Tarih 'Topal Osman'ı Yanlış Anlatıyor - Son Dakika
Magazin

Tarih 'Topal Osman'ı Yanlış Anlatıyor

Tarih \'Topal Osman\'ı Yanlış Anlatıyor

'Atatürk'ün Fedaisi Topal Osman' filmini yazıp yöneten Atilla Akarsu: Tarih dürüstçe anlatılmıyor.

18.04.2013 06:03  Güncelleme: 08:17

1920-23 yıllarında 1. Meclis'te yaşananları konu edinen 'Atatürk'ün Fedaisi Topal Osman' filminin senaristi ve yönetmeni Atilla Akarsu ile başrol oyuncuları Mehmet Tokat ve Reha Beyoğlu, a Haber'de Şirin Sever'in sunduğu 'Jurnal' programına konuk oldu. Akarsu; 12 Nisan'da vizyona giren filmle ilgili şunları söyledi:

Film için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "1. Meclis tartışılsın" sözlerini referans aldık. Bu tür filmleri 10 yıl önce yapmak zordu, Başbakan'ın sözleri cesaret verdi.

Filmde Atatürk'e saldırı olacağından endişe edenler vardı. Böyle bir şey yok. Biz o günün şartlarını anlattık.

Tarih dürüstçe anlatılmıyor. Cumhuriyet 1. Meclis'te değil, 2. Meclis'te kuruldu. Mustafa Kemal'in karşısındaki tek muhalif lider Ali Şükrü'dür. Bir defasında küfürleşmeye varacak kadar şiddetli tartışmışlardır. Tarihte Ali Şükrü'yü; Mustafa Kemal'in muhafızı Topal Osman'ın öldürdüğü yazılır ama bu olayın faili meçhuldür. Biz filmde Topal Osman'ın katil olduğu inanışını kırmaya çalıştık.

Topal Osman, bir Cumhuriyet şehididir ve Mustafa Kemal'in emriyle onun için anıt mezar yaptırılmıştır.

ATATÜRK 8 YAŞINDA HAFIZ OLDU

Filmde Atatürk'ün namaz kıldığı sahnelere özellikle yer verdik. Mustafa Kemal'e 'dinsiz' deniyor. Namaz kılmadığı söyleniyor ama bunlar çok yanlış. Gerçekler çarpıtılıyor. Mustafa Kemal, 8 yaşında hafız olmuştur. Dini bütün bir insandır. Askeri okulda okuduğu ve sonrasında paşa olduğu için bu yönü öne çıkarılmamıştır.

TOPAL OSMAN KİMDİR?

1883'te Giresun'da doğdu. 1920'de Atatürk'ün emriyle Muhafız Alayı Komutanlığı'na getirildi. 1923'te Ankara'da girdiği çatışma sonrası öldü.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Tarih 'Topal Osman'ı Yanlış Anlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement