CHP'li Kadınların Kota Sıkıntısı - Son Dakika
Politika

CHP'li Kadınların Kota Sıkıntısı

CHP\'li Kadınların Kota Sıkıntısı

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Deniz Pınar Atılgan, Tüzük Kurultayı'nda kabul edilen yüzde 33 kadın kotasının bazı ilçe örgütleri tarafından uygulanmamasını eleştirdi.

10.05.2012 15:58

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Deniz Pınar Atılgan, Tüzük Kurultayı'nda kabul edilen yüzde 33 kadın kotasının bazı ilçe örgütleri tarafından uygulanmamasını eleştirdi. Atılgan, "Keşke yüzde 50-yüzde 50 eşit şartlarla yarışsak da çıkıp yüzde 33'leri almak için bu kadar çok mücadele etmesek erkek arkadaşlarımızla" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Deniz Pınar Atılgan, 17 ili kapsayacak çalışmaları çerçevesinde ilk olarak Mersin'e geldi. Beraberinde Kadın Kolları Genel Sekreteri Nilgün Nazilli, Mersin İl Sorumlusu MYK üyesi Göksu Günay, MYK üyeleri Serap Maktav ve Nebahat Katırcı ile birlikte CHP İl Başkanlığı'na gelen Atılgan, İl Başkanı Yılmaz Şanlı ve İl Kadın Kolları Başkanı Nevin Zaimoğlu tarafından karşılandı. Burada İl ve İlçe Kadın Kolları üyeleri ile toplantı yapan Atılgan, kongreler süreci ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Toplantı öncesinde basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Deniz Pınar Atılgan, göreve atandıktan sonraki ilk ay 30 ilde çalışma yaptıklarını ifade eden Atılgan, kısa bir aradan sonra 17 ili kapsayan bir çalışma için yola tekrar yola çıktıklarını ve ilk duraklarının da Mersin olduğunu söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile beraber 12 Mayıs Cumartesi günü Mardin'in Uludere ilçesine gideceklerini ve şehit aileleriyle bir toplantı yapacaklarını bulduran Atılgan, daha sonra Şırnak'tan Karadeniz'e, oradan İç Anadolu'ya inerek 17 ildeki çalışmalarını tamamlayacaklarını kaydetti. Bu toplantılarda il kadın kolları üyeleri ile buluşarak hem yaptıkları çalışmaları paylaşacaklarını hem de Haziran ayında başlayacak ilçe kongreleri, ardından il kongreleri ve Kurultay'a ilişkin bilgi alışverişinde bulunacaklarını dile getiren Atılgan,

Mersin'den Adana ve Osmaniye'ye geçecekleri bilgisini verdi.

"YÜZDE 33 KOTASINI BAZI İLÇELER UYGULAMIYOR"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Genel Başkan Atılgan, "Tüzük ile getirilen değişikliklerden sonra CHP'deki kadın hareketinde bir değişim, üye sayısında bir artış oldu mu? Büyük Kurultay'dan kadın örgütlerinin beklentisi nedir?" sorusuna yüzde 33 kotasının uygulanması ile ilgili sıkıntılarını aktararak yanıt verdi. Cumhuriyet tarihinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesini birinci devrim, CHP'de en az yüzde 33'lük cinsiyet kotasının Tüzük Kurultayı'nda kabul edilmesini de ikinci devrim olarak niteleyen Atılgan, bunun kadın hareketinde bir canlılık getirdiğini ama örgütlerden tam istedikleri şekilde bir randıman alamadıklarını söyledi. Bazı ilçe kongrelerinde yüzde 33 kadın kotasının uygulanmadığını dile getiren Atılgan, "Biz hemen bunun akabinde Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'na durumu ilettik. Hemen ikinci bir genelge ile biz önümüzdeki Türkiye genelinde yapılacak il kongrelerinde buna çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledik" diye konuştu.

"CHP'DE KADIN HAREKETİNDE UZUN YILLAR ZAFİYET VARDI"

Örgütlerin bu konuda artık çok bilinçli olduklarına inandığını da vurgulayan Atılgan, "Çünkü uzun yıllardır kadın hareketinde inanılmaz derecede bir zafiyet vardı CHP'de. Gerçi çok dinamik gibi gözüküyordu ama hep atamalar olduğu için, hiçbir zaman kurultay süreci yaşanmadığı için uzun yıllardır, bunun bir toparlanması oldu. Bu arada ben her zaman söylüyorum, keşke erkeklerle yüzde 50-yüzde 50 eşit şartlarla yarışsak da çıkıp yüzde 33'leri almak için bu kadar çok mücadele etmesek erkek arkadaşlarımızla. Ama inanıyorum en kısa süreçte biz onu da başaracağız. Çünkü genel başkanımız çok istiyor, 'çıtayı daha da yükseltelim' diyor. Kota, çok az bir yerde uygulanmadı ama genelde dikkat ediliyor" ifadelerini kullandı.

Büyük Kurultay'dan beklentilerini de değerlendiren Atılgan, CHP'nin daha önce yüzde 25 kadın kotası bulunduğunu, bunun da en somut uygulandığı tek yerin Parti Meclisi seçimleri olduğunu ve yine uygulanacağını aktararak, "İnanıyorum ki, daha çok kadınla biz el birliği yaparsak önümüzdeki yerel ve genel seçimlerde çok başarılı bir kadın ordusuyla hem yerelde hem parlamentoda CHP temsil edilmiş olacak" şeklinde konuştu.

KA.DER GENEL BAŞKANINA TEPKİ

KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın'ın dünkü, "CHP'de kadın kotası değişti ama zihniyet değişmedi" açıklaması da sorulan Atılgan, Aydın'a tepki gösterdi. Bir takım aksaklıklar yaşadıklarını kabul eden Atılgan, Aydın'ın gündeme oturmak için böyle bir açıklama yaptığını savundu. Çok değişik kesimlerden çok engel olunmasına rağmen Kılıçdaroğlu'nun, kadınların arkasında dimdik durduğunu vurgulayan Atılgan, şöyle devam etti: "Bunu da en iyi şekilde uygulatmaya çalışacağız biz kadın örgütü olarak. Ama örgütün değişik birimlerinde özellikle kurultay delegelik bazında bunların hem takibi çok zordu hem de Tüzük Kurultayı'ndan sonra hemen kongrelerimiz başladı. Tabi ki bir takım aksaklıklar olacak. Zaten kimse dört dörtlük bir şey yaptım diye iddia edemez Türkiye'de. Söylerse de yalan olur. Aksaklıklar oldu ve biz bunu il kongrelerinde daha da minimuma indirip, kurultayımızda da seslendireceğiz."

KA.DER Genel Başkanı Aydın'a Mersin'den bir mesaj göndermek istediğini kaydeden Atılgan, seçildikleri 3 Şubat'tan bu yana Aydın'ın kendisini aramadığını, genel merkeze gelip 'neler yapacaksınız' diye sormadığını anlattı. Atılgan, "İnsanları ben hayretle karşılıyorum, şaşırıyorum. Sadece gündeme oturmak, gündeme damga vurabilmek için çıkıyorlar bir-iki cümle söylüyorlar. Çok ilgileniyorsa buyursun genel merkeze gelsin, biz kendisiyle karşılıklı görüşelim" dedi.

Atılgan'ın ardından konuşan İl Başkanı Şanlı da Mersin İl Örgütü olarak 3,5 yılda 3 kadın kolu başkanı ile çalıştığını bütün kadınlara teşekkür etti. Mersin'de yerel seçim, referandum ve genel seçimde CHP örgütlerinin en çalışkan, en dinamik gücünün kadınlar olduğunu dile getiren Şanlı, "Mersin'de yıllardır yüzde 22-25 bandında olan CHP oyunu ilk olarak yüzde 32 bandına bu kadınlarla çıkartabildik. Bu kadınlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nevin Zaimoğlu ise CHP kadın örgütünün önemli bir sürece girdiğini ve kongrelerden çok daha güçlenerek çıkacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP'li Kadınların Kota Sıkıntısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement