Bejan Matur Yeni Kitabı "Kader Denizi"Ni Anlattı - Son Dakika
Kültür Sanat

Bejan Matur Yeni Kitabı "Kader Denizi"Ni Anlattı

Bejan Matur Yeni Kitabı "Kader Denizi"Ni Anlattı

Bejan Matur Yeni Kitabı "Kader Denizi"Ni Anlattı

22.11.2010 22:48

BEJAN MATUR YENİ KİTABI "KADER DENİZİ"Nİ ANLATTI

* Bejan Matur:

"Bugüne kadar yazdıklarıma uzak bir konu değildi, mültecilik. Aksine hepsini içinde barındırıyordu. Büyük dramlar yaşayan insanlardan bahsediyoruz. Benim hikayemle de örtüşüyor. Öyle ki; bu şiirde, Kürtçe yazamıyor olmanın hasreti bile var."

Edebiyat ve şiir söyleşilerine ev sahipliği yapan Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde Bejan Matur yeni kitabı "Kader Denizi"ni anlattı. Söyleşiye konuk olarak, kitaptaki soyut fotoğraflarıyla dikkat çeken Fotoğraf sanatçısı Mehmet Günyeli de katıldı. Mültecilik sorununa eğilen kitabın anlatıldığı söyleşide Matur ve Günyeli soruları yanıtladı. Söyleşinin ardından şiirlerini okuyan Matur, daha sonra Günyeli ile birlikte kitabını imzaladı.

"BU ŞİİRDE, KÜRTÇE YAZAMIYOR OLMANIN HASRETİ BİLE VAR"

Bejan Matur, mülteciliğin uluslararası bir dram olduğunu söyleyerek, "Bu, herkesin sorunu, herkesin hikayesi. Sürekli bir arayışın ve göçün içindeyiz. Bugüne kadar yazdıklarıma uzak bir konu değildi, mültecilik. Aksine hepsini içinde barındırıyordu. Büyük dramlar yaşayan insanlardan bahsediyoruz. Benim hikayemle de örtüşüyor. Öyle ki; bu şiirde, Kürtçe yazamıyor olmanın hasreti bile var" diye konuştu. Şiir ile fotoğrafı aynı soyutlukla birleştirmenin ne kadar zor olduğunu anlatan Matur, "Her ülkenin birbirinden farklı acıları var. Acıları yarıştırmamalıyız" dedi. "AMACIMIZ FARKINDALIK YARATMAK"

Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Günyeli de, projeyi iki sene önce Ege kıyısındaki mültecilerin başarısız denemeleri sonucu geri dönüşlerinin tetiklediğini anlatarak, "Amacımız farkındalık yaratmak. Bir kişiye bile ulaşabildiysek bu bir başarıdır" dedi. Serginin Aralık ayı içinde Ankara'da, daha sonra ise Venedik başta olmak üzere pekçok ülkede açılacağını belirten Günyeli, "Bu kitabın bu kadar ilgi görmesi, kabul görmesi bizleri şaşırttı. Demek ki, şiir de sergilenebiliyormuş" ifadelerini kullandı. Görüntü Dökümü:

- ------------------

- Söyleşiden detaylar

- Mehmet Günyelinin konuşması

- Bejan Matur'un konuşması

- Günyeli ve Matur soruları yanıtlıyor

- Matur, şiirinden bir parça okuyor

- Günyeli ve Matur kitaplarını imzalıyor

- Genel ve detay görüntüler

Haber: Zeynep ÖZONUR-Kamera: Yaşar KAÇMAZ/ İSTANBU/ DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Bejan Matur Yeni Kitabı 'Kader Denizi'Ni Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement