Deriden Yaptığı Sazın Patentini Alacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Deriden Yaptığı Sazın Patentini Alacak

Deriden Yaptığı Sazın Patentini Alacak

KOTODER Başkanı Şahin, hayvan derisinden yaptığı ve "Sazuta" adını verdiği sazının patentini almaya hazırlanıyor

25.06.2013 15:53

Kars Oyunları, Türküleri ve Ozanları Derneği (KOTODER) Başkanı Salih Şahin, hayvan derisinden yaptığı ve "Sazuta" adını verdiği sazının patentini almaya hazırlanıyor.

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kars yöresinde, Orta Asya'nın müzik geleneklerine, halk müziği karakterlerine ve edebiyat özelliklerine rastlamanın mümkün olduğunu ifade ederek, bu kültürün de buradan Anadolu'ya yayıldığını belirtti.

Tar adlı müzik aletinin sadece Kars'ta bulunduğuna dikkat çeken Şahin, "Tar, Azerbaycan'dan Gürcistan'a, Orta Asya'dan gelmiştir. Biz burada onun beşikliğini yapıyoruz" dedi.

Bu çalgıların yanı sıra bağlama ile tar arasında bir enstrümana ihtiyaç duyulduğunu gözlemlediğini anlatan Şahin, "Tarla bazı ezgileri çalıyoruz, bağlamayla bazı ezgileri çalıyoruz. Bazen de hem tara hem de saza uygun ezgilerin çalınması için enstrümana ihtiyaç duyulduğunu, başka bir renge ihtiyacımız olduğunu hissettim. Albüm çalışmam var, bu çalışmada kendim yaptığım ve adına 'Sazuta' dediğim bu enstrümanı kullanacağız. Daha sonra bunu yaygınlaştırıp patentini alacağım. Bizim yöremizin müziğini ortaya koysun istiyorum. Sazı deriyle ağaçla yaptım. Bu yörenin doğasının sesini ifade ediyor."

Şahin, daha sonra yeni enstrümanıyla yakında çıkaracağı parçanın bir kısmını söyledi. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Deriden Yaptığı Sazın Patentini Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement