Bmw X Ailesine Yeni Üye: X4 - Son Dakika
Otomobil

Bmw X Ailesine Yeni Üye: X4

Bmw X Ailesine Yeni Üye: X4

BMW’nin ilk olarak Concept X4 ile yüzünü gösterdiği, dünya lansmanını ise 18 Nisan’da New York’ta gerçekleştirdiği X ailesinin en yeni üyesi X4’ün ilk sürüşünü İspanya’nın Bilbao kentinden başlayan 200 kilometrelik güzergahta gerçekleştirdik.

08.06.2014 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BMW’nin ilk olarak Concept X4 ile yüzünü gösterdiği, dünya lansmanını ise 18 Nisan’da New York’ta gerçekleştirdiği X ailesinin en yeni üyesi X4’ün ilk sürüşünü İspanya’nın Bilbao kentinden başlayan 200 kilometrelik güzergahta gerçekleştirdik.


Marka tarafından Spor Aktivite Coupé (SAC) olarak tanımlanan yeni bir segmentin ilk temsilcisi olarak tanıtılan X4, genel hatları ve sürüş özellikleri açısından X6’nın yolundan gidiyor.


Mayıs 2008 tarihinde yollara çıkan X6’nın bugüne kadar tüm dünyada 250 bin adet ile yakaladığı satış başarısı X4’ün geleceği konusunda ipuçları veriyor.Premium kompakt crossover sınıfındaki ilk SAC otomobili olarak karşımıza çıkan X4, ülkemizde Temmuz ayından itibaren sadece xDrive20d versiyonuyla satışa sunulacak. Araçta BMW modellerinden tanıdığımız 184 HP’lik motorun yerine geçen 190 HP’lik yeni nesil dizel motor yer alacak.



Coupe hatlarına sahip araç, özellikle ön tasarımıyla X ailesinin bir üyesi olduğunu hemen farkettiriyor. Farların dış kenarlarının etrafındaki ışık şeritleri üst kısımda ve arkada hafifçe düzleşerek, geniş bir görünüm alıyor. Araca özgü krom ızgara çerçevesi ve geniş ön hava girişleri X4’e sportif bir görünüm kazandırıyor.  Arkaya doğru uzanan alçak tavan çizgisi ise araca coupe görünümünü veren en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor.


4671 mm. uzunluğa, 1881 mm. genişliğe ve 1624 mm. yüksekliğe sahip X4, 2810 mm’lik uzun dingil mesafesiyle iç mekanda önde ve arkada gerek diz, gerekse baş mesafesi için cömert bir kullanım alanı sunuyor. Akıllı tasarım detayları sayesinde olduğundan daha küçük görünmesine tağmen, iç mekanda genişliğiyle sizi şaşırtan X4’ün dış tasarımındaki sportif dokunuşlar iç mekanda ve ön panelde de hakim.


Aracın iç mekanında kullanılan malzemeler gerek kalite, gerekse de işçilik olarak BMW markasına ve sınıfına yakışır nitelikte… Markanın diğer modellerinden tanıdık ve ergonomi açısından kendisini kanıtlamış bir ön panel bizi karşılıyor.


Aracın sürücü odaklı ön panelindeki kumandaların kullanımı ve gösterge panelinin takibi oldukça pratik.



X4’ün en önemli özellikleri arasında, seyir güvenliğini arttıran ve navigasyon sisteminin yön çizgileri de dahil olmak üzere birçok bilgiyi ön cama yüksek çözünürlüklü bir şekilde yansıta Head-up Display sistemini çok beğendiğimi itiraf etmem gerekiyor.


F1 tarzı vites kulakçıklarına sahip deri kaplama direksiyonun büyüklüğü çok iyi ve ele iyi oturuyor.


Orta konsolun en üst kısmında büyük ve dokunmatik bir ekran yer alıyor. Bu ekran aracılığıyla aynı zamanda gerek ileri, gerekse de geri manevralar sırasında aracın konumunu size kılavuz çizgiler eşliğinde kuşbakışı gösteren çevresel görüş sistemi de yer alıyor. Bu sayede aracı park etmek veya dar alanda manevra yapmak çocuk oyuncağı haline geliyor.


40/20/40 oranında katlanabilen arka koltuklar sayesinde aracın 500 litre olan bagaj hacmi ise 1400 litreye kadar genişletilebiliyor. Bu da araca her ihtiyaca yönelik oldukça geniş bir yükleme alanı kazandırıyor.



Yukarıda da bahsettiğimiz üzere ülkemize tek tip motor versiyonuyla gelecek olan X4’ün yurtdışında zengin bir motor gamı bulunuyor. xDrive özelliği standart donanımda yer alan X4’ün Euro6 normlarına uygun 2.0 litrelik dizel motoru 4000 d/d’de 190 HP güç ve 400 Nm tork değeri sunuyor.


Sekiz ileri Steptronic şanzımana sahip araç, 1805 kg. gövde ağırlığına rağmen 0-100 km/s hızlanmasını sadece 8 saniyede gerçekleştirebiliyor ve 212 km/s hıza çıkabiliyor. Sakin kullanımda 5.0 litrelik bir ortalama yakıt tüketimi yakalamanız mümkünken, performanslı kullanımda bu oran artış gösterebiliyor.


BMW’nin en yeni modeli X4’te de yine EfficientDynamics özellikleri standart olarak yer alıyor. Eco Pro, Comfort, Sport ve Sport+  sürüş modları arasında geçiş yapabilmemize olanak tanıyan düğmeler vites kolunun sol tarafındaki bölüme yerleştirilmiş durumda. Ayrıca araçta Eco Pro modunun yanında  navigasyon sisteminden alınan verileri kullanarak yakıt tasarrufu sağlayan tavsiyeleri hesaplayan İleri Rota Asistanı da (opsiyonel) bulunuyor.


Sonuç olarak iyi bir görüş alanı ve bir spor otomobilin çevikliğine sahip X4 yollara iddialı çıkıyor.


Yazı: Önder Canözer/ Bilbao – İspanya


Fotoğraflar: BMW

Kaynak: Carmedya.com

Son Dakika Otomobil Bmw X Ailesine Yeni Üye: X4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement