"Petrol Fiyatlarındaki Artış Spekülatif" - Son Dakika
Politika

"Petrol Fiyatlarındaki Artış Spekülatif"

"Petrol Fiyatlarındaki Artış Spekülatif"

Bakan Taner Yıldız, Petrol Fiyatlarındaki Artışın Spekülatif Olduğunu Söyledi.

27.02.2011 20:12

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de yaptığı açıklamada, Arap ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle petrol fiyatlarındaki artışın spekülatif olduğunu söyledi. Yıldız, "Teknik bir gerekçeyle bu fiyatlar artmıyor. Petrol azlığından dolayı bu fiyatlar artmıyor. Arz güvenliğinde bir sıkıntı olduğu için artmıyor. O yüzden spekülatif etkilerin ortadan kalkacağına inanıyorum " dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız,3 Mart'ta Rusya'da petrol başta olmak üzere enerji kaynaklarını masaya yatıracaklarını, Afşin'deki göçükte Almanya ve Japonya'dan aldıkları teknolojik destekle aramanın sürdüğünü açıkladı

AKP İl Danışma Kurulu toplantısına katılmak için Kayseri'ye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, partililerle birlikte Erciyes dağı eteklerindeki Kıranardı mahallesindeki Kent Ormanında kahvaltı yaptı.Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Taner Yıldız, 3 Mart'ta Rusya'nın Kazan kentinde yapacakları toplantının doğalgaz fiyatlarının aşağıya çekilmesi dahil bir çok konuyu içerdiğini söyledi. Yıldız, Rusya Devlet başkanı Medhedev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha sonra yapacakları toplantıya da bir ön hazırlık olacak etkinliğe Rusya- Türkiye Karma Ekonomik komisyonu Eşbaşkanı sıfatıyla katılacağını ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile görüşeceğini belirterek, şöyle dedi:

DOĞALGAZ FİYATLARI DA ELE ALINACAK

"Dünyadaki petrol ve doğalgazla alakalı gelişmeleri masaya yatıracağımız önemli bir toplantı olacak.Rusya-Türkiye karma ekonomik komisyon eş başkanı sıfatıyla orada bulacağım. Sayın Medhedev ile biraraya geleceğiz. Hem bölgemizi, hem de dünyadaki özellikle Akdeniz havzasındaki son gelişmeleri de değerlendirebileceğimiz bir toplantı olacak .bu aynı zamanda Sayın Başkabakanımızının, Sayın Medhedev'le buluşmadan önceki bir çalışması olarak da nitelendirilebilir. İçinde yalnızca doğalgaz değil birçok proje yer alıyor. Bu projelerin karşılıklı kazanda değerlendirmiş olacağız. Ondan sonra da önümüzdeki ayın ortalarında da tabi ki Rusya Federasyonu'nda Moskova'da yapılacak toplantıya zemin teşkil etmiş olacağız. Tabi ki burada bizim beklentimiz doğalgazla alakalı fiyat gelişmelerini enine boyuna konuşmak. Kendilerinin bize söyleyecekleri bizim onlara söyleyeceğimiz bir kısım cümleler olacak. Bunu ille bir indirim, fiyat yükseltilmesi, fiyat zammı olarak değerlendirmek doğru olmayabilir. Adını, karşılıklı değerlendirme olarak koymak doğru olabilir. Toplantı sonrası ne tür gelişmeler olacak onu da kamuoyuyla paylaşacağız. Bizim temennimiz, en büyük girdilerimizden olan petrol ve doğalgazla alakalı hele hele fiyatların yükselme eğilimi gösterdiği şu zamanda vatandaşımızın bundan etkilenmemesini sağlamaktır. Bunla alakalı çalışmalardır.O yüzden bu görüşme karşılıklı olarak yapılacaktır. Teknik görüşmenin ardından indirimle alakalı bir sonuç çıkmış değil. Ama, bunlar nihayetlenmiş görüşmeler değil devam ediyor . O yüzden bir rakam veya sonuç vermek şu hüküm vermek şu safhada doğru değil. Bizim beklentimiz budur ama karşı tarafın beklentisi de tam tersidir. Bunları oturup karşılıklı görüşmemiz gerekiyor."

PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SPEKÜLATİF

Taner Yıldız, Arap ülkelerindeki halk hareketlerinin ardından petrol fiyatlarında meydana gelen artışları spekülatif bulduğunu belirtti. Yıldız "Özellikle ulaştırma sektöründe nihai tüketicimizin kullandığı vatandaşımızın kullandığı benzin istasyonlarındaki bütün mamuller bundan etkileniyor. Çünkü hepsi ham petrol orijinli. Fakat, gerek Libya'da gerekse , Tunus ve Mısır'da olan olayların ham petrol üzerindeki etkisinin önemli ölçüde spekülatif olduğunu söyleyebilirim. Libya'daki üretilen petrol, şuanda üretimi kısıtlanan petrol, Dünya tüketiminin yüzde 1'inin daha altındadır. Yani arzı yüzde 1'in daha altında olan kalemin fiyatı yüzde 10 daha tetiklemesini ben biraz spekülasyon olarak görüyorum. Geçtiğimiz hafta Riyad'da yapılan Enerji Bakanları toplantısında biraraya geldik ve bu konuyu değerlendirdik. Yaklaşık 1.6 milyon varildir Libya'nın günlük üretimi ve bunu yüzde 25'i kıstı. Yani şuanda 1 milyon varilin üzerinde yine üretim yapıyor. Ama, Sudi Arabistan şuanki üretimine 4 milyon varil daha artı ekleyebileceğini söyledi . Bu önemli bir arzdemektir. Dünyanın toplam tüketiminin günlük 86 milyon varil olduğunu düşünürsek çok etkileyebilecek rakamlar değil. Bu açıdan bu fiyatların ben ümit ediyorum ve temenni ediyorum ki tekrar eski haline doğru eğilim göstermesi lazım. Çünkü teknik bir gerekçeyle bu fiyatlar artmıyor. Petrol azlığın dan dolayı bu fiyatlar artmıyor. Arz güvenliğinde bir sıkıntı olduğu için artmıyor. O yüzden spekülatif etkilerin ortadan kalkacağına inanıyorum bu olayların yatışmasından sonra. Tek temennimiz o dur ki özellikle enerji sektörü olarak Türkiye'nin ithalatında önemli payı olan petrolün ve doğalgazın fiyatlarının eski haline dönmesini ümit ediyorum. " diye sözlerini sürdürdü.

AFŞİN'DEKİ KURTARMA ÇALIŞMALARINA ALMAN VE JAPONLARDA KATILDI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Afşin'de meydana gelen göçük ve enkaz altında kalan 9 kişinin bulunması için çalışmaların olası yeni heyelanlar yüzünden tedbirli olarak yürütüldüğüne dikkati çekti. Yıldız " Teknolojik tüm olanakları kullanarak arama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda bu çalışmalara Almanya ve Japanyo'den gelen ekipler de katılıyor. Oluşan yeni heyelanlar nedeniyle riske girmeden kurtarma çalışmaları devam ediyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Petrol Fiyatlarındaki Artış Spekülatif' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement