2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu\'nda

CHP ve MHP milletvekilleri, İstanbul merkezli operasyonda çocuklarının ismi geçen üç bakanın istifa etmesini istedi BDP'li Aydoğan'ın Hükümet'in gücünün azaltılmak istendiğine yönelik sözlerine CHP'li İnce, "Hükümet'in avukatlığı BDP'ye mi düştü?

18.12.2013 18:19

CHP ve MHP milletvekilleri,  İstanbul merkezli operasyonda çocuklarının ismi geçen üç bakanın istifa etmesini isterken, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, operasyonların arkasında, çözüm sürecinin sabote edilmesinin yattığını, Hükümet'in gücünün azaltılmak istendiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.

CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut, Napolyon'un "Para, para, para" sözüne işaret ederek, Türkiye bütçesinin de "vergi, vergi, vergi" üçlemesinden oluştuğunu, bunun da "rüşvet, rüşvet, rüşvet" üçlemesine neden olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu'nun 3 üyesinin çocuklarının gözaltına alındığını ifade eden Bulut, normal şartlar altında bu 3 bakanın ve bankalardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın derhal istifa etmesi gerektiğini savundu. Bulut, İçişleri Bakanı'nın yerinde kalmasının ise felaket olduğunu öne sürerek, "Takke düşmüş, kel görünmüştür. Devletin malı deniz değildir. Aksırınca, tıksırıncaya kadar yiyemeyeceksiniz.  Polisleri, savcıları, hakimleri de görevden alsanız kurtulumayacaksınız. Hesabı, millete vereceksiniz" diye konuştu.

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, İstanbul merkezli operasyonda  ismi geçen bakan çocuklarının, banka müdürlerinin suçsuz olmalarını, çıkan paraların kaynaklarını ifade edebilmelerini, görüntülerin sahte olmasını canı gönülden istediklerini dile getirdi.

Özensoy, şöyle devam etti:

"Operasyonda gözaltına alınanlar, yargılananlar beraat etse bile polis müdürleri görevden alınırken, Ergenekon soruşturması yaparken altına korunsun diye zırhlı araba verdiğiniz, dün kahraman olan savcı Zekariya Öz'ün yanına iki savcı vererek, onun etkisizleştirilmesi sonucu çıkacak karar, kamu vicdanında ne kadar kabul görecek? Başbakan, 'Bunlar tuzak' diyor. Dün Ergenokon soruşturmasını tek başına yapan bu kahraman savcı mı şimdi bu iktidara, Başbakan'a tuzak kuruyor? Bakanların yerinde kalmaları hukuki olabilir ama ahlaki olan sayın bakanların bir an önce oradan istifa etmeleridir. "

-"Görevden alacaklar tabii"

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, operasyonların arkasında da çözüm sürecini sabote etme amacının bulunduğunu, "Hükümet'in gücünü azaltmak istiyorlar. Hükümeti farklı şeylerle muhatap haline getirip, çözüm sürecinde daha dik durmasını, çözüm sürecinin arkasında durmasını engellemeye çalışıyorlar. Emniyet müdürlerinin neden görevden alındığını söylüyorlar. Alacaklar tabii ki. Onların yaptığı basit bir iş değildir. 2 yıldır teknik takipteydiniz neden 6 ay önce 2 yıl önce yapmadınız? Yaptığı basit bir iş değildir. Bunu söylerken, ülkede yolsuzluk yapılsın, bakanların çocukları bunlara bulaşsın demiyoruz. Bunu yapan zihniyetin, çözüm sürecini sabote etmekle alakası var" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, yaşananların çözüm sürecine bağlanmasının siyasete, ahlaka, hiçbir şeye uymadığını belirterek, "Hükümetin avukatlığı BDP'ye mi düştü?" diye tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da TBMM'nin yargı makamı olmadığını belirterek, yargı süreci devam ederken yargı sonuçlanmış, suç sabitmiş gibi siyasilerin yorum yapmasının doğru olmadığını belirtti.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hükümeti, çözüm sürecindeki yaklaşımlarından dolayı en fazla eleştiren partinin kendileri olduğunu belirtti.

Baluken, "alabildiğince kirlilik içine bulaşmış, pislik akıtan yolsuzluk skandalıyla karşı kaşıya kaldıklarını", bunu savunamayacaklarını söyledi. Baluken, Meclis'in inisiyatif alması gerektiğini belirtti.

-"Yargının arkasında olacağız"

Genel Kurul'da milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünlerindeki vergi yükünün yüksek olduğunu söyledi. Şimşek, benzinde yaklaşık yüzde 60, motorinde yüzde 50 olan bu oranın yüksekliğine işaret ederek, "2002'ye oranla, bu oranlar yükselmemiştir.  Ama yüksek olmadığı anlamına da gelmiyor. İndirmeye yönelik çalışmamız yok. Nedeni şu: Bütçeyi, gelir amacını bir kenara bırakalım; geçen yıl doğalgaz ve petrol ithalatı için 60 milyar dolar ödedik. Bu yüksek bir rakam, sürdürülebilir bir rakam değildir. Bunun üzerindeki vergileri indirerek, tüketimini artırmanın önünü açamayız" diye konuştu.

Şimşek, kamu bankası genel müdürüyle ilgili soruyu, "Kim olursa olsun, ismi, cismi ne olursa olsun, kim hata yapmışsa, yargı gereğini sonuna kadar yapsın. Bunun için yargıya her türlü desteği veririz. Genel konuşuyorum, aramızda hata yapmış olanlar olabilir. Önemli olan, hukuk yönünden tam cezasına çarptırılmasıdır. Bunun için yargının arkasında olacağız, yargıya gereken desteği vermek durumundayız, vereceğiz" diye yanıtladı.

Şimşek, hiçbir yolsuzluğu örtbas etme gibi dertlerinin bulunmadığını dile getirdi.

Tasarının görüşmeleri 12. madde üzerinde devam ediyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement