer olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özel, "Ermeniler, Rumlar ve azınlıkta da olsa Museviler yaşıyorlardı. Alman kereste tüccarları ormanlardan yararlanmak için buralarda işyerleri açmışlardı.24 bin nüfusun 12 bini Ermeniydi. Kimse de onlara niye burada yaşıyorsun demedi. Adapazarı en medeni kültürlerin bulunduğu bir ildi" dedi.3 Mayıs 1921'de Adapazarı 3 aylık bir işgal yaşadı.21 Haziran 1921'de işgal sonlandırıldı. Adapazarı Orhangazi vakıflarının yoğun olduğu bir ildi.504 haneli bir yerdi. Sadece bir mescit vardı oda şimdiki Orhan Camiydi" diye konuştu. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adapazarı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement