Yurttan Kar Manzaraları - Son Dakika
Güncel

Yurttan Kar Manzaraları

Yurt genelinde kar yağışı ve soğuk hava etkisini göstermeye devam ediyor.

10.12.2013 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurt genelinde kar yağışı ve soğuk hava etkisini göstermeye devam ediyor.

ARTVİN’DE KIŞ ÇETİN GEÇİYOR

Artvin’de yoğun kar yağışı sebebiyle Hopa-Artvin karayolundaki 690 rakımlı Cankurtaran Geçidi’nde buzlu zeminde kayan araçlar, ulaşımı aksattı.

Cankurtaran Geçidi'nde araçlar güçlükle ilerlerken, sürücüler ise donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Buzlu zeminde kayarak kara saplanan araçlar yolu tıkadı. Trafiğin ağır seyrettiği yolda, özellikle büyük araçlar ilerlemekte zorluk çekti. Yolda kalan araçları çekmeye çalışan çekiciler ise adeta şaha kalkarken, kara saplanan TIR’ları yerinden kıpırdatmak mümkün olmadı. Cankurtaran Geçidi'nde yaşanan sıkıntıları görüntülemek isteyen basın mensuplarının aracı da kara saplandı. Gazetecilerin imdadına yoldan geçen sürücüler yetişti. Görüş mesafesinin azaldığı yolu açmak için Karayolları ve trafik ekipleri yoğun çaba sarf etti. Öte yandan kar yağışına hazırlıksız yakalanan bazı sürücülerin zincir sarmasını bilmemesi de yolu trafiğe tıkamasına sebep oldu. Etkili olan kar yağışı nedeniyle Artvin’de 112 köy yolu ulaşıma kapanırken, 6 köyü bulunan Camili bölgesinin dünya ile bağlantısı kesildi. Okullar ise il genelinde bir gün tatil edildi.

KARS’TA AKÜLÜ ARABASIYLA EKSİ 18’DE 8 KİLOMETRE YOL KATEDİYORKARS

Kars Merkez karacaören Köyü’nde oturan ve ayaklarını iş makinasına kaptırdıktan sonra yürüyemeyen 40 yaşındaki vatandaş eksi 18 derece soğuğa aldırış etmeden akülü arabasıyla ihtiyaçlarını gidermek için kent merkezine geliyor.

Kars’ta çalıştığı fabrikada iş kazası geçirerek ayaklarını iş makinasına kaptıran ve sakat kalan Duru Satılmış (40), yaklaşık 15 yıldır merkeze 8 kilometre uzaklıkta bulunan Karacaören Köyü’nden kent merkezine akülü arabasıyla gidip geliyor. Dolmuşlarda özürlü yeri olmadığından dolayı yaz kış demeden hafta en az 2 gün Kars’a gelen Duru Satılmış, ihtiyaçlarını giderdikten sonra evine dönüyor. Toplamda 16 kilometre yol gidip gelen Duru Satılmış, soğuğa aldırış etmiyor. Kars’ta daha zor kış şartları gördüğünü ifade eden Satılmış, dolmuşculardan özürlülere karşı duyarlı olmalarını istiyor.

KARIN ARDINDAN ETKİLİ OLAN SOĞUK SIHKE GÖLÜNÜ KISMEN DONDURDU

Van’da kar yağışının ardından etkili olan dondurucu soğuklardan dolayı Sıhke Göleti kısmen donarken, aç kalan kuşlar ise çöplüklere akın etti.

Kar yağışının ardından her tarafın beyaza büründüğü Van'da, dondurucu soğuklar hüküm sürüyor. Gece eksi 15 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle Van- Özalp karayolu üzerinde bulunan Sıhke Göleti kısmen dondu. Yetkililer, aşırı soğukların bir süre daha devam edeceğini belirtti.

KUŞLARIN HAYATTA KALMA ÇABASI

Van'da kar yağışından sonra etkisini gösteren soğuk hava şartları insanlar kadar hayvanları da olumsuz yönde etkiliyor.. Günün bir bölümünde açan güneşli havayla birlikte yuvalarından çıkan kuşlar, yem bulma telaşı yaşıyor. Karınlarını doyurmak için Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan şehir çöplüğüne akın eden binlerce kuş ilginç görüntüler oluşturuyor. Çöp araçlarının getirip döktüğü atıklar arasında yiyecek bulmaya çalışan kuşlar, gruplar halinde yere konup karınlarını doyurmaya çalışıyor.

YOZGAT’TA KAR KALINLIĞI 10 SANTİMETREYE ULAŞTI

Yozgat’ta gece saatlerinde başlayan kar yağışı tipiye dönüşürken, kent merkezindeki kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı.

Etkisini iyice hissettiren kar yağışı sonrasında Yozgat beyaza bürünürken, okula giden öğrenciler ve işe giden vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Etkili olan kar yağışından hayvanlar da olumsuz etkilendi. Kar yağışı sonrasında ağaç dallarına gizlenen kuşlar için esnaflar kaldırımlara yem bıraktı.

Aralıksız devam eden kar yağışı sonrasında belediye ekipleri de çalışmalara başladı. Cadde ve sokaklarda kar temizleme çalışmaları yapılırken, işlek caddelerde ise tuzlama çalışmaları gerçekleştirildi.

GÜMÜŞHANE’DE KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Gümüşhane’de geçtiğimiz hafta sonu etkili olan kar yağışının ardından kapanan köy yolları açılıyor. İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler kapanan yolların yüzde 70’ini bir günde açtı.

Yağışın ardından öncelikli olarak acil hasta bulunan köy yolları ile taşımalı eğitim kapsamında öğrenci taşınan köylerin yollarını açan İl Özel İdaresi ekipler, dün sabah itibarı ile il genelinde 82 olan kapalı köy yolu sayısını bir günlük çalışma ile 24’e indirdi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise dün gece hava sıcaklığının en düşük eksi 15 derece olarak ölçüldüğü Gümüşhane’de, bugün akşam saatlerinden itibaren yeni bir yağışlı hava dalgası beklediklerini, kar yağışının aralıklı olarak Perşembe gününe kadar devam etmesini beklediklerini söyledi. Karayolları ekipleri ise İkisu- Şiran karayolundaki Tersun Dağı Geçidi ile Gümüşhane-Yağmurdere arasındaki Kostan Dağı Geçidi'nin ulaşıma kapalı olduğunu ve ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

TOKAT’TA 3 İLÇEDE EĞİTİME KAR TATİLİ

Tokat’ta kar yağışı sonucu 3 ilçede okullar tatil edilirken, 114 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Tokat’ta sabah saatlerinde tipi şeklinde yağan kar ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Tokat- Sivas Karayolu Çamlıbel Geçidi ve Kızıleniş mevkisinde birçok araç yolda kaldı. Bölge trafik ekipleri Geyraz Mahallesi’nde bir benzin istasyonu önünde uygulama yaptı. Ağır tonajlı araçların zincirsiz yola çıkmasına izin verilmezken, otomobillerde ise kar lastiği olan araçların yola çıkmasına izin verildi. İl genelinde yoğun kar yağışı yollarda oluşan buzlanma nedeni ile birçok maddi hasarlı ve yaralamalı kaza meydana geldi. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, yaptığı basın açıklamasında Başçiftlik ilçesinde tüm okulların, Pazar ilçesinde Doğançalı, Ocaklı, Ballıca taşımalı okullar ile Zile ilçesinde tüm köy kasabalarda okullarda bir gün süre ile eğitime ara verildiğini kaydetti. Vali Taşkesen, ayrıca 114 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu ekiplerin çalışmalarına aralıksız devam ettiğini söyledi.

AKSARAY İL MERKEZİNE MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI

Aksaray kent merkezinde öğle saatlerinde başlayan kar yağışının ilerleyen saatlerde etkisini artırması bekleniyor.

Aksaray’da öğle saatlerinde başlayan kar yağışı ile birlikte günlerdir soğuk hava nedeniyle donan Uluırmak beyaza büründü. Son zamanların en kurak kışını geçiren Aksaray’da mevsimin ilk karı kent merkezinde yaşayan vatandaşları sevindirdi. Aksaray’ın kurak bir dönem geçirdiğini belirten vatandaşlar, “Aksaray son zamanlarda çok kurak kışını geçiriyordu. Şükür kar yağdı, mutluyuz” dedi.

Kar yağışının akşam saatlerinde etkisini artırması bekleniyor.

BOLU DAĞI’NDA KAR ESARETİ

Bolu Dağı’nda yoğun kar yağışı sonucu trafik felç olurken, tem ve D-100 Karayolu’nda uzun araç kuyrukları oluştu.

Geceden itibaren aralıksız süren kar yağışı Bolu Dağı’nda hayatı felç etti. Yoğun kar yağışının ardından D-100 Karayolu ve TEM Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli’nde trafikte aksamalar yaşandı. İstanbul’dan Ankara istikametine gidiş yönünde kar yağışı nedeniyle yoğun trafik yaşanırken, D-100 Karayolu’nun İstanbul’dan Ankara istikametine gidiş yönünde ise bir TIR’ın makaslaması sonucu uzun araç kuyrukları oluştu. Trafik ekipleri hem TEM Otoyolu hem de D-100 Karayolu’nda sürücüleri uyararak zincir taktırdı. Yoğun kar yağışı nedeniyle trafik zaman zaman durdu.

TRAFİK EKİPLERİ KAR LASTİĞİ DENETİMİNİ ARTTIRDI…

Düzce’de trafik ekipleri kar lastiği denetimlerini arttırırken lastikleri uygun olmayan araçlara Bolu Dağı’ndan geçiş izni verilmedi.

Yurdun büyük bir kısmını etkisi altına alan kar yağışı Bolu Dağında zaman zaman geçit vermiyor. Düzce Polisi Bolu Dağı Kaynaşlı mevkiinde yaptığı uygulama ile TIR’ların geçişine izin vermiyor Polis ekipleri ayrıca küçük araçlarda da kar lastiksiz veya zincirsiz araçların geçişine izin verilmiyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle bir çok sürücü yol kenarına çekerek araçlarına kar lastiği takarak ilerliyor.

DOĞU’DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç hava dalgasının etkisi altında bulunan Doğu’da karla mücadele devam ederken gece en düşük hava sıcaklığı eksi 29 dereceyle Ağrı'da ölçüldü. Belediye ekipleri karla mücadele çalışmalarına gece gündüz aralıksız devam ediyor. Kar yağışının yerini soğuk havaya bıraktığı Erzurum’da çeşmeler ve yapay şelaleler buz tuttu. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, gece en düşük hava sıcaklığı Ağrı’da eksi 29 olmak üzere Kars'ta eksi 21, Erzurum'da eksi 19, Ardahan'da eksi 15, Iğdır'da eksi 13 ve Erzincan'da eksi 12 derece olarak ölçüldü. Meteoroloji yetkilileri, soğuk hava ve buzlanmaya karşı vatandaşları uyarırken ve kar yağışının Cuma gününe kadar devam edeceğini bildirildi.

IŞIK ÇAPANOĞLU, ZİYA AKYILDIZ, NURHAN İÇMEZ, RECEP ERGİN, E.MEHMET YILMAZ, BÜLENT VELİOĞLU-MURAT ÇELİK B., ALİ YILDIZ, ŞÜKRÜ AKYÜZ, YASİN CAN

Yurttan Kar Manzaraları
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yurttan Kar Manzaraları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement