'Göz Doktoruna Gidin' - Son Dakika
Politika

'Göz Doktoruna Gidin'

\'Göz Doktoruna Gidin\'

Bakan Çağlayan, İzmirli İşadamlarıyla Buluştu

16.02.2011 20:41

CÜPPELİ KİŞİDEN BAŞBAKAN'A MEKTUP

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Cumhuriyet'in 100'ncü yıldönümünde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı amaçladıklarını belirterek, "2013 yılında kendi helikopterimizi, 2023 yılında kendi uçağımızı yapacağız. Bu hedeflere ulaşabiliriz, yeter ki inanalım" dedi.

Bakan Zafer Çağlayan İzmir'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı oda ve borsa başkanları ve iş dünyası ile buluştu. Toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Bakan Çağlayan, ihracat kayıplarına rağmen Türkiye'nin 100 milyar dolar sınırını aşmasında İzmir'in önemli payı olduğunu kaydetti. Yine 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokmak için çaba sarfettiklerini anlatan Çağlayan, "2013 yılında helikopterimizi, 2020 yılında kendi uçağımızı yapacağız" dedi.

ELEKTRİKLİ OTO DEĞERLENDİRMESİ

Zafer Çağlayan, petrol ve doğalgaz kadar yüksek katma değerli ürünlerin ana hammaddesi olacak elementlerin de büyük önem taşıdığını, gelecekte bütün ülkelerin amacının hammadde teminini güvence altına almak olduğunu belirtti. Çin ve Amerika'nın, Afrika'nın pek çok ülkesinde bu hammaddeleri temin için yoğun çalışma yürüttüğüne dikkat çeken Çağlayan, Türkiye'de de elektrikli oto üretiminin gündemde olduğunu kaydederek, "Ancak otomobili üretmek kadar bataryasını üretmek de önemli. Elektrikli bataryanın ana maddesi lityum. Bizde de yok. Bugün bu sektöre gireceksek lityumu garanti altına almak zorundayız" diye konuştu.

EĞER ANKARA MİLLETVEKİLİ OLMASAYDIM

Temsilcilerin AB'nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin bir an önce dahil olması gerektiğini iletmesi üzerine değerlendirme yapan Bakan Çağlayan, 17 ülke ile serbest ticaret anlaşması yapıldığını kaydederek, "Serbest ticaret anlaşmaları konusunda anamız dinimiz ağladı, nal topluyoruz nal. Çok gayretler sarfediyoruz" dedi. Ankara milletvekili olan Çağlayan EXPO 2020 adaylığı ile ilgili olarak da, "Eğer Ankara EXPO'ya aday olmasaydı, İzmir'den yana oy kullanacağımdan emin olabilirsiniz. Ama yıllardır Ankara'da yaşıyorum, oranın milletvekiliyim" gerekçesini söyledi. Bakan Çağlayan Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 13'ncü birliğin kurulması için ise daha zaman olduğuna işaret etti.

DEMİRTAŞ: İZMİR'İ BÜYÜTEÇ ALTINA ALIN

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, eğer 2023 yılında Türkiye'nin ihracatı 500 milyar dolara çıkacaksa, bunun 100 milyar dolarının İzmir'den yapılması gerektiğini söyledi. İzmir'in, bu ihracat hedefine giden yolun lokomotifi olacağına inandıklarını vurgulayan Demirtaş, "Bu nedenle Hükümet olarak İzmir'i büyüteç altına alın. Hangi sektörler öne çıkmalı, neler yapılmalı belirlenmeliö dedi. İzmir'in kruvaziyer turizmindeki başarılarına da dikkat çeken Demirtaş, Bakan Çağlayan'dan, "Bu nedenle İzmir'i dışa açacak her platformda bizi yanınızdan ayırmamanızı istiyoruz" dileğinde bulundu.

İZKA'YI BAKANA ŞİKAYET ETTİ

Konuşmasında İzmir Kalkınma Ajansı'nı (İZKA) da eleştiren Demirtaş şu görüşleri savundu: "İzmir'in tanıtımı, daha fazla yabancı sermaye çekmesi için hazırlanan projelerin baş destekçisi de İZKA olmalı diye düşünüyoruz. Ancak, İZKA beklediğimiz yapıda bir kurum olmadı. Ajans oluşturuldu ama, hedefe giden yolu doğru değil. İzmir köylerine arıtma merkezi, kasabalarına tretuvar yapılarak, paketleme tesislerinin ve şarap fabrikalarının dolum kapasitesini arttırılarak dünya kenti olamayız. Maalesef İZKA böyle destekler veriyor. Bizim desteklerin yönüne, nereye verileceğine müdahale hakkımız yok. İzmir nasıl kalkınır, İZKA ne yapmalı bu konudaki fikrimizin önemi yok. İZKA şu anda DPT'nin güdümünde hedefsiz bir kuruluş olmuş.ö

LYON KENT AJANSI ÖRNEĞİ

Dünyada yatırım çalışması yapan Lyon kentinin ajansının bölgeye 66 şirket çekmeyi başardığını aktaran Demirtaş şunları söyledi: "Bizim de tam ihtiyacımız olan bunlar. Ajansın yatırımcıların yoğun bulunduğu kentlerde ofis açması, elemanlarının dünyada cirit atması gerekirken biz nelerle uğraşıyoruz. Bu nedenle Kalkınma Ajansları'nın yeniden yapılandırılması şart. Siz, Ekonomik Sosyal Konsey üyesisiniz. Gerekirse mevzuat değiştirilmeli. Önerimizi Ankara'ya taşımanızı istiyoruz. Ajansın hedefi, daha fazla yatırımcının geleceği ortamlara zemin hazırlaması ve daha çok dış satışa destek olmak yönünde olmalı."

Demirtaş, İzmir'in EXPO adaylığı konusunda ise "EXPO 2020, İzmir için önemli bir organizasyon. Ama Ankara milletvekili olduğunuz için bu konuya girmeyeceğim. Ama 2015 EXPO adaylığında verdiğiniz desteğe bir daha teşekkür ediyorum" dedi.

VALİ KIRAÇ'TAN İZKA YANITI

Programda konuşması bulunmayan ancak Demirtaş'ın İZKA eleştirilerinin ardından kürsüye çıkan İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, İZKA ile Devlet Planlama Teşkilatı arasındaki bağın çok kuvvetli olmasının eleştirilebileceğini belirterek, ancak şimdiye kadar ajansın gerçekleştirdiği başarılı çalışmaların da göz önünde bulundurulmasını istedi.

'LİMAN İYİLEŞTİRMESİ ÖNCELİKLİ SORUN'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Limanı'nda istenilen iyileştirmelerin kentin öncelikleri arasında yer aldığını anlattı. Yorgancılar şöyle konuştu: "Bununla birlikte OSB'lerden demiryollarının limanlara bağlanması, Hızlı tren projeleri ile İzmir-çevre iller arasındaki mesafenin kısaltılması, Çandarlı limanı projesinin sonuçlandırılması ve EXPO 2020'yi alması İzmir'in değişen ve gelişen vizyonuna çok büyük değer katacaktır."

Yorgancılar, Bakan Çağlayan'dan da EXPO konusunda destek istedi. İzmir'in ihracatta 4'ncü sıraya düştüğünü de hatırlatan Yorgancılar, İzmir ihracatında ilk 10 sırada yer alan birçok sektörün ihracatının başka şehirlerden gösterilmesinin bunda etkin olduğunu belirterek Bakan Çağlayan'dan bu konuda çözüm istedi.

KESTELLİ TARIMDA DESTEK İSTEDİ

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise, tarım ürünlerinin dış ticaretteki ağırlığının arttığını belirterek, sektörün istihdam ve üretimde de Türkiye için önemine işaret etti. Tarım sektörü ile sanayi entegrasyonunun sağlanması gerektiğine kaydeden Kestelli, İzmir'in tarımsal sanayi merkezi olabilmesi için doğru bir strateji ile desteğe ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.

CÜPPELİ KİŞİDEN BAŞBAKAN'A MEKTUP

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, partisinin İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyarette uzun sakallı bereli bir kişi, korumaların müdahalesine rağmen Bakan Çağlayan'ın yanına giderek iki mektup verdi ve "Bunu Başbakan'a vereceksin, bunu da Hüseyin Çelik'e ver" dedi. Bakan'ın yanında bulunan AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, "Sen adaylığını koyacak mısın, koymayacak mısın" diye sorunca, sakallı kişi "Başbakan okusun, karar versin yapsın beni" yanıtını verdi ve adını söylemeden parti binasından hızla uzaklaştı.

GÖZ DOKTORUNA GİDİN

Bakan Çağlayan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, muhalefetin iktidara yönelik sert eleştirilerinİ hatırlatarak, gözlük takmalarını önerdi. Çağlayan şunları söyledi: "Milletimizin başını öne eğdirecek bir şey yapmadık, aksine önemli projeler gerçekleştirdik. Zaman zaman muhalefet yapma adına partimizi eleştirenler var. Bu konuda bizler hoşgörülüyüz. Elbette ki yapılan eleştirilerin yapıcı olanlarından faydalanıyoruz ama, bunun insan haklarına, kişisel haklara yönelik olanlarını kabul etmemiz kesinlikle mümkün değil. Zaman zaman sırf muhalefet yapma uğruna Türkiye'deki bu güzel ekonomik gelişmeyi bu barışçıl yaşamı görmezden gelip, Türkiye'yi farklı şekilde göstermek isteyenlere de çağrı yapıyorum. Eğer bulundukları ortamı net göremiyorlarsa önce bir göz doktoruna gitmelerini tavsiye ederim. Ardından gözlükçüye gitmelerini tavsiye ederim. Bu da olmuyorsa, şöyle Türkiye'yi Kapıkule'yi geçerek, bir başka sınırımızı Irak, Suriye sınırımızı geçerek ülkeyi oradan görmelerini istiyorum."

'BİR LİDERİN DOĞUŞU' KİTABI HEDİYE ETTİ

Devlet Bakanı Çağlayan, İzmir'den 9 değil 19 milletvekili çıkarmayı hedeflediklerini söylerken, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Çağlayan'a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayatını anlatan 'Bir liderin doğuşu' adlı kitabı hediye etti. Bakan Çağlayan, "Bu kitabı okudum ama, defalarca okumakta fayda var" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Göz Doktoruna Gidin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement