Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen: Yezitlere karşı bir olmayı hatırlamalıyız - Son Dakika
Kültür Sanat

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen: Yezitlere karşı bir olmayı hatırlamalıyız

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen: Yezitlere karşı bir olmayı hatırlamalıyız

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, 13. Geleneksel Aşure Lokması'nda yaptığı konuşmada, Kerbela'nın sadece bir yas olmadığını, aynı zamanda bir bilinç olduğunu vurgulayarak, Yezitlere karşı bir olmayı hatırlama ve bu bilinci yükseltme gerekliliğine dikkat çekti. Aşure Lokması etkinliğine yüzlerce vatandaşın yanı sıra Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten ve sivil toplum kuruluşları da katıldı. Başkan Esen ve Kaymakam Köten, okunan dua sonrası vatandaşlara aşure dağıttı.

08.08.2023 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, 13. Geleneksel Aşure Lokması'nda; Kerbela'nın sadece bir yas olmadığını aynı zamanda bir bilinç olduğunu belirterek, "Hangi dinden, mezhepten ve milletten olursak olalım, Yezitler karşısında bir olmayı hatırlama ve bu bilinci yükseltmeliyiz. Çünkü Yezitlere karşı her zaman bir ve beraber olmaya, direnmeye devam edeceğiz" dedi.

Konyaaltı Belediyesi ile Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cemevi Derneği'nin iş birliğiyle bu yıl 13. Geleneksel Aşure Lokması düzenlendi. Etkinliğe; Başkan Esen, Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce vatandaş katıldı.

Vatandaşlarla aşure lokmasını paylaşmanın ve dayanışma içerisinde olmanın önemine değinen Esen, aşurenin her toplumda farklı anlamlar taşıdığını söyledi. Aşurenin farklı toplumlarda, kültürlerde ve dinlerde de var olduğunu kaydeden Başkan Esen, Alevi Bektaşi geleneğinde aşurenin ayrı bir yeri olduğunu aktardı. Esen, şöyle konuştu:

"Yeryüzünde pek çok kültür ve inançta var olan aşure kavramı özellikle Alevi ve Bektaşi kardeşlerimiz için farklı bir anlam ifade eder. Farklı inançlarda geleceğe dair umutların beslenmesi, niyetlerin tutulması gibi anlamlar ifade etse de belki de dünyada sadece Alevi ve Bektaşi geleneğinde, şiddeti ve öldürmemeyi reddetmeyi barındırır. İçerisinde hiçbir hayvansal gıda bulunmayan aşure, aslında Kerbela sonrası Muharrem oruçları sırasında yapılarak şiddeti reddetmektir. Hiçbir canlıyı, beslenme amacıyla olsa bile öldürmeden yaşayabilmenin mümkün olduğunun ifadesidir. Eğer biz fırsat verirsek ve önlerini açarsak dünyanın her yerinde çeşitli renklerde, dillerde, dinlerde ve de çeşitli milletlerde Yezitler her zaman egemen olacaklardır. Dolayısıyla Kerbela bir ağlama duvarı değildir. Burada Kerbela'yı anmamız da sadece bir yas değildir, bir bilinç tazelemedir. Hangi dinden, mezhepten ve milletten olursak olalım, Yezitler karşısında bir olmayı hatırlama ve bu bilinci yükseltmeliyiz. Bu bilinç hiçbir zaman bitmeyecektir. Çünkü Yezitlere karşı her zaman bir ve beraber olmaya, direnmeye devam edeceğiz."

Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten de alanda yaptığı konuşmada, aşurenin önemine değindi. Aşurenin farklı kültürleri bir araya getirdiğini belirten Köten, etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından okunan dua sonrası Başkan Esen ve Kaymakam Köten kazanların başına geçerek vatandaşlara aşure dağıttı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Kültür Sanat Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen: Yezitlere karşı bir olmayı hatırlamalıyız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement