Bakan Unakıtan'ın Eskişehir Ziyareti - Son Dakika
Politika

Bakan Unakıtan'ın Eskişehir Ziyareti

Bakan Unakıtan\'ın Eskişehir Ziyareti

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Türkiye İyileştikçe Bizim İstediğimiz Nitelikli Yabancı Sermaye de Gelecek. Hiç Merak Etmeyin" Dedi.

17.11.2007 18:46

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Türkiye iyileştikçe bizim istediğimiz nitelikli yabancı sermaye de gelecek. Hiç merak etmeyin" dedi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi'nde Bölgevizyon Dergisi tarafından düzenlenen "Frig Vadisi Kentlerinin Ekonomik Entegrasyonu ve Türk Ekonomisi" isimli sempozyumda konuşan Bakan Unakıtan; Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Bilecik ve Uşak illerini kapsayan sözkonusu vadiyle ilgili toplantıların devam etmesini gerektiğini belirterek, "Bir dahaki toplantıda 5 ilin valisi, belediye başkanları ve milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, sanayi ve ticaret odaları temsilcileri de burada olmalı.

Böylece bölge enine boyuna daha iyi tartışılsın. Burada görüşler ortaya çıktı. Konulara daha iyi teşhis konulmalı. Kalkınma bir bütün olduğu için sanayi ve turizmi birlikte ele almak durumundayız. Stratejik planları da, üniversiteler ortaya çıkaracak" diye konuştu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bir ülkede kalkınmadan söz etmek için üretimin artması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Üretim artmadan ekonomik büyümeden bahsedemezsiniz. Sürekli fiyatların arttığı, enflasyonun azgınlaştığı bir ülkede yatırım yapılması mümkün değil. Demek ki, enflasyonun düşürülmesi ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması lazım. 2007'den geriye 10 yıl gittiğinizde, Türkiyenin büyümesi yüzde 2.5 civarında. Bu oran 70 milyonluk bir ülke için duraksama gibi bir şey, hatta gerileme. Hasta bir ekonomik görüntü arz ediyoruz ki, bu yanlış. Aynı insan vücudundaki ısı, ateş gibi bir istikrar sergilemesi lazım.

Sürdürülebilir sürekli büyüme bu. Başarılar elde ettikten sonra bunların kalıcı olması için de yapısal reformlar yapmamız lazım. Bu hedeflerle geldik. Çok şükür fiyat istikrarında şuanda 7.7'lerdeyiz. Bu kafi değil. Demek ki, enflasyonun daha da aşağılara çekilmesi için ülke olarak gerekeni yapmaya devam ediyoruz. Bu bizim hükümetimizin önceliklerinden."

Bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranının geçen sene birin altına indiğini, bu sene de iki ya da ikinin altında teşekkül edeceğini tahmin ettiklerini açıklayan Unakıtan, "Tahminlerimizin altında bütçe açığıyla 2007 yılını kapatacağız. Bugün Türkiye'nin bütçesi bir çok Avrupa ülkesinden daha iyidir. O bütçe açıkları dönemi artık geride kaldı. Türkiye'de sadece ekonomi alanında değil, demokratikleşme ve insan hakları alanında da değişimler oluyor. O zaman yabancı sermaye Türkiye'ye iyi bakmaya

başlıyor. 'Türkiye'nin demek altyapısı, ekonomisi güçlü hale geliyor, o zaman yatırımcılar olarak biz de gidelim' diyorlar. Eskiden gazetelerde 'yabancı sermaye niye gelmiyor?' diye boyuna yazıyorlardı. Şimdi, ekonomide güven ve istikrar olunca 1 milyardan 20 milyar dolarlar seviyesine çıktı. Çok enteresan, bu seviyeye çıkınca bazıları tedirginlik duymaya başladı. Eskiden niye gelmiyordu, şimdi niye geliyor? Onu bir düşünün. Bu kadar fazla gelmesi acaba Türkiye'nin aleyhine mi? Hayır, hiç aleyhine

değil. Çünkü, Türkiye'nin sermaye birikimi noksanlığı var. Yani kalkınmada, yatırımda ihtiyacımız olan sermaye, Türkiye'de yok. Bu birikimi bizim arttırmamız lazım. Aynı zamanda da ihtiyacımız olan yatırımlar için yabancı sermayenin gelmesi lazım. 'Yabancı sermaye geliyor, ama hazır alıyor' diyorlar. Bırakın, hazır alsın canım, bu kadar para geliyor ya bu memlekete. Herhalde bu para uçmayacak. Başka yollardan tekrar yatırımlara dönüşecek. Şimdi, onun dışında sıfırdan fabrika kurmak için gelenler başladı.

Bu bir süreçtir. Türkiye, iyileştikçe bizim istediğimiz nitelikli yabancı sermaye de gelecek. Hiç merak etmeyin. Biz yeter ki, ülkemizi daha iyi yaşanır, ekonomik bakımdan istikrarlı, güvenli hale getirelim. Siz evinizi iyi döşerseniz herkes gelir, ama eviniz kötüyse kimse yüzüne bakmaz, önünden geçer gider" diye konuştu.

Toplantıda Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, Eskişehir Milletvekilleri Murat Mercan, Nedim Öztürk, Tayfun İçli, Beytullah Asil, Kütahya Milletvekili Hüseyin Tuğcu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Fazıl Tekin, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Cemalettin Sarar, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da birer konuşma

yaptı.

Bakan Unakıtan, daha sonra hayırsever Firuz Kanatlı tarafından yaptırılan Eti Sosyal Bilimler Lisesi'ni açtı ve Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak olan bin kişilik öğrenci yurdu ile hayırsever Mehmet Erçelebi tarafından yaptırılacak olan lisenin temel atma törenlerine katıldı. Ardından Şeker Fabrikası'nda brifing alan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, daha sonra Şeker Mahallesi Kırım Caddesi'nde oturan ve bir süre önce Hakkari'de şehit edilen 12 askerden biri olan Astsubay Çavuş

Soner Özübek'in ailesini ziyaret etti.

(OÖ-OK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Unakıtan'ın Eskişehir Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement