Mersin'in arkeolojik hazineleri turizme kazandırılmayı bekliyor - Son Dakika
Turizm

Mersin'in arkeolojik hazineleri turizme kazandırılmayı bekliyor

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, Mersin'in arkeolojik alanlarının turizme kazandırılması gerektiğini belirtti. Kentin tarihi ve turistik yerlerinin ciddi çalışmalarla cazibe merkezlerine dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Durukan, bu sayede hem turistlerin hem de turizm yatırımcılarının ilgisini çekebileceklerini söyledi.

08.10.2023 10:35  Güncelleme: 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERSİN Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, kentin Kızkalesi, Adamkayalar, Cennet Cehennem, Kanlıdivane gibi tarihi ve turistik yerleriyle dikkat çektiğini belirterek, Fakat biz bunları turizme kazandırılmış değiliz. Buralarda ciddi çalışmalar yapıp hem turistler için hem de turizm yatırımcıları için kenti cazip hale getirebiliriz dedi.

Anadolu'da nadir arkeolojik alanlara sahip Mersin'in gizli hazineleri turizme kazandırılmayı bekliyor. 321 kilometrelik sahil şeridi ile deniz turizminin önemli kentlerinden olan Mersin'de özellikle Kızkalesi, Adamkayalar, Cennet Cehennem, Kanlıdivane gibi tarihi yerler de öne çıkıyor. Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, Mersin'in arkeolojik olarak tescilli olan ve tescilli olmayan alanlar açısından Türkiye'nin en zengin coğrafyalarından bir tanesi olduğunu belirtti.

Arkeolojik alanların kapsamlı bir çalışma ile turizme kazandırılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Durukan, Birbirine taş atımı mesafede çok sayıda mezarlık, tapınak, çiftlik, rölyef görebiliyoruz. Türkiye'nin başka bir yerinde karşılaşamayacağımız kadar kuvvetli. Fakat biz bunları turizme kazandırılmış değiliz. Buralarda ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bunları yaptığımız zaman ancak hem turistler için hem de turizm yatırımcıları için kenti cazip hale getirebiliriz dedi.

'CAZİBE MERKEZLERİ YARATILMALI'

Arkeolojik alanların cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Durukan, Tabi bunların hepsini de turizme kazandırmak gibi bir durum olamaz çünkü sayısı çok fazla. Ancak bunların bazılarını, çok özel olanını öne çıkarıp ve noktasal çalışmalar yapıp kentin cazibe noktaları haline getirebiliriz. Bunun bazı örnekleri yapıldı, tartışmalı da olsa turizme kazandırıldı. Buralar ciddi sayıda da turist çekiyor. Bunlara ekleme yapmamız gerekiyor. Aslında bunları bizim ev ödevimiz gibi de düşünebiliriz. Bunları yaptığımız zaman ancak hem turistler için hem de turizm yatırımcıları için kenti cazip hale getirebiliriz. Örneğin elimizde Kızkalesi gibi bir mücevher var ama biz üzerindeki tozu çamuru alamıyoruz. Bunu yaptığımız takdirde kentte önemli cazibe merkezleri yaratmış olacağız. Cennet Cehennem, Kanlıdivane gibi turizme kazandırılmış noktalara yenilerini eklemiş olacağız. Adamkayalar'ı da belki bu sıranın en üstüne yazmamız mümkün. Hem çalışması çok çabuk bitecek hem de çok ilgi çekecek bir noktaö diye konuştu. (DHA))

Mersin\'in arkeolojik hazineleri turizme kazandırılmayı bekliyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Turizm Mersin'in arkeolojik hazineleri turizme kazandırılmayı bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement