10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları - Son Dakika
Politika

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "Türkçe'nin yozlaşmasına, güdük hale getirilmesine her zaman karşı çıkmalıyız" dedi.

09.06.2012 18:35

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "Türkçe'nin yozlaşmasına, güdük hale getirilmesine her zaman karşı çıkmalıyız" dedi.

Arınç, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen "10. Türkçe Olimpiyatları Özel Ödül Töreni"nde, "Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü"nü layık görülen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'e ödülünü verdi.

Erdem'in bunu fazlasıyla hak ettiğini belirten Arınç, Erdem'in geçen dönem TBMM'de Türkçe ile ilgili bir araştırma komisyonunun başkanlığını yaptığını, komisyonun el kitabı gibi okunacak bir rapor hazırladığını anlattı.

Çalışmalarını samimiyetle devam ettiren Erdem'in Türk Dili ve Edebiyatı Derneği'ni kurduğunu dile getiren Arınç, "Son yaptıkları çalışma, yeni anayasa çalışmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. O da yeni anayasamızın dilidir. Birkaç hafta önce Ankara'da yapılan bu çalışmanın da yeni anayasa çalışmaları için adeta bir kaynak teşkil edeceğine inanıyorum" dedi.

Türkçe'nin çok sevilmesi gerektiğini vurgulayan Arınç, "Onun yozlaşmasına, güdük hale getirilmesine her zaman karşı çıkmalıyız. Sadece üç beş kelimeyle konuşan değil zengin dilimizin bütün kelimelerini, deyimlerini kullanacak bir konuşma dili meydana getirmeliyiz. Bu açıdan Sayın Erdem'e Türk diline yaptığı katkılar sebebiyle bu samimi çalışmalardan dolayı kutluyor, başarılar diliyorum" diye konuştu.

Türkçe Olimpiyatları'nın 10 yıldır daha fazla katılımla heyecan ve coşkuyla devam ettiğini belirten Arınç, "Allah kısmet etti pek çoğumuz bu çalışmalara birlikte katıldık. Unutmayın 135 ülkeden bin 500 genç arkadaşımız burada gösterilerini ortaya koydular, her alanda yaptıkları çabalarla çalışmalarla başarılar kazandılar. 135 ülkeye ulaşmak çok önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

-"İnsanlık El Ele' düşüncesinin çok haklı olduğuna inanıyorum"-

Arınç, 140 ülkede faaliyet gösteren Türk okullarının 135'inin burada temsil edildiğini kaydederek, "135 ülkenin nüfusunu yan yana getirdiğinizde, neredeyse 4-5 milyarlık bir nüfus karşımıza çıkıyor. O yüzden bu sene Türkçe Olimpiyatları'nın ana teması olan 'İnsanlık El Ele' düşüncesinin çok haklı olduğuna inanıyorum" dedi.

Burada Güney Amerika'dan Güney Asya'ya, Orta Doğu'dan Balkanlar'a, Rusya'dan Sibirya içlerine Moğolistan'a kadar bütün bir insanlığın gençlerinin, çocuklarının temsil edildiğini dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Birleşmiş Milletler'de 200 ülke varsa ki ben 190 civarında olduğunu biliyorum. Bunun yüzde 75'i bu çalışmalara katılıyor. Gözlerinizi kapasanız kendinizi başka bir yerde farz etseniz burada konuşan, şarkı söyleyen, oyun oynayan, skeçlerle bizleri güldüren çocukların içimizden birisi olduğunu zannedeceksiniz. O kadar bizden, o kadar bize yakın ve o kadar güzel Türkçe sevdalısı... Bütün bu çalışmalarda teşekkürlerimizi her zaman ifade ettiğimiz o güzel insandan başlayarak, öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi ve Türk okullarının bütün dünyada dal budak salması, neşrü neva bulması için gayret eden, oralarda bu okulları müteşebbis insanlarımız olarak kuran Anadolu'nun güzel fedakar insanlarına teşekkür ediyoruz. Binlerce selam o güzel insana ve onunla birlikte olanlara."

-"Şampiyonların şampiyonunu" seçilecek-

Olimpiyat Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, Türkiye ile tüm dünya ülkeleri arasında sevgi, dostluk, diyalog köprülerinin kurulması, Türkçe öğrenenlerin ödüllendirilmesi ve dünya gençlerinin barış ortak paydasında buluşmasını sağlamak amacıyla Türkçe Olimpiyatları'nın düzenlendiğini söyledi.

Dünya genelinde 250 bin öğrencinin Türkçe öğrendiğini anlatan Sağlam, bu öğrencilerden 15 bininin olimpiyatlara katılmak üzere ülkelerinde yarıştıklarını, ülke birincilerinin katıldığı olimpiyatlarda da "şampiyonların şampiyonu"nun seçileceğini bildirdi.

-"Yesevi'nin torunları 3 kıtada konuşulan bu dili, dünya dili yapma gayretinde"-

"Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü"ne layık görülen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de konuşmasında, Türk kültürünün önemli şahsiyetlerin birisi adına verilen ödülü layık görülmekten onur duyduğunu ifade etti.

Türkçe'nin barış, kardeşlik, dostluk dili olduğunu keşfederek, 3 kıtaya yayılmasında Ahmet Yesevi'nin de büyük emeği geçtiğini belirten Erdem, şimdi onun torunlarının 3 kıtada konuşulan bu dili, dünya dili yapma gayretinde olduğunu söyledi.

Erdem, "Biz bu coğrafyada dilimizi horlarken, gereken değeri vermezken, bugün Allah'a şükürler olsun inanan gönülü erlerinin gayretiyle dünya artık Türkçe konuşuyor. Emeği geçen herkese, başta hocamız olmak üzere bütün gönül erlerine, destek verenlere, bu salonu dolduranlara teşekkür ediyorum. Bu inancın, Türkiye'de de Türkçe'nin hak ettiği yeri bulmasına vesile olacağına inanıyorum" diye konuştu.

-"Dilde birlik fikirde birlik, işte birlik"-

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Nevzat Kösoğlu'na, "Gaspıralı İsmail Türk Dili" ödülünü verdi.

Şahin, "Türkiye Türkçemizle güzel, Türkiye Türk kültürüyle güzel, Türkiye Türk insanının karakteriyle ve sevgisiyle güzel. Türkçe olimpiyatları dünyanın değişik ülkelerinden gelen çok sevgili, saygıdeğer misafirlerimizle onları yetiştiren çok değerli hocalarımızla birlikte eminim ki ülkemizde sürekli yaşayan bizlerin Türkiye'yi daha çok sevmesine ve Türkçeyi daha çok sevmesine uyarı görevi yapmaktadır" dedi.

Türkçe Olimpiyatları'na ilham kaynağı olan, emeği geçen herkesi kutladığını belirten Şahin, konuşmasını, Gaspıralı İsmail'in "Dilde birlik fikirde birlik, işte birlik" sözleriyle bitirdi.

Kösoğlu da Türkçe Olimpiyatları'nı Türkiye ve Türkçe sevgisinin buluşması olarak gördüğünü belirterek, "Gaspıralı adına ödül almaktan gurur duyuyorum. Keşke o da bugünleri görebilseydi" dedi.

-Misafir öğrenciler "Yeni bir dünya" şarkısını söyledi-

"10. Türkçe Olimpiyatları Özel Ödül Töreni"nde, konuşma, yazma ve dil bilgisi yarışmalarında altın madalya kazanan öğrenciler ödüllerini Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in elinden aldı. Çiçek öğrencilere saat hediye etti.

Törende, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nden gelen öğrenciler Meclis Başkanı Çiçek'e, kehribardan yapılan kendi tablosunu hediye etti.

Tüm öğrencilerin sahneye gelerek hep birlikte "Yeni bir dünya" adlı şarkıyı söylemesiyle son bulan törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve bazı milletvekilleriyle çok sayıda davetli katıldı.

Muhabir: Yıldız Aktaş/Fevzi Çakır

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement