AK Parti Mkyk Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Mkyk Toplantısı

AK Parti Mkyk Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (3) "(Gezi Parkı eylemlerinde Soros bağlantısı iddiası)Bu iddiaları yabana atmıyorum. Üzerinde ciddi ciddi düşünülmesi gereken bir husustur. Bunun üzerinde herkesin kafa yorması gerekiyor" "Birazcık basiretini ve muhakemesini çalıştıran insanlar bir CNN international reklamsız 8 saat boyunca Türkiye'den nasıl canlı yayın yaptığını hesaba katması gerekiyor. Boston'daki patlamada bile normal yayın akışını kesmediği halde" "(ABD Büyükelçisi Riccardone'nin AK Parti'ye ziyareti) Sayın Büyükelçi, Türk ekonomisine, Türk ekonomisindeki gelişmelere özellikle büyük önem atfettiklerini ifade ediyor. Bizim dost ve müttefik ülkeler olduğumuzu söylüyor. Bu konuda sayın büyükelçiyle bizim çeliştiğimiz, çatıştığımız herhangi bir konu yok" "İster oturan, ister yürüyen, ister alkışlayan hangi türden olursa olsun yeter ki adam gibi eylem olsun. Yani yürüyen adam, oturan adamdan ziyade adam gibi eylem yapalım" "(Gezi Parkı olaylarından kaynaklanan) Zararlar, bizim insanımıza verilen zararların aynı zamanda topyekün ülkemize verilen zarar olarak kabul edilmesi lazım"

19.06.2013 19:19

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "(Gezi Parkı eylemlerinde Soros bağlantısı iddiası)Bu iddiaları yabana atmıyorum. Üzerinde ciddi ciddi düşünülmesi gereken bir husustur. Bunun üzerinde herkesin kafa yorması gerekiyor. Birazcık basiretini ve muhakemesini çalıştıran insanlar bir CNN international reklamsız 8 saat boyunca Türkiye'den nasıl canlı yayın yaptığını hesaba katması gerekiyor. Boston'daki patlamada bile normal yayın akışını kesmediği halde" dedi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında Gezi Parkı eylemlerine ilişkin söz ettiği anketin MKYK'da gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, konunun toplantıda konuşulmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın dün AK Parti'nin resmi olarak çalışmadığı bir araştırma şirketinin yaptığı anketin sonuçlarını kendi tabanıyla paylaştığını anlatan Çelik, MKYK'da İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de yapılan inceleme ve araştırmalarla ilgili bir sonuç ifade etmediğini, şu andaki duruma ilişkin bilgiler verdiğini belirtti.

Çelik, bir gazetecinin "duran adam" eylem şeklini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine şunları kaydetti:

"Arkadaşlar ister duran, ister yürüyen, ister alkışlayan, ister oturan, ne tür eylem yapan insanımız olursa olsun tekrar ifade etmek isterim. Yeter ki barışçıl olsun, yeter ki başka insanlara zarar vermesin, genel hayatı olumsuz etkilemesin. Trafiği tıkamasın. Onun dışındaki her türlü eyleme, demokrasi içerisinde yer vardır. İster oturan, ister yürüyen, ister alkışlayan hangi türden olursa olsun yeter ki adam gibi eylem olsun. Yani yürüyen adam, oturan adamdan ziyade adam gibi eylem yapalım. Dünyaya da bu anlamda bizimle ilgili olarak çok güzel pozitif bir mesaj verelim. Türkiye'de herkes düşüncesini ifade etsin. Kimsenin dayak yemediği, dayak atmadığı, kimsenin gaza gelmediği, kimsenin gaz yemediği toplantılarımız olsun. Biz dünyaya örnek olalım. Kendi talebini ortaya koyarken başka insanların demokratik haklarını, insan olarak haklarını engellemesin. Bizim durduğumuz yer burasıdır, yoksa birisi durmuş, birisi yürümüş kimse buna takılmaz."

-ABD Büyükelçisi Riccardone'nin AK Parti ziyareti-

Hüseyin Çelik, ABD Büyükelçisi Francis Riccardone'nin AK Parti ziyaretinin hatırlatılması üzerine de ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olduğunu belirterek, Riccardone'nin ilk defa partiyi ziyaret etmediğini, daha önce de ziyaretleri olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeler yaptığını ve bunların çok  olumlu sonuçları olduğunu ifade eden Çelik, "Bu çok olumlu meyveleri olan bir seyahatti. Esasen bu seyahatin sonunda  bazılarının rahatsız olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Sayın Büyükelçi zaman zaman Başbakanlığa zaman zaman AK Parti Genel Merkezi'nde zaman zaman da Dışişleri Bakanlığına gidebilir" dedi.

Riccardone'nin ziyaretin ardından, Türk demokrasisine güvendiğine dair açıklamalar yaptığını hatırlatan Çelik, "Sayın Büyükelçi, Türk ekonomisine, Türk ekonomisindeki gelişmelere özellikle büyük önem atfettiklerini ifade ediyor. Bizim dost ve müteffik ülkeler olduğumuzu söylüyor. Bu konuda sayın büyükelçiyle bizim çeliştiğimiz, çatıştığımız  herhangi bir konu yok" diye konuştu.

Çelik, AK Parti'nin Milli İradeye Saygı Mitinglerinde üç hilal ve bozkurt bayrakları açılmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları ve MHP'nin suç duyurusunda bulunduğunun anımsatılması üzerine de şöyle devam etti:

"Sayın Bahçeli'ye aklım ermiyor. Biz birbirimizin  kongrelerine gidiyoruz arkadaşlar. Mesela MHP'nin büyük kongresi olur AK Parti'den bizim üst düzeyden partiyi temsil edecek bir veya birden fazla arkadaşımız MHP'nin kongresine gider. Sonra da anons edilir, insanlar onları alkışlar veya CHP'nin büyük kongresi olur oraya da gideriz veya BDP'nin olur oraya da gideriz. Onlar da bize gelir. Peki o kapalı salonları hınca hınç dolduran bir ortamda bir etkinlik yapıyorsunuz ve bir başka partinin bir üst yöneticisi size geliyor, siz o gün misafir kabul ederek alkışlıyorsunuz. Nezaket bunu gerektirir. Peki bu garipsenmiyor da açık hava toplantısı olduğu zaman işin şekli mi değişiyor. Bizim kalabalık toplayamamak, MHP'linin getireceği kalabalığa muhtaç olmak gibi bir durumumuzun olmadığını önce Sayın Bahçeli ve sonra yanındaki arkadaşlar çok iyi bilirler. Orada bir nezaket gösterisinde bulunulmuştur. Yani pankart açılmıştır, Sayın Başbakan'ın oradan, 'Hadi oradan, sizin bizim mitingimizde ne işiniz var, bunları hemen  miting alanımızın dışına çıkartın' demesini mi bekliyordunuz? Böyle bir tavır mı olması gerekiyordu? Bu bir nezakettir arkadaşlar. Ama kim Sayın Bahçeli'ye bu bilgiyi getirip, böyle konuşmasını temin etti açıkcası hayretler içerisindeyim. Mahkemeye müracat edecekmiş bizi, olmazsa  Divan-ı Harbe versin. Ben hayretler içerisindeyim. Ben olsam bunu şöyle algılarım. Mesela yarın MHP'nin kongresi oldu. Bir kaç AKPartili gitti bayraklarıyla orada durdular. Sayın Bahçeli'ye onları kovduracak mı? Böyle bir şey mi olması gerekiyor. Evet, çok üzerinde durulmaya değer bir konu değil."

-TBMM başkanlığı seçimi

Çelik, Meclis Başkanlığı seçiminin MKYK toplantısında gündeme gelip gelmediği sorusuna da konunun toplantıda gündeme gelmediğini söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in görevine devam edecek mi ya da başka birinin Meclis başkanı olup olmayacağı konusunun henüz belli olmadığını anlatan Çelik, "Bu benim bireysel kararımla falan olacak bir şey değil ama bu meseleyi henüz konuşmuş değiliz. Bu konuyla ilgili parti içerisinde de henüz bir isim üzerinde mutabık kalındığını da bilmiyorum. Böyle bir şey yok. En azından olsa benim haberim olurdu" dedi.

Çelik, başka bir gazetecinin, "Bu toplantıda Gezi Parkı eylemlerinin  ardından esnafın ciddi anlamda zararı olduğundan bahsettiniz. Zararlar nasıl karşılanacak? Yardım paketi olacak mı? Zararlar eyleme katılanlardan mı tazminat davası yoluyla ya da başka bir şekilde mi alınacak" şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:

"Zararlar, bizim insanımıza verilen zararların aynı zamanda topyekün ülkemize verilen zarar olarak kabul edilmesi lazım. Ancak bu zararları veren ister eylemci olsun, ister kamu görevlisi olsun, suç işleyen ister eylemci olsun, ister kamu görevlisi olsun hukuk devletinde yaptıkları yanlarına kar kalmamalıdır. Buradan şunu anlamanız gerekiyor: Bazı eylemciler polis tarafından alınıyor, savcılığa götürülüyor, mahkemenin bir başından giriyor, bir başından serbest bırakılıyor. O şuna sevinmesin; tamam biz bu işten yırttık gibi düşünmesin.  O adam eğer ortalığı yakıp yıkmışsa eğer o kırıp dökmüşse, parçalamışsa kamu malına veya şahısların malına zarar vermişse kendisini suçlu hale getirecek deliller varsa ki bu deliller daha sonra tespit ediliyor, bunları tespit etmenin çeşitli yolları var, MOBESE kameraları var, başka türlü kameralar var, ajansların kameraları var, sizin kameralarınız var, bunlar daha sonra tespit edildiği zaman hiç kimsenin yaptığı kırma, dökme, vandalizm yanına kar bırakılmamalıdır, bırakılmayacaktır."

-"Şefkat devletinin ve hukuk devletinin gerektirdiği neyse hükümetimiz onu yapacaktır"

"Aksi takdirde bu yol olur. Bak ne güzel bankanın ATM'sini paramparça ettim, benzin döktüm yaktım. AK Parti'nin ilçe binasını yaktım.  Ben 271 özel araç yaktım, parçaladım, bu da benim yanıma kar kalacak derse birileri bundan sonra bunu yol haline getirirler" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşın zararının tazminine gelince, bu bir felaket, bu bir afet, kanunlar neyi öngörüyorsa, hukuk devleti neyi öngörüyorsa, elbette esnafımıza, sanatkarımıza bizim ülkemizin orta direğine hükümetimiz ülkenin imkanları nispetinde elini uzatacaktır. Ama bu arada bu firmaların önemli bir kısmının sigortaları var. Eğer sigorta kapsamındaysa sigorta şirketleri devreye girecektir. Bir şekilde vatandaşımızın zararlarının ortadan kalkması için normal hayatlarını devam ettirebilmeleri için şefkat devletinin ve hukuk devletinin gerektirdiği neyse hükümetimiz onu yapacaktır."

-Gezi Parkı eylemlerinde Soros bağlantısı iddiası

Bir gazetecinin Gezi Parkı odaklı eylemlerdeki bir çok yöntemin, ABD'li siyaset bilimci Gene Sharp'ın kaleme aldığı Sivil İtaatsizlik stratejileri kitabında yer aldığı ve Sharp'ın George Soros ile bağlantılı olduğunu iddialarını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Çelik, "Bu iddiaları yabana atmıyorum. Üzerinde ciddi ciddi düşünülmesi gereken bir husustur. Bunun üzerinde herkesin kafa yorması gerekiyor" dedi.

Gezi Parkı odaklı olayların uluslararası medya, faiz lobisi gibi boyutları olduğunu, birçok senaryo üzerinde bu konunun değerlendirilebileceğini ifade eden Çelik, "Biz işin o tarafından değiliz, önce bir kere yangını söndürmemiz lazım. Daha sonra oturup, adam akıllı bununla ilgili değerlendirmemiz lazım. Bu süreçten herkesin bir ders çıkarması gerekiyor. Birazcık basiretini ve muhakemesini çalıştıran insanlar bir CNN international reklamsız 8 saat boyunca Türkiye'den nasıl canlı yayın yaptığını hesaba katması gerekiyor. Boston'daki patlamada bile normal yayın akışını kesmediği halde" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Mkyk Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement