Yazar Mustafa Tatçı, Türk-İslam Düşünürü Yunus Emre'yi Anlattı - Son Dakika
Güncel

Yazar Mustafa Tatçı, Türk-İslam Düşünürü Yunus Emre'yi Anlattı

Yazar Mustafa Tatçı, Türk-İslam Düşünürü Yunus Emre\'yi Anlattı

Küçükçekmece Belediyesi, yazar Mustafa Tatçı’nın katıldığı söyleşide, Anadolu’da Türk şiirinin öncüsü, Türk-İslam düşünürü Yunus Emre’yi andı.

20.03.2014 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küçükçekmece Belediyesi, yazar Mustafa Tatçı'nın katıldığı söyleşide, Anadolu'da Türk şiirinin öncüsü, Türk-İslam düşünürü Yunus Emre'yi andı.

Türkiye'de Yunus Emre üzerine en teferruatlı ve yetkin çalışmalar yapan birkaç yazardan biri olan Mustafa Tatçı, katıldığı söyleşide, Tasavvufi Türk şiirinin öncü ismi Yunus Emre'nin yaşamı ve şiir anlayışı üzerine değerlendirmelerde bulundu. Tatçı, Yunus'un 'Suretten Gel Sıfata' adlı şiirinde vermek istediği mesajı da katılımcılarla paylaştı.

Mustafa Tatçı, Yunus Emre'yi, "Onun kadar, kendisinden sonrakiler üzerinde etkisini sürdüren şair, belki Türk edebiyatında değil, dünya edebiyatında da yoktur. Yunus Emre'nin özellikle Türkçe'yi kullanmadaki ustalığı ve en çetin meseleleri bile kolayca dile getirmesi bugünkü şairler için bile ufuk şahsiyet olarak yaşaması sonucunu doğurmuştur. Anadolu'nun pek çok yerinde adına türbeler, makamlar bulunan bu büyük şair, çağlar boyunca halkın sevgisine ve teveccühüne mazhar olmuştur" sözleriyle anlattı.

"HİÇBİR ZAMAN KAFİYE DERDİ OLMADI"

Yunus'un şiir yazarken kafiye derdi olmadığını ifade eden Tatçı, "Onun makamı tutturma sorunu hiç olmadı. Yunus Emre olmasaydı biz ne aşkı ne de irfanı anlayabilirdik" diye konuştu.

Yunus Emre'yi anlatan 3 tane menakıb eser olduğunu ifade ederek, bunların '"Vilayetname, Tezkire ve Vakıat" isimli eserler olduğunu söyleyen Tatçı, Yunus Emre'nin hocası Taptuk Emre ile yaşadıklarından da hikayeler anlattı.

Mustafa Tatçı, gönüllerde iki farklı Yunus Emre olduğunu, belirterek bunlardan birinin Türkçe'nin Rapça olmasını sağlayan Yunus, diğerinin de Sarıköy'de mezarı olan köylü, çiftçi Yunus olduğunu ifade etti. Mustafa Tatçı sözlerini, "Yunus'un şapkasının içinden çok Yunus'lar çıkar. Bunlar gönül çocuklarıdır ve hepsi bir kişidir" diyerek noktaladı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yazar Mustafa Tatçı, Türk-İslam Düşünürü Yunus Emre'yi Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement