Davutoğlu-Kerry Ortak Basın Toplantısı (1) - Son Dakika
Politika

Davutoğlu-Kerry Ortak Basın Toplantısı (1)

Davutoğlu-Kerry Ortak Basın Toplantısı (1)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ortadoğu'ya kalıcı barışın gelmesi ve Ortadoğu'da son dönem yükselen demokrasilerin istikrarlı bir nitelik kazanması Türkiye ve Amerika'nın ortak perspektifleri içindedir" dedi.

01.03.2013 18:51

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ortadoğu'ya kalıcı barışın gelmesi ve Ortadoğu'da son dönem yükselen demokrasilerin istikrarlı bir nitelik kazanması Türkiye ve Amerika'nın ortak perspektifleri içindedir" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmenin detayına ilişkin açıklama yapan Davutoğlu, Suriye politikasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, taraflı yapılan görüşmelerin detaylı olarak görüşüldüğünü söyledi. "İkili ilişkilerimiz mükemmel düzeydedir" diyen Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın Sayın Obama ile ilişkileri anlayış içinde yürümektedir. İkili ilişkilerimiz de Sayın Obama'nın ilk göreve geldiği 2009 yılında kullanmış olduğu güzel terminolojiyle model ortaklık mantığı içerisinde hızla ilerlemektedir. Her konuyu şeffaf bir şekilde görüşme anlayışına sahibiz" dedi.

ABD ile kurumsallaşmış bir ilişki içinde olduklarını dile getiren Davutoğlu, "Soğuk savaş sonrası dönemde bu kurumsallaşmış ilişkileri alanda da, diplomatik anlamda güçlü bir şekilde yürütme ihtiyacı da var. Çünkü alanda uygulamada birçok meydan okuma ile karşı karşıyayız" diye konuştu. Toplantıda her konuyu ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, ABD'nin Avrupa Birliği'ne ve Avrupa ile son dönemde transatlantik ticaret ile yatırım ortaklığı formülasyonu çerçevesinde geliştirdiği ilişkilerle yakından ilgilendiklerini söyleyerek, "Transatlantik ticaret ortaklığı içinde Türkiye'nin güçlü bir konumunun olması gerektiğini paylaştık" ifadesini kullandı.

Bölgesel konuların da ele alındığına dikkat çeken Davutoğlu, Suriye konusu, Tunus, Libya ve Fas'ta yaşanan seçim süreçleri, Arap Baharı'nda yaşanan gelişmeler, Afganistan'daki çekilme süreci ve sonrası ve NATO ile ilgili konuların görüşüldüğünü belirtti. Türk-Amerikan ilişkilerinin her iki ülke için önemli olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "Bugün uluslar arası sistem de bölgesel ve küresel barışta bu ilişkiye büyük bir ihtiyaç hissediyor. Eminin Türkiye ve Amerika'nın ortak bir anlayış içinde olması sorunlara kalıcı çözüm bulunmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

Bütün aktörlerin kalıcı çözüm için hareket etmesinin elzem olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "Ortadoğu'ya kalıcı barışın gelmesi ve Ortadoğu'da son dönem yükselen demokrasilerin istikrarlı bir nitelik kazanması Türkiye ve Amerika'nın ortak perspektifleri içindedir. Kıbrıs'taki seçim sonrası durum, Kafkasya'daki dengeler konusunu da ele almaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

KERRY: "BU CESUR TÜRK VATANDAŞINI HER ZAMAN HATIRLAYACAĞIZ"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin kısa olduğunu fakat içinde çok şeyi barındırdığını söyleyerek, "Toplantımızdan önce büyükelçiliğimizde rahmetli Mustafa Akarsu için bir anma törenine katıldım. Elçiliğimizde çalışan birçok insanın yerine hayatını feda etti. Gerçekten çok cesur bir hareketti. Sayın Bakana ve Türkiye'ye bu kayıptan dolayı taziyelerimi sunmak istiyorum. Bir anma töreni düzenledik. Merhumun ailesi de oradaydı. Bu cesur Türk vatandaşını her zaman hatırlayacağız. Mustafa'nın trajik kaybı aslında bize şunu hatırlatıyor. Bizi birleştiren bağlarımız var. Bu hoşgörü ruhunu teşvik etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Davutoğlu ile yapılan görüşmede ikili konuların yanı sıra Türkiye ve ABD'deki sıkıntıların da konuşulduğunu ifade eden Kerry, ülkeleri birbirine yakınlaştırmak açısından nelerin yapılabileceğini konuştuklarını söyleyerek, "NATO'nın müttefiki olarak terörizmin her türlü formuyla mücadelede omuz omuzayız" ifadesini kullandı.

"KENDİ HALKINA ŞİDDET UYGULAYAN ESAD REJİMİNİN ARTIK MEŞRUİYETİNİ KALMAMIŞTIR"

Suriye halkının desteklenmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Kerry, "Bir siyasi geçişin sağlanması lazım. Kendi halkına şiddet uygulayan Esad rejiminin artık meşruiyeti kalmamıştır. ve artık Esad rejiminin yapacağı seçimlerin de bir önemi yoktur. Biz birlikte bu trajediyi sonlandırmaya çalışıyoruz" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Davutoğlu-Kerry Ortak Basın Toplantısı (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement