Bakan Ergün'den Kemalpaşalı Sanayiciyi Rahatlatan Açıklama - Son Dakika
Politika

Bakan Ergün'den Kemalpaşalı Sanayiciyi Rahatlatan Açıklama

Bakan Ergün\'den Kemalpaşalı Sanayiciyi Rahatlatan Açıklama

Nihat Ergün, İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ndeki Organize Sanayi Bölgesi'nin (KOSBİ) iptal edilen tüzel kişiliğini tekrar kazanmasının sorun olmayacağını belirterek, "Bir imzaya bakar.

06.05.2011 18:40

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ndeki Organize Sanayi Bölgesi'nin (KOSBİ) iptal edilen tüzel kişiliğini tekrar kazanmasının sorun olmayacağını belirterek, "Bir imzaya bakar. Islah Komisyonu çalışmasını yapıp bizim önümüze koyduğunda hemen o gün bile tüzel kişiliği veririz" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma eski Bakanı, AK Parti İzmir İkinci Bölge 1'inci sıra milletvekili adayı Binali Yıldırım ile birlikte KOSBİ'yi ziyaret etti. Bakan Ergün ve miletvekili adayı Yıldırım, daha sonra KOSBİ Toplantı Salonu'nda İzmir Valisi Cahit Kıraç, Kemalpaşa Kaymakamı Yüksel Topal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Kemalpaşa Belediye Başkanı CHP'li Rıdvan Karakayalı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, KOSBİ yönetimi, Sanayi Bakanlığı bürokratları ve sanayicilerle biraraya geldi. Buradaki toplantıda KOSBİ'nin tüzel kişiliğinin iptal edilmesiyle ilgili sıkıntılar görüşüldü.

KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, KOSBİ'nin tüzel kişiliğinin durdurulması nedeniyle yaşanan belirsizliğin sanayiciye zarar verdiğine dikkati çekip, "Birçok yatırımı tam olarak faaliyete geçiremiyoruz. Doğalgaz ve elektrik altyapımız tamamlanmış durumda. Ancak sanayicilerimiz belirsizlik sebebi ile bu hizmetleri KOSBİ'den alamıyorlar. Nisan 2010'da faaliyete geçirdiğimiz arıtma tesisimizi de bu sorun nedeni ile tam kapasite ile çalıştıramıyoruz" dedi.

KOSBİ'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğinin altını çizen Bakan Nihat Ergün ise "Konu her seferinde yargıya taşındı ve yargıya taşınmasından sonra da olmayacak işler oldu. Kurulmuş olan bir organize sanayi bölgesinin tüzel kişiliği iptal edildi. Yargı ile piyasa arasında sağlam bir diyalog oluşturmamız gerekmekte. Piyasa nasıl çalışıyor? Ekonomi neye ihtiyaç duyuyor? Bütün bunları yargı mekanizmalarının da görebileceği bir ortama Türkiye'nin ihtiyacı var. Şimdi, Islah Organize Bölgeleri kavramını kanuna koyduk ve yönetmeliğini de internet sitemizde görüşe açtık. Bir ay içerisinde kurum görüşleri de tamamlanacak ve yayınlanacak. Sizlerin bunu beklemenize gerek yok. Zaten burası organize sanayi bölgesi olma özelliklerine sahip. Bu nedenle hemen yönetmelikte belirtildiği gibi valimizin başkanlığında, Islah Komisyonu oluşturup, çalışmalara başlayın. Yönetmelik, önünüzde bir engel teşkil etmez" dedi.

Kendileri için KOSBİ'nin yeniden tüzel kişilik kazanmasının sorun olmadığını vurgulayan Bakan Ergün, şöyle devam etti:

"Sadece bir imzaya bakar. Islah Komisyonu çalışmasını yapıp, önümüze koyduğunda hemen o gün bile tüzel kişiliği veririz. Yeter ki, bugüne kadar karşılaşılan sorunlar tekrarlanmasın. Bu bakımdan bu çalışmanın çerçevesinin iyi çizilmesi lazım. Çünkü aynı sorunlar tekrar çıktığı takdirde sıfırdan başlarız. Burada Zeytincilik Enstitüsü ile, köylülerin sahibi olduğu bölgelerde sorunlar çıkabilir. Köylülerin de haklı olduğu yerler tabiki var. Bu düzenleme yapılırken köylülere de bilgi verdik. Yeni çalışmanın köylülerin kaygılarını dikkate alan bir çalışma olacağını ifade ettik. Çarpık sanayileşme sorunu sadece KOSBİ ile sınırlı değil. Trakya'da Ergene Havzası'nda da çok önemli problemlerimiz var. Bu kanunu bu bölgede de uygulayacağız. Sonuç olarak ülkemizdeki dağınık ve çarpık sanayiyi veya problemli yapıları bu kanun ile bir çözüme kavuşturmuş olacağız. "

'İzmir'İN TİCARETTEKİ PAYI AZALIYOR'

Binali Yıldırım ise KOSBİ'nin sadece İzmir için değil, Türkiye için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. KOSBİ'nin ihracatı ithalatından daha fazla olan az sayıdaki organize sanayi bölgesinden biri olduğuna dikkati çekip, "Bu ülkemizin cari açığı ve ticari dengesi bakımından son derece önemli. Ancak bir başka konu, İzmir'in geneli olarak düşündüğümüz zaman, aynı fotoğrafı göremiyoruz. İzmir, ticaretteki payı, yıllar itibari ile geleneksel bir ticaret şehri olmasına rağmen azalıyor. Maalesef bu durum İzmir bakımından bir olumsuzluk. Ortalama ihracattaki artışlar diğer gelişmekte olan illerde yüzde 10-15 iken son 10 yılda İzmir'deki artış yüzde 2. 5 civarlarında" dedi.

EXPO 2020'ye İzmir'in resmen aday olduğunu da hatırlatan Yıldırım, "İzmir EXPO'dan belki tek başına bir şey kazanamayacak. 2020'ye yönelik İzmir'in hayati projelerini tamamlama fırsatını bizlere verecek. Dolayısı ile İzmir'in 2023 hedeflerine sorunsuz bir şekilde ulaşmasını EXPO 2020 bir anlamda tetikleyen, hızlandıran bir mekanizma olacak" dedi.

İzmir- İstanbul demiryolunun Turgutlu bağlantısının devam ettiğine dikkat içeken Yıldırım, şunları söyledi:

"Hattın yüzde 70'i tamamlandı. Diğer kısmını da bu yıl içerisinde tamamlayıp 2011'de bu hattıda devreye alacağız. Burada kurulacak 2 milyon 500 bin metrekarelik yeni lojistik merkezle demiryolu ile entegre edilmek suretiyle KOSBİ'nin genişleme alanı olarak faaliyet gösterecek. Özetle bu bölge İzmir'in üretiminin ticaretinin topyekun kalkınmasının kavşak noktası bir yandan Anadolu'ya bir yandan da dünyaya açılan merkezi haline gelecek. "

Konuşmaların ardından KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Bakan Ergün'e plaket verdi. - İzmir/ Kemalpasa

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Bakan Ergün'den Kemalpaşalı Sanayiciyi Rahatlatan Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement