Cemevi Temeli Attı, Erdoğan'a Yüklendi - Son Dakika
Politika

Cemevi Temeli Attı, Erdoğan'a Yüklendi

Cemevi Temeli Attı, Erdoğan\'a Yüklendi

Baykal, Cem Vakfı Tarafından Yaptırılan Cemevi'nin Temel Atma Törenine Katıldı. Kamer Genç'i de Yanına Alan Baykal, Erdoğan'a Verdi Veriştirdi.

19.04.2008 14:58

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cem Vakfı tarafından yaptırılan Cemevi'nin temel atma törenine katıldı. Meclis'te AKP'lilerin saldırısına maruz kalan Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e destek veren Baykal, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirdi. AKP'nin bir süre önce gündeme getirdiği Alevi açılımını hatırlatan Baykal, söz konusu açılımın, Kamer Genç'e yapılan saldırıyla sonuçlandığını ifade etti. Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nu eleştirdi. Diyanet'in Türkiye'de siyaseti belirleyici unsur olduğunu ileri süren Doğan, 'Diyanet, kendi varlık sebebi zeminine çekilmeli' dedi.

Türkiye'nin en büyük Cemevi'nin temeli Ankara'da atıldı. Çankaya Belediyesi ve Cem Vakfı'nın işbirliği ile yapılacak olan Cemevi'nin temel atma töreni kalabalık bir katılımla gerçekleştirildi. Temel atma törenine, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Ankara Milletvekilleri Yılmaz Ateş, Zekeriya Akıncı, TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, eski Devlet Bakanlarından İmren Aykut, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, eski Tunceli Milletvekili ve CHP MYK Üyesi Sinan Yerlikaya, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ve çok sayıda siyasi katıldı. Temel atma törenine vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

-KAMER GENÇ'E YOĞUN İLGİ-

Önceki gün, Meclis'te bir grup AKP'li milletvekilinin saldırısına maruz kalan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Vatandaşların bulunduğu alandan protokol tribününe gelen Genç için vatandaşlar sık sık, 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganı attı. Genç, daha sonra tribünde CHP Lideri Baykal'ın yanına gelerek oturdu. Baykal ve Genç, tören boyunca sürekli sohbet etti.

-DOĞAN'DAN DİYANET ELEŞTİRİSİ-

Törende bir konuşma yapan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığını eleştirdi. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Başkent Ankara'da resmi kurumlarla birlikte ilk kez bir Cemevi yapılmasının gecikmiş ancak önemli bir gelişme olduğunu belirten Doğan, 'Bardağın dolu tarafından bakmalıyız' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Alevilerin sorunlarının çözümüne ilişkin milletvekilleri aracılığı ile kendisine bilgi verildiğini ancak Erdoğan'ın, söz konusu çözüm önerilerini dile getirmediğini hatırlattı. Muharrem ayında gerçekleştirilen yemekte, Erdoğan'ın çözüm önerililerini anlatacağını söylediğini ancak Diyanet İşleri Başkanı'nın müdahalesi ile bunun önlendiğini öne sürdü.

Sıkıntının, din konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın karar merci olmasında yattığını belirten Doğan, Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nun, AKP'nin Alevi açılımı ile ilgili olarak, 'Başbakan kendi işine baksın. Din işleri bizden sorulur' şeklinde uyarılarda bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'de siyasetin Diyanet tarafından belirlendiğini ileri süren Doğan, 'DİB ile uğraşılması gerekir. DİB, kendi varlık sebebi içine çekilmeli, siyasete müdahalesi önlenmelidir. Eğer çekilmez, Türkiye'de Arap-İslam anlayışı hakim olur. Bu konuda Diyanet talimatları Cidde'den, Riyad'dan alıyor. Bu kurumla hesaplaşılması gerekiyor' diye konuştu.

-BAYKAL: 'BAŞBAKAN ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRDI'-

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da törende bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Başbakan Erdoğan'a yüklenen Baykal, Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e yönelik saldırıya da sert çıktı.

AKP'nin bir süre önce gündeme getirdiği 'Alevi açılımını' hatırlatan Baykal, söz konusu açılımın yansımasının Kamer Genç'e saldırıyla kendisini gösterdiğini söyledi. AKP'nin samimi olmadığını ifade eden Baykal, Genç'e yönelik saldırıyı da 'utanç verici' olarak değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın, söz konusu olaylarla ilgili olarak yaptığı 'Benim vekillerim şiddet uygulamaz, asıl şiddet o zattın kendisidir' açıklamalarına tepki gösteren Baykal, Erdoğan'ın bu söylemiyle şiddeti meşrulaştırdığını kaydetti. Baykal, 'Akıl tutulmuştur, vicdan tutulmuştur' diye konuştu. Baykal'ın, Erdoğan'a yönelik eleştirileri sırasında vatandaşlar da 'yuh' sesleriyle Başbakan'a tepki gösterdi.

Konuşmaların ardından, Deniz Baykal, İzzettin Doğan, Muzaffer Eryılmaz, Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Rıza Uğurlu Dede'nin duaları eşliğinde Cemevi'nin temelini attılar.

Çankaya Belediyesi tarafından tahsis edilen 4 bin 300 metrekarelik arsa üzerine yapılacak olan Cemevi'nde, cem salonlarının yanı sıra, çok sayıda konferans merkezi, kurs bölümleri, kapalı otopark ve misafirhaneler olacak. Cemevi inşaatının bir yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

-KAMERAMANLARLA GÖREVLİLER ARASINDA ARBEDE-

Tören bitiminde, Baykal'ın görüntüsünü almak isteyen kameramanlarla bazı görevliler arasında arbede yaşandı. Küfürleşmelere varan olaylar, Çankaya Belediyesi yetkililerin araya girmesiyle büyümeden önlendi. (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika Cemevi Temeli Attı, Erdoğan'a Yüklendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement