Hande Dalkılıç - Son Dakika
Kültür Sanat

Hande Dalkılıç

Hande Dalkılıç

Hande Dalkılıç, 4 Mart'ta Nesibe Aydın Sanat Akademisi Konser Salonu'nda.

04.03.2017 16:05

Hande Dalkılıç, 4 Mart'ta Nesibe Aydın Sanat Akademisi Konser Salonu'nda...

Ankara'da doğan sanatçı ilk piyano derslerini özel olarak Prof. Güherdal Karamanoğlu Çakırsoy'dan aldı. 1989'da akademik müzik eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde başladı. Erken yaşlarda olgunlaşmaya ve seçkinleşmeye başlayan müzikal formasyonunu sanatta yeterlik (doktora) düzeyine kadar bu fakültede Prof. Ersin Onay'ın sınıfında geliştirdi. Bu süreçte ve sonrasında György Sandor, Sebastian Benda, ve  Prof.Georg Sava gibi önemli piyanist-pedagoglarla çalışıp  müzik fikirleri paylaştı.

Dalkılıç, yüksek lisans çalışmaları süresince Ahmed Adnan Saygun'un eserlerine ağırlık verdi. Bestecinin birçok piyano eserini repertuarına aldı, seslendirdi. Bu çerçevede, Saygun'un solo piyano eserlerinden oluşan ve bestecinin 1990 yılındaki ölümünden önce tamamladığı son eseri Op.76 Piyano Sonatı'nın ilk seslendirmesini de içeren CD kaydı  2000 yılı başında BMP etiketiyle yayınlandı. Hande Dalkılıç'ın ayrıca editörlüğünü yaptığı el yazması olan Saygun op.76 Sonatı'nın nota basımı Peer Music Classical (Hamburg) yayınevi tarafından gerçekleştirildi. Ahmed Adnan Saygun'un 100. doğum yılı olan 2007'de BMP tarafından yeni bir kapak ve kitapçıkla ikinci kez basılan CD'sinin yanı sıra sanatçı, yine Ahmed Adnan Saygun'un  Op.34, 1. Piyano Konçertosu'nu (BMP), Muammer Sun'un ilk kez bir CD'de  seslendirilen piyano solo için dört defterden oluşan 'Yurt Renkleri' Albümünü (BMP ve KALAN), Cemal Reşit Rey'in Piyano ve Orkestra için 'Bir İstanbul Türküsü üzerine Çeşitlemeleri'ni, Ulvi Cemal Erkin'in tüm solo piyano eserlerini CD'ye (KALAN) kaydetmiştir.  Sanatçının son CDsi, "Yukarı Fırat Ezgileri" Doğu-Batı Kültür ve Sanatını buluşturmak amacıyla Çetin Işıközlü'nün ilk kez solo piyano için yazdığı ve Hande Dalkılıç'a ithaf ettiği Doğu Anadolu bölgemize ait türkülerden oluşmakta, KALAN Müzik etiketiyle  yayınlanmaktadır. Dalkılıç'ın dünya prömiyerini yaptığı Saygun'un Op.76 Piyano Sonatı ve diğer kayıtlarında olduğu gibi Türk bestecilerinin bazı yapıtlarının ilk icralarını gerçekleştirmesi onun özenle biçimlediği mesleki çizgisinin bilinçli yönelimine işaret etmektedir.

Hande Dalkılıç, yurt içinde ve yurt dışında Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ,Estonya, Etiyopya, Fransa, Güney Afrika, Hollanda, İngiltere, İsrail, İsviçre, İtalya, Kanada, Kenya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Mısır, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Tunus, Ukrayna gibi ülkelerde yaptığı solo resitaller ve  oda müziği konserlerinin yanı sıra  Camerata Salzburg'un da içlerinde yer aldığı yabancı orkestralar ile Türkiye'deki tüm devlet senfoni orkestraları  ve özel orkestralarla  konserler gerçekleştirmiş, özellikle  konser programlarında  Türk bestecilerinin eserlerinin de yer almasına özen göstermiştir.

Sanatçının katıldığı bazı önemli festivaller arasında 34. Uluslararası Sofya Müzik Festivali, Uluslararası Kartaca Festivali (Tunus 2002), 18., 22. 27. ve 33. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 5. Uluslararası Antalya Piyano Festivali,  9.ve 14. Uluslararası Bellapais Festivali ( K.K.T.C.), D-Marin Turgutreis 5. Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 30.Uluslararası"Sarajevo Winter Festival","Piano Echos" 14.Uluslararası  Monferrato Piyano Festivali (İtalya), 11. Uluslararası Talin Oda Müziği Festivali, 5. Uluslararası "Marile Serate Musicale" Oda Müziği Festivali, (Romanya) yer almaktadır.

Mart 2006'da doçent ünvanını alan Hande Dalkılıç, Kasım 2013'de Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Anasanat Dalı'na profesör ünvanıyla atanmıştır. Aynı zamanda Epta (European Piano Teachers Association) Türkiye temsilcisi olan sanatçı solistlik kariyerini yurt içinde ve yurt dışında yaptığı resital ve konserlerle birlikte radyo ve TV yayınlarıyla sürdürmekte, virtüozitesini oluşturan güçlü teknik, derinlikli ve özgün yorumları her geçen gün daha geniş bir kitleye ulaşmaktadır.

Kaynak: Etkinlik.io

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement