Gül: Irak'la Yeni Bir Dönem Başlıyor - Son Dakika
Politika

Gül: Irak'la Yeni Bir Dönem Başlıyor

Gül: Irak\'la Yeni Bir Dönem Başlıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Irak'la biliyorsunuz biraz ilişkilerimizde soğukluk vardı. Yeni bir dönem başlıyor. Bundan mutluluk duyuyorum." dedi.

25.10.2013 13:29  Güncelleme: 14:13

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'de yaptığı açıklamada, "Irak'la biliyorsunuz biraz ilişkilerimizde soğukluk vardı. Bunun giderilmesini istedik. Bu soğukluğu hem biz, hem de Iraklılar fark etti. Türkiye ile Irak arasında çıkar çatışması yok. Irak'ın siyasi ve toprak bütünlüğüne önem vermişizdir. Toprak bütünlüğüne sahip çıkmışızdır. Irak'la yeni bir dönem başlıyor. Bundan mutluluk duyuyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünissa Gül ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Ankara'dan özel uçakla Kayseri Erkilet Havalimanı'na geldi. Burada merasim mangası ve protokol tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Kayseri valiliğini ziyaret etti. Valilik girişinde vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılanan Cumhurbaşkanı Gül'e bir kadın, "Cezaevindeki çocuklarımızın durumlarına el atın" diye bağırdı.

"TÜRKİYE HER TÜRLÜ TEDBİRİNİ ALIR"

Cumhurbaşkanı Gül, valilikteki ziyaret sırasında bir gazetecinin ABD'nin yasa dışı olarak Almanya ve Fransa gibi bazı AB ülkelerini dinlediği yolundaki soruyu, "Teknolojinin ne kadar geliştiğini biliyoruz. Teknolojinin bu kadar gelişmesine liderlik eden enformasyon teknolojisidir. Yeri geldiğinde, bunu devlet hizmetlerinde kullanıyorlar. Bundan kimsenin şüphesi yoktur. Buna karşın teknolojik tedbirler alınıyor. Skandallar çıkıyor. BM Genel Kurulunda da bu konuyla ilgili bazı liderler çok büyük şikayetlerde bulundular. Avrupa'da çıkan ve kamuoyunu ilgilendiren bu konuyla igili Türkiye olarak, her türlü tedbirlerini alırız. Devletimiz kendi mahremiyetini korur. Tedbirlerimizi ilgili kurumlarımız dikkatli şekilde alır" diye yanıtladı.

"IRAK'LA İLGİLİ YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

Cumhurbaşkanı Irak Dışişleri Bakanı Zebari ile dün yaptığı görüşmesinin sorulmasını da şöyle anlattı:

"Irak'la biliyorsunuz biraz ilişkilerimizde soğukluk vardı. Bunun giderilmesinini istedik. Bu soğukluğu hem biz, hem de Iraklılar fark etti. TBMM'deki konuşmamda Irak'ın önemine değinmiştim. Irak tarafı da bunun farkındaydı. Türkiye ile Irak arasında çıkar çatışması yok. Irak'ın siyasi ve toprak bütünlüğüne önem vermişizdir. Toprak bütünlüğüne sahip çıkmışızdır. Irak'da etnik ve mezhep ayrılıkları vardır. Biz, hepsine eşit mesafedeyiz ve hepsini kucaklıyoruz. Bir ülkeyi kucaklarken, o ülkedeki her kesimi, yani hepsini kucaklayacaksınız. Buna önem veriyoruz. Türk ekonomisi için Irak önemli bir ülke. Irak'ın kalkınmasına Türk özel sektörünün nasıl katkı yapacağı bellidir. Irak'la yeni bir dönem başlıyor. Bundan mutluluk duyuyorum."

ZEBARİ: YENİ BİR SAYFA AÇMANIN TAM ZAMANI

Türkiye'de bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, Türkiye ile Irak'ın ilişkilerinin son zamanlarda sıkıntılı bir süreçten geçtiğini söyledi. Ortak bir çalışma yapmanın zamanın geldiğini ifade eden Zebari, "Bu sayfayı kapatıp yeni bir sayfa açmak için tam zamanıdır." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari ile Ankara Palas'ta bir araya geldi. Buradaki görüşmenin ardından her iki bakan kameraların karşısına geçti. Irak ve Türkiye ilişkilerinin son zamanda sıkıntılı bir süreçten geçtiğini anlatan Zebari, "Şu an zamanı geldi ortak bir çalışma yapalım. Bu sayfayı kapatıp yeni bir sayfa açmak için tam zamanıdır. Önümüzdeki aydınlık günlere bakmak için yapıcı ilişki kurmak için bazı konularda görüş ayrılığı olsa bile aramızda çözülmeyecek hiçbir problem yoktur. İletişim kurarak bu sorunları çözebiliriz. Bağdat ile Ankara arasında mesafe çok kısa. İletişim kurmak için çok mesafe yok aslında. Değerli kardeşimle bir dizi karar aldık. İki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek değil yeni ufuklar açmak için yeni kararlar aldık. Eş güdüm konusunda mutabık kaldık. Irak Türkiye'nin bu bölgedeki rolünü takdir ediyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE IRAK'IN KADERİ ORTAK"

Türkiye ile Irak'ın kaderinin ortak olduğunu vurgulayan Zebari, "Bunun yanı sıra bizim kaderimizin ortak olduğuna inanıyoruz bu bölgede. Bütün gerginlikler iki ülkeye ortak bir şekilde yansıyor. Suriye krizi Türkiye-Irak-Ürdün-Lübnan'ı direk bir şekilde etkiliyor. Biz iletişim kurmaktan yanayız. Bu insanlık dramı bitsin. Biz Bağdat'a ziyaretinizden dolayı şimdiden size hoş geldiniz diyorum. Gelecekle ilgili iki bakanlık arasında komisyon çalışması hakkında anlaşmalar mutabık kılındı." ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun, Barzani'nin Kürtleri korumak amacıyla Suriye'deki duruma müdahale edilebileceği yönündeki ifadelerini hatırlatması üzerine Zebari şunları söyledi: "Sayın bölgesel yönetimin başkanına bunu sorabilirsiniz, Kürtler diğer Suriye halkı gibi çok ciddi sıkıntılar yaşıyor, müdahil olup olmaması konusunda bilgim yok."

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Gül: Irak'la Yeni Bir Dönem Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement