Zeytin Karasuyundan Ekonomiye Destek - Son Dakika
Yerel

Zeytin Karasuyundan Ekonomiye Destek

Zeytin Karasuyundan Ekonomiye Destek

BAKA'nın desteğiyle yapılacak projede, Manavgat'taki zeytinyağı fabrikalarından çıkan karasu atığı; yem, kuru zeytin ezmesi ve katı yakıt olarak değerlendirilecek.

20.08.2014 10:43  Güncelleme: 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Manavgat'ta faaliyet gösteren Doğan Turizm ve Ticaret Anonim Şirketinin "Manavgat İlçesindeki Zeytinyağı Fabrikalarında, Prinadan Hayvan Yemi ve Temiz Katı Yakıt Üretimi ile Karasuyun Bertarafı" Projesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan (BAKA) destek almaya hak kazandı.

BAKA'dan yapılan açıklamaya göre, proje sözleşmesi BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Doğan Turizm ve Ti Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cengiz Haydar Barut tarafından imzalandı.

Proje ile çevreye verdiği zarar nedeniyle birçok zeytinyağı firmasının kapatma ve para cezası almasına neden olan "karasu" sorunu için kalıcı çözüm hedefleniyor.

İmza töreninde konuşan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, bölgede tarıma dayalı sanayi sektöründe faaliyet gösteren zeytinyağı fabrikaları ile çevre için örnek olabilecek bir çalışmanın gerçekleştirileceği projenin hem çevre için hem de ekonomik değer için büyük önem taşıdığını belirtti.

Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Derneği (MASTOB) Başkanı ve Doğan Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cengiz Haydar Barut, turizm bölgesi olan Manavgat'ta çevrenin büyük önem taşıdığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Projemizle zeytinyağı üretiminde büyük sorun olan ve çevre kirliliğine neden olan fabrikalarının karasu atığı üretmesinin önüne geçeceğiz. Sorun olan karasu artık hammadde olarak değerlendirilecek. Yağı alınmış zeytin hamurunun (prina) ve karasu atığındaki besin değerinin bozulmaya uğramadan değerlendirilmesiyle yem maddesi üreteceğiz. BAKA'nın destekleriyle hayata geçirecek projemizle zeytinyağı sektörünün, fabrikaların atık ve yan ürünlerini değerlendirmesi ve katma değer sağlamasında uluslararası sektörde karasu bertarafı konusunda öncülük edeceğiz. Projeyle kurulacak kurutma ve ayrıştırma sistemiyle zeytinyağı fabrikalarının üretilecek olan çekirdek ve kuru zeytin ezmesinden gelir elde edilmesi sağlanacak."

Ayrıştırılan zeytin çekirdek parçacık, 5 bin 500 kilokalori olan temiz katı yakıt olarak satılmasıyla da kazanç sağlanacağını kaydeden Barut, yan ürünlerin piyasaya sürülmesiyle fabrikanın gelirinin ve rekabet gücünün artacağını bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Zeytin Karasuyundan Ekonomiye Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement